Βενεζουέλα: Ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια δημόσιας συνάντησης

ΚΟΣΜΟΣ

Τοπικό ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα έπεσε νεκρό από πυρά που δέχτηκε κατά τη διάρκεια δημόσιας συνάντησης στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 6 Δεκεμβρίου στην κεντρική πολιτεία Γκαρίκο, ανακοίνωσε σήμερα ο βουλευτής Χένρι Ράμος Αλούπ.

"Ο Λουίς Μανουέλ Ντίας, γενικός γραμματέας της Δημοκρατικής Δράσης στην Αλτραγκράσια ντε Οριτούκο, της πολιτείας Γκαρίκο δολοφονήθηκε δεχόμενος πυρά", έγραψε

στο Twitter o βουλευτής, ο οποίος επίσης είναι εθνικός γενικός γραμματέας του κόμματος Δημοκρατική Δράση και υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές.

Asesinado 7:30pm Luis Manuel Díaz sec gen AD Altagracia de Orituco por disparo arma de fuego hecho por bandas armadas psuv desde vehículo.

Henry Ramos Allup (@hramosallup) November 26, 2015

Ο βουλευτής πρόσθεσε ότι ο Ντίας ήταν εκείνη τη στιγμή σε εξέδρα μαζί με την Λίλιαν Τιντόρι, τη σύζυγο του ηγέτη της ριζοσπαστικής πτέρυγας της αντιπολίτευσης Λεοπόλντο Λόπες, ο οποίος καταδικάστηκε σε σχεδόν 14 χρόνια φυλάκιση για υποκίνηση βίας για το ρόλο που φέρεται να είχε σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαΐου 2014, στις οποίες 43 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με επίσημο απολογισμό.

H Τιντόρι που πραγματοποιεί εκστρατεία σε όλη τη χώρα καταγγέλλοντας παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος του συζύγου της τόνισε ότι αργότερα σήμερα θα ανακοινώσει περισσότερα στοιχεία για "την τρομοκρατία, τις οχλήσεις και τη βία που υφιστάμεθα από το καθεστώς. Σήμερα ωστόσο υπέστην δύο επιθέσεις", έγραψε στο Twitter. "Τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια Ντίας. Γκαρίκο σήμερα κλαίω για σένα".

Nuestras condolencias a la familia Díaz hermanos de @Adguarico

— Lilian Tintori (@liliantintori) November 26, 2015

Ο Αλούπ αποδίδει τη δολοφονία σε "ένοπλες συμμορίες" που συνδέονται με το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSUV) και είπε ότι μοιραίος πυροβολισμός ερρίφθη από όχημα.

Η εκλογική αποστολή της Ένωσης Νοτιοαμερικανικών Χωρών (Unasur), που εδρεύει στη Βενεζουέλα από την περασμένη εβδομάδα, εξέφρασε θλίψη για τον θάνατο του στελέχους της αντιπολίτευσης και την "απερίφραστη καταδίκη της για κάθε μορφή βίας που μπορεί πλήξει την κανονική διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας". Η UNASUR απηύθυνε έκκληση στις αρχές "να διασφαλίσουν τη διενέργεια ενδελεχούς έρευνας για το απεχθές περιστατικό ώστε να αποτραπεί η ατιμωρησία" των δραστών.

Η αντιπολίτευση έχει καταγγείλει περιστατικά σε βάρος ηγετικών στελεχών της κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Ο βουλευτής και υποψήφιος Μιγκέλ Πιζάρο δήλωσε πως είχε σημειωθεί πυροβολισμός καθώς διέσχιζε την Κυριακή το Πετάρε, μια γειτονιά στο ανατολικό Καράκας. Έδειξε επίσης φωτογραφίες κουκουλοφόρων που κρατούσαν πυροβόλα.

Οι πολίτες της Βενεζουέλας καλούνται στις κάλπες στις 6 Δεκεμβρίου για να εκλέξουν τα 167 μέλη του κοινοβουλίου το οποίο εδώ και 16 χρόνια ελέγχεται από το κυβερνών κόμμα.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δίνουν μεγάλο προβάδισμα στον αντιπολιτευόμενο συνασπισμό Τραπέζι Δημοκρατικής Ενότητας (MUD), που μπορεί να κερδίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για πρώτη φορά μετά την άνοδο στην εξουσία το 1999 του Ούγκο Τσάβες, που πέθανε το 2013 και τον διαδέχθηκε ο Νικολάς Μαδούρο.

Βενεζουέλαηγετικό στέλεχοςαντιπολίτευσηδολοφονίαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα