Ξεκινούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων από τις τράπεζες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετά το τέλος στην αποχή των συμβολαιογράφων και την λήξη της απεργίας των δικηγόρων, ξεκινούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων από τις τράπεζες.

Οι συμβολαιογράφοι ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν την αποχή στην οποία είχαν κατέλθει σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό. Έτσι, οι πλειστηριασμοί που έχουν οριστεί για αύριο Τετάρτη 11 Μαΐου θα διενεργηθούν

κανονικά.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως το σχέδιο των πλειστηριασμών έχει κυρίως χαρακτήρα «συνετισμού» οφειλετών που ενώ έχουν τη δυνατότητα πληρωμής, εντούτοις αδιαφόρησαν επιδεικτικά στις προσκλήσεις των τραπεζών για ρύθμιση των οφειλών τους.

Συγκεκριμένα οι τράπεζες έχουν εντοπίσει 28.000 – 30.000 δανειολήπτες που ανήκουν στην κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών και οι οποίοι αρνούνται συστηματικά να προβούν σε οποιαδήποτε ρύθμιση με την τράπεζά τους, τη στιγμή που διαθέτουν παράλληλα υψηλές καταθέσεις. Οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες θα είναι αυτοί που θα μπουν στο στόχαστρο των πρώτων πλειστηριασμών προς παραδειγματισμό και συμμόρφωση. Για το λόγο αυτό, το σχέδιο στο οποίο έχουν συμφωνήσει οι τράπεζες προβλέπει γεωγραφική κατανομή, με την κάθε τράπεζα να θέτει προς πλειστηριασμό τουλάχιστον ένα ακίνητο ανά νομό.

Σημειώνεται ότι με βάση τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που ψηφίστηκε στη Βουλή τον Ιούλιο του 2015, από φέτος οι πλειστηριασμοί ακινήτων θα γίνονται με βάση την εμπορική τιμή. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να αποσυμφορηθεί και να απλοποιηθεί η μέχρι πρότινος διαδικασία η οποία προέβλεπε τιμή πρώτης προσφοράς την αντικειμενική αξία και προϋπέθετε δύο άγονους πλειστηριασμούς για να κάνει δεκτό το αρμόδιο δικαστήριο τη μείωση της τιμής εκκίνησης. Σήμερα οι εμπορικές τιμές είναι, κατά μέσο όρο, 30% χαμηλότερες σε σχέση με τις αντικειμενικές.

ΤράπεζεςπλειστηριασμοίσυμβολαιογράφοιHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα