8η εικαστική έκθεση Ελευσίνας «ΞενοΔοχείο»: Πρόσκληση συμμετοχής

«Homo sum: human nil a me alienuum puto»

Είμαι άνθρωπος, τίποτα από τ΄ ανθρώπινα δεν μου είναι ξένο.

Τερέντιος Πόπλιος

Κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτως εθνικών, κοινωνικών, θρησκευτικών και άλλων ετικετών, χρειάζεται μία ταυτότητα. Άλλοτε κυριαρχεί η τάση μας να ξεχωρίσουμε και να διαφοροποιηθούμε από το μέσο όρο και άλλοτε η ανάγκη μας να ενταχθούμε σε ένα σύνολο για λόγους ασφάλειας και επιβίωσης. Μέσα στην οικειότητα του «Εμείς», πολλές φορές ακόμη και η παρουσία του «Ξένου» μας θορυβεί με την ηχηρή σιωπή της.

Ποιος

είναι όμως ο ξένος σήμερα; Ο εξόριστος, που περιπλανιέται μεταλλάσσοντας τις δυστυχίες του σε κίνητρο ζωής ή αυτός που ακόμη και στην ίδια του τη χώρα νιώθει πως δεν ανήκει πουθενά; Μήπως είναι ο διπλανός μας, ο παλιός μας φίλος, ο γονιός, ο σύντροφος, ή ακόμα και το παιδί μας, που μεγαλώνοντας δυσκολευόμαστε να εντοπίσουμε πάνω του το δικό μας γνώριμο αποτύπωμα; Κι αν κοιτάξουμε βαθύτερα; Πόση τόλμη χρειάζεται για να αναγνωρίσουμε τον «ξένο» εντός μας, με τις ιδιαιτερότητες και τις αδυναμίες του; Να καταφέρουμε να αποδεχτούμε τους άλλους, να είμαστε «άλλοι», χωρίς εξάλειψη των διαφορών μας;

Η πρόσκληση απευθύνεται τόσο σε μεμονωμένους καλλιτέχνες, όσο και σε ομάδες που δρουν με τη δυναμική τους εν τη ενώσει και ζουν, κατάγονται ή εμπνέονται από την Ελευσίνα. «Ένοικοι» με διαφορετικές αφετηρίες και καταβολές, με αποσκευές τα εικαστικά τους έργα, δράσεις και εγκαταστάσεις, βίντεο, προβολές, μουσική, αφηγήσεις και κάθε μορφή τέχνης, καλούνται να μετατρέψουν το Πολιτιστικό Κέντρο «Λεωνίδας Κανελλόπουλος» σε ένα ιδιότυπο «ΞενοΔοχείο», προσφέροντας δημιουργικό «κατάλυμα και τροφή» για σκέψη και προβληματισμό, πάνω στην προσωπική και πολυδιάστατη έννοια του «ξένου».

Επιμέλεια έκθεσης: Νάντια Βλαχοπούλου, Εικαστικός

Διοργάνωση: Π.Α.Κ.Π.Π.Α. Δήμου Ελευσίνας

Δείτε τον ιστότοπο της Έκθεσης: http://nadjavl.wix.com/eleusisart

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

1. Κάθε δημιουργός ή ομάδα καλείται να υποβάλλει φάκελο με έως 3 έργα προς επιλογή: επιτοίχια (ζωγραφική, χαρακτική, κεραμικά, ψηφιδωτά, φωτογραφία, βίντεο κλπ) ή περίοπτα (γλυπτά, κατασκευές, κεραμικά, εγκαταστάσεις, περφόρμανς κλπ), καθώς και συμπράξεις των εικαστικών με άλλες μορφές τέχνης (μουσική, θέατρο, χορός κλπ.) που θα μπορούσαν να παρουσιαστούν στο χώρο κατά τη διάρκεια της έκθεσης.

2. Η προθεσμία υποβολής φακέλων συμμετοχής είναι έως την Τετάρτη 27 Απριλίου 2016, και μπορεί να γίνει είτε αυτοπροσώπως στα γραφεία του τμήματος Πολιτισμού, Παγκάλου & Κίμωνος 11, Ελευσίνα (εργάσιμες 9π.μ. – 1μ.μ.), είτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση [email protected]

3. Για να θεωρηθεί έγκυρος ο φάκελος συμμετοχής θα πρέπει να περιλαμβάνει:

• Ψηφιακές φωτογραφίες των έργων σε καλή ανάλυση

• Τίτλους έργων, διαστάσεις, τεχνική και έτος εκτέλεσης.

• Σύντομο βιογραφικό σε μορφή παραγράφου (έως 100 λέξεις).

• Διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας, email.

4. Κάθε δημιουργός ή ομάδα θα συμμετάσχει με τουλάχιστον ένα έργο. Η επιλογή θα γίνει λαμβάνοντας υπόψη τη συνάφεια με το θέμα, τις διαστάσεις και τις δυνατότητες του χώρου για την καλύτερη δυνατή ανάδειξή τους.

5. Η παράδοση των έργων στον εκθεσιακό χώρο, καθώς και η παραλαβή τους μετά το πέρας της έκθεσης, γίνεται με ευθύνη των καλλιτεχνών σε χρόνο που θα οριστεί από τους διοργανωτές και κατόπιν ειδοποίησής τους από το τμήμα Πολιτισμού.

6. Οι διοργανωτές της έκθεσης δεν παρέχουν ασφαλιστική κάλυψη των έργων, παρότι στο κτίριο θα υπάρχει 24ωρη φύλαξη με σύστημα συναγερμού. Eπίσης δεν υπάρχει δυνατότητα αποθηκευτικού χώρου για τη φύλαξη των έργων μετά τη λήξη της έκθεσης.

Αντίγραφα της αναλυτικής προκήρυξης διατίθενται για κάθε ενδιαφερόμενο από τα γραφεία του τμήματος Πολιτισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα