Dervish από τον Ziya Azazi στο Passport Κεραμεικός

Για πρώτη φορα έρχεται στην Ελλαδα ο γνωστός εξαιρετικός χορογραφος και χορευτής, ο ανατρεπτικός Περιστρεφόμενος Δερβίσης, Ziya Azazi, για μία εμφάνιση στο Passport Κεραμεικός.

Έχει εμφανιστεί σε πολλά φεστιβάλ και θεατρικές σκηνές όλου του κόσμου, πάντα με standing ovation,

έχει κερδίσει πολλά βραβεία για την δουλειά του, και έχει συνεργαστεί με πολλούς επώνυμους καλλιτέχνες όπως π.χ ο Jan Fabre, Silvert Hoyem, Mercen Dede, Burhan Ocal.

Γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Τουρκίας, αλλά ζει μόνιμα στην Βιέννη. Ξεκίνησε της σπουδές του πάνω σε μοντέρνο χορό και το 1999 άρχισε να εξερευνά των παραδοσιακό χορό των Σούφι. Την ιδία χρόνια χαρακτηρίστηκε ως ο πιο εντυπωσιακός χορευτής της χρονιάς από το περιοδικό «Ballet International Magazine» που τον έκανε ευρύτερα γνωστό.

Συνεχίζοντας την ανοδική του καριέρα συνεργάζεται με σημαντικά θέατρα ως χορογράφος και σολίστ χορευτής, όπως: Vienna Volksoper, Theaterhaus, Stuttgart, Grand Théâtre de Geneve κ.ά.

Συνεχίζοντας την αναζήτηση του σε νέες τάσεις εναλλακτικών χορογραφιών και μέσω του παραδοσιακού χορού των Σούφι, δημιούργησε εξαιρετικές χορογραφίες για την σόλο παράσταση Dervish, που έχει παρουσιαστεί σ' όλο το κόσμο, παντού προκαλώντας τον ενθουσιασμό του κοινού. Οι επόμενες παραστάσεις του, «Icons», «Ember, «Energy» ή «Bolero», είχαν και αυτές πάντα τη εξαιρετική αποδοχή και τον ενθουσιασμό κριτικών και κοινού, ωστόσο ο Dervish παραμένει να θεωρείται μια από τις σημαντικότερες παραστάσεις του, μια παράσταση–σταθμός, όπου έδειξε για πρώτη φορά πώς μια τόσο μυστική κουλτούρα όπως η Σούφι, μπορεί να μεταφρασθεί σε μοντέρνα γλώσσα.

Η παράσταση αποτελείται απο 2 μέρη, «Azab» και «Dervish in progress», και την συνοδεύει η μουσική του γνωστού Τούρκου καλλιτέχνη, Mercen Dede και του αυστριακου Uwe Felchle.

Στο πρώτο μέρος, ο Δερβίσης αναζητά... μαθαίνει... αγωνιά... ανακαλύπτει σημαντικές αλήθειες της ζωής, της δημιουργίας.

Στο δεύτερο μέρος, ο Δερβίσης απολαμβάνει τα επιτεύγματα αυτής της επίπονης πολλές φορές πορείας του, εκφράζοντας μέσα από το χορό τον εκστασιασμό και την ευγνωμοσύνη για όλη αυτή τη «γνώση».

O Azazi δημιουργεί εξαιρετικές σόλο χορογραφίες με διαφορετικές εκδοχές, πάντα βασιζόμενες και επηρεασμένες από τον χορό των Σούφι, και το καταφέρνει με τρόπο αριστουργηματικό.

https://vimeo.com/89688593

Από την συνεργασία με τον Sivert Hoyem
https://www.youtube.com/watch?v=RYqnGxp3of4

Keywords
Τυχαία Θέματα