«Βολές» Φωτήλα για Ποτάμι: Στην πολιτική πρέπει να πεις πως θα καταφέρεις να εφαρμόσεις τις μεταρρυθμίσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμετακίνητος σε ό,τι αφορά τις θέσεις του για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων προς όφελος της κοινωνίας δηλώνει ο Ιάσων Φωτήλας, αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας της ΝΔ που μετακινήθηκε πρόσφατα από το «ΠΟΤΑΜΙ» στην κοινοβουλευτική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξηγώντας ότι μέσα από την προοπτική διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ, αυτή η πολιτική θέση μπορεί να

εξελιχθεί σε πολιτική πράξη.

Ως αναπληρωτής τομεάρχης υγείας της ΝΔ τονίζει ότι από τις επισκέψεις του σε νοσοκομειακές μονάδες έβγαλε κυρίως δύο συμπεράσματα: πρώτον, την αφοσίωση του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού των μονάδων υγείας ανά τη χώρα, που κάτω από αντίξοες συνθήκες δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, και δεύτερον, ότι είναι προβληματικός ο σχεδιασμός που έχει γίνει στη χωροθέτηση των μονάδων υγείας σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Ως αναπληρωτής τομεάρχης υγείας έχετε επισκεφθεί αρκετές υγειονομικές μονάδες. Ποια είναι τα συμπεράσματά σας;

Είναι πολύτιμες οι εμπειρίες που αποκομίζω κατά τις επισκέψεις μου στις μονάδες υγείας ανά την χώρα ως αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. Να σας ενημερώσω καταρχάς ότι προτιμήσαμε ως ΝΔ τη διαδικασία των επισκέψεων, ώστε να δούμε και να καταγράψουμε από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες αλλά και το προσωπικό στον τομέα της υγείας. Έτσι, θα μπορέσουμε να αποτυπώσουμε στο πρόγραμμά μας ρεαλιστικές, κοστολογημένες προτάσεις και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ώστε να μπορέσουμε να τις εφαρμόσουμε όταν θα κληθούμε να κυβερνήσουμε.

Δύο κυρίως συμπεράσματα έβγαλα από τις επισκέψεις μου αυτές. Το πρώτο είναι η αφοσίωση του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού των μονάδων υγείας ανά τη χώρα, όπως στο ΕΚΑΒ και σε αρκετά νοσοκομεία, οι οποίοι κάτω από αντίξοες συνθήκες δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, προκειμένου να φροντίσουν τους ασθενείς.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ο προβληματικός σχεδιασμός που έχει γίνει στη χωροθέτηση των μονάδων υγείας ανά τη χώρα που δεν επιτρέπει τη βέλτιστη αξιοποίησή τους. Έτσι, παρατηρούμε μερικά νοσοκομεία - ειδικά στην επαρχία - να λειτουργούν μόνο στο ¼ της δυναμικότητάς τους και άλλα να μην προλαβαίνουν να εξυπηρετήσουν τον αριθμό των περιστατικών. Πρέπει λοιπόν να δούμε πώς θα αξιοποιηθούν στο έπακρο για τους ασθενείς, νοσοκομεία, κέντρα υγείας και εξειδικευμένες μονάδες φροντίδας. Η σπατάλη σε πόρους και σε δυναμικό είναι μεγάλη και χρειάζεται μία κυβέρνηση να επανασχεδιάσει προς το ορθολογικότερο τον υγειονομικό χάρτη, σε συνεργασία με τους φορείς υγείας και πάντα με επίκεντρο το συμφέρον του ασθενή. Μόνο η ΝΔ μπορεί να σχεδιάσει και να εφαρμόσει ένα τέτοιο μακροχρόνιο πρόγραμμα και όχι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που μόνο με προσλήψεις ασχολούνται.

Ποια είναι η βασική μεταρρύθμιση που προτείνει η ΝΔ στον ευαίσθητο τομέα της υγείας;

Το πρόγραμμα της ΝΔ στην υγεία είναι αποτέλεσμα μηνών εξαντλητικής συζήτησης, όχι μόνο μεταξύ των μελών του αντίστοιχου τομέα της ΝΔ αλλά συνολικά με τους φορείς της υγείας στη χώρα μας. Είναι αποτέλεσμα μίας συστηματικής δουλειάς.

Απαντώντας τώρα στο συγκεκριμένο ερώτημά σας θα έλεγα πως η πιο σημαντική τομή που προωθούμε - και διαφορετικής λογικής από την κυβερνητική - είναι η αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η καθιέρωση του οικογενειακού γιατρού με αξιοποίηση όχι μόνο των γιατρών του δημοσίου, αλλά και των ιδιωτών και η χρήση προς όφελος των πολιτών όλων των δομών - δημόσιων και ιδιωτικών όπου υπάρχουν -, θα συντελέσει ώστε να παρασχεθεί υψηλού επιπέδου φροντίδα υγείας, ενώ θα αποσυμφορήσει και τα νοσοκομεία. Γνωρίζετε ότι οι νοσοκομειακές μονάδες βρίσκονται στα όριά τους, λόγω των ελλείψεων, αλλά και γιατί δέχονται ασθενείς που δεν χρήζουν κατά βάση νοσοκομειακής περίθαλψης. Η ορθή διαχείριση των ασθενών θα βοηθήσει, ώστε να εξυπηρετούνται άμεσα - αυτό θα το διαπιστώσουν και από την κοστολογημένη πρόταση που θα παρουσιάσουμε το επόμενο διάστημα.

Σε αντίθεση με τη ΝΔ, η κυβέρνηση προωθεί τη δημιουργία νέων κρατικών δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας, πιστή στην πελατειακή και γραφειοκρατική της λογική που μας οδήγησε ως εδώ. Δεν γίνεται όμως να συνεχίσουμε στις λογικές του παρελθόντος, εφόσον συμφωνούμε ότι δεν περισσεύουν τα χρήματα.

Είχατε εκλεγεί βουλευτής Αχαΐας και μάλιστα δύο φορές με το Ποτάμι, αλλά τώρα είστε στην ΝΔ. Τι δεν είδατε στο Ποτάμι, αλλά το είδατε στην ΝΔ;

Το Ποτάμι συνεχίζει να έχει ένα εξαιρετικά μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Στην πολιτική όμως, είναι μεν αναγκαία η ύπαρξη ενός προγράμματος, αλλά δεν είναι επαρκής συνθήκη επιτυχούς άσκησής της. Χρειάζεται δηλαδή να πεις και με ποιους θα καταφέρεις να το εφαρμόσεις. Έτσι, όντας τότε μέσα στο Ποτάμι, και βλέποντας ότι με τα τότε εκλογικά δεδομένα δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί το πρόγραμμά του χωρίς συνεργασίες, πρότεινα δημόσια την έναρξη συζήτησης για εξεύρεση κοινών τόπων με την ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη που έχει παραπλήσιες απόψεις και, επιπλέον, έχει την εκλογική δύναμη να εφαρμόσει τις αλλαγές αυτές. Εκδιώχθην από το Ποτάμι μέσω διαγραφής για τις απόψεις μου αυτές.

Σήμερα, έχοντας αποδεχθεί την τιμητική πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ενταχθώ στην ΝΔ, δεν έχω μετακινηθεί από τις θέσεις μου για μεταρρυθμίσεις προς όφελος της κοινωνίας, αλλά εντάχθηκα σε ένα ιστορικό πολιτικό κόμμα όπου μπορούν να εφαρμοστούν αυτές. Υπάρχει δηλαδή στη ΝΔ μία σαφής πρόταση διακυβέρνησης της χώρας με ρεαλιστικούς στόχους και χρονοδιαγράμματα υλοποίησής της.

Μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης, εκτιμάται ότι είναι πιθανές πλέον οι πρόωρες εκλογές;

Δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα, αν και φαίνεται ότι η κυβέρνηση μετά το κλείσιμο της β' αξιολόγησης - με καθυστέρηση ενός και πλέον έτους - «αγόρασε» λίγους μήνες επιπλέον πολιτικό χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση όμως είναι προφανές πως ο μόνος συνεκτικός κρίκος ανάμεσα στους κκ Τσίπρα και Καμμένο είναι η διατήρηση και η νομή της εξουσίας με κάθε μέσο, ακόμα και αν προκαλούν τεράστια ζημιά στην ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας και τους θεσμούς της, όπως στη δικαιοσύνη. Δείτε τις τελευταίες αποκαλύψεις για τις ωμές και απροκάλυπτες παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη του υπουργού Εθνικής Άμυνας με αφορμή την υπόθεση του πλοίου Noor 1. Οι απαράδεκτες παρεμβάσεις του κ. Καμμένου έχουν απώτερο σκοπό τη συκοφαντία του ίδιου του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, εκφράζουν δε τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, αφού τυγχάνουν της αποδοχής του. Οι επιθέσεις επίσης του ανεκδιήγητου κ. Πολάκη αλλά και ο πρόσφατος διορισμός της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Θάνου στο γραφείο της νομικής υποστήριξης του πρωθυπουργού, αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση δεν έχει την παραμικρή θεσμική αντίληψη και σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών.

Απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση της αποτυχίας και της οπισθοχώρησης, δημιουργείται σήμερα ένα ευρύτερο δημοκρατικό μέτωπο με εκφραστή του τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη ΝΔ επιπλέον πνέει ένας άνεμος πνευματικής και οργανωτικής αναζωογόνησης που θα εκφραστεί με ένα μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα νίκης οποτεδήποτε κι αν γίνουν οι εκλογές.

Έχετε κατηγορήσει την κυβέρνηση για καθυστερήσεις στα μεγάλα έργα στην Αχαΐα, αλλά ο αυτοκινητόδρομος Κορίνθου - Πατρών είναι έτοιμος και λειτουργικός και το τρένο προχωράει.

Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές έχω κατηγορήσει την κυβέρνηση για καθυστερήσεις στην υλοποίηση των ζωτικής σημασίας μεγάλων έργων για τον νομό της Αχαΐας. Κι αυτό, γιατί ειδικά την περίοδο της διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με τον κ. Βαρουφάκη υπουργό Οικονομικών, η ολέθρια όπως αποδείχθηκε διαπραγμάτευσή του που οδήγησε στο κλείσιμο των τραπεζών και στα capital controls, είχε ως αποτέλεσμα την παύση των εργασιών στους εθνικούς δρόμους, αλλά και στο σιδηροδρομικό δίκτυο, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία σχεδιάστηκαν και άρχισαν να υλοποιούνται από τις κυβερνήσεις της ΝΔ.

Ακόμα και τώρα όμως, δύο μήνες μετά τις κορδέλες των εγκαινίων από τον πρωθυπουργό και τον κ. Σπίρτζη της Κορίνθου - Πατρών, οι οδηγοί συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται με δεκάδες χιλιόμετρα από παρακάμψεις και κορύνες στο δρόμο, καθώς ακόμα φτιάχνονται σημεία του, με τις εξόδους ακόμη να ετοιμάζονται και τα αντιπλημμυρικά έργα να μην έχουν γίνει - και ίσως να μην τα υλοποιήσει ποτέ η συγκεκριμένη κυβέρνηση - όπως οι ίδιοι οι φορείς της περιοχής καταγγέλλουν. Επιπλέον, το έργο της Ολυμπίας Οδού είναι ημιτελές καθώς προβλεπόταν και η δημιουργία του τμήματος Πάτρα - Πύργου - Τσακώνα, το οποίο βρίσκεται ακόμα στις δημοπρατήσεις με ορατό τον κίνδυνο να μην υλοποιηθεί ποτέ.

Για δε τα άλλα έργα όπως η επέκταση της διώρυγας του Πηνειού στη Δυτική Αχαΐα μόνο εξαγγελίες ακούω, αλλά έργα δεν βλέπω! Πώς να μην ασκώ λοιπόν κριτική, όταν δεν τηρούνται οι υποσχέσεις προς τους πολίτες της Αχαΐας;

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Νέα ΔημοκρατίαποτάμιΥγείαΙάσων ΦωτήλαςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα