Βενιζέλος: Αν ο Τσίπρας φανεί ειλικρινής, η αντιπολίτευση και το ΠΑΣΟΚ θα συμβάλλει

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η συμφωνία με τους πιστωτές είναι η μόνη δυνατή λύση» τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα La Repubblica.

«Δύσκολο να τηρηθούν οι υποσχέσεις. Οι θυσίες θα είναι αναπόφευκτες» πρόσθεσε. Αναλυτικότερα, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε: "Η συμφωνία με τους πιστωτές είναι η μόνη δυνατή λύση. Ο Τσίπρας

δεν έχει την εντολή να οδηγήσει την χώρα εκτός ευρώ. Αν το έκανε, θα προέκυπτε ένα σοβαρό πρόβλημα δημοκρατικής νομιμότητας».

Συμπληρώνει, δε, ότι, κατά την άποψή του, το μόνο αποτέλεσμα των πέντε μηνών διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν «η αύξηση του κόστους για την διάσωση της χώρας».

Σε ερώτηση αν οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στην τελική ευθεία, ο Ευάγγελος Βενιζέλος απαντά:

«Τις τελευταίες ώρες ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να έχει λάβει μια δύσκολη απόφαση, αλλά υποχρεωτική, η οποία με χαροποιεί: να κρατήσει την Ελλάδα σε ευρωπαϊκή τροχιά αποφεύγοντας να την οδηγήσει προς μια ανεξέλεγκτη πτώχευση ή προς το Grexit. Την επιστροφή στην δραχμή θα την πλήρωναν οι ασθενέστεροι.

Αλλά φτάσαμε στο σημείο αυτό πληρώνοντας ένα υψηλότατο κόστος. Η οικονομία σταμάτησε. Τον Ιανουάριο το ΑΕΠ του 2015 προβλεπόταν ανάπτυξη της τάξης του 2,5%. Τώρα είμαστε στο μηδέν αν όχι σε κίνδυνο ύφεσης. Οι θυσίες που επιβάλλονται τώρα από τους πιστωτές αντιστοιχούν στην ζημιά η οποία προκλήθηκε τις 150 αυτές ημέρες ανώφελου τέλματος στις διαπραγματεύσεις. Σε σύγκριση με τις θυσίες αυτές, εκείνες που είχαν ζητηθεί στην κυβέρνησή μας στο τέλος του 2014 με το «μέηλ Χαρδούβελη», ήταν παιχνιδάκι.

Σε ότι αφορά στην προσπάθεια του πρωθυπουργού για μείωση του χρέους, η οποία υπογραμμίζεται από την La Repubblica, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαντά: «Η μόνη λύση στο πρόβλημα του χρέους είναι εκείνη την οποία χαράξαμε το 2012. Όταν αναδιαρθρώσαμε εκείνο με τους ιδιώτες πιστωτές ξανασυζητώντας τα χαρακτηριστικά του χρέους με τους θεσμούς. Μπορεί να γίνει και τώρα. Η αλήθεια είναι ότι ο Τσίπρας είχε υποσχεθεί να καταργήσει το δεύτερο μνημόνιο, ενώ τις ώρες αυτές συμφωνούν το μνημόνιο 2,5. Και όλοι ξέρουν ότι σύντομα θα φτάσει και το νούμερο τρία».

«Θα μπορέσει ένας ενδεχόμενος συμβιβασμός να εγκριθεί από το κοινοβούλιο;» ρωτά ο δημοσιογράφος Έττορε Λιβίνι, και Ευ. Βενιζέλος δηλώνει: «Θα δούμε. Σίγουρα ο Τσίπρας θα συναντήσει δυσκολίες στο να τον "πουλήσει" στο κόμμα του και στο να πετύχει την έγκριση των μεταρρυθμίσεων. Το πραγματικό του λάθος ήταν η προεκλογική αφήγηση: η πραγματικότητα είναι κάτι το διαφορετικό».

Απαντώντας, τέλος, στην ερώτηση τι μπορεί να συμβεί αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπογραμμίζει: «Το εκλογικό σώμα δεν έδωσε εντολή στον πρωθυπουργό να συγκρουσθεί με την Ευρώπη και κανείς δεν μπορεί να ζορίσει την βούληση ενός λαού. Αν ο Τσίπρας αφήσει να παγιδευτεί μέσα στις εσωτερικές λογικές του ΣΥΡΙΖΑ και στην αυταπάτη μιας πανευρωπαϊκής σύγκρουσης -της οποίας δυσκολεύομαι να κατανοήσω τα περιεχόμενα - τότε θα προκύψει, με έντονο τρόπο, ένα θέμα δημοκρατικής νομιμότητας.

Η έκτακτη ανάγκη, τώρα, είναι να εξασφαλισθεί αμέσως ένας συμβιβασμός και να αποφευχθεί το βάραθρο. Η αντιπολίτευση θα δώσει την συμβολή της, συμπεριλαμβανομένου και του ΠΑΣΟΚ, αν ο πρωθυπουργός φανεί ειλικρινής. Οι διχασμοί στον ΣΥΡΙΖΑ; Είναι δικό του πρόβλημα» κατέληξε.

ΒενιζέλοςδανειστέςσυνέντευξηLa RepubblicaHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα