Βελγικά ΜΜΕ βάζουν «φωτιά» στις γαλλικές προεδρικές εκλογές

Liberation: Δεν θα σπάσουμε το εμπάργκο - Περιμένετε τα επίσημα αποτελέσματαΚΟΣΜΟΣ

«Σημεία και τέρατα» συμβαίνουν στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία καθώς αρκετές ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες της πλέον αμφίρροπης και κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης, βελγικά και ελβετικά ΜΜΕ μεταδίδουν αποτελέσματα με τις ψήφους Γάλλων

πολιτών που ζουν στα υπερπόντια γαλλικά εδάφη ή της ΗΠΑ.

Στις διαρροές αυτές προστίθενται και fake news τα οποία προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση.

Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι από το πρωί Liberation, Le Monde και άλλες μεγάλες γαλλικές εφημερίδες προειδοποιούν τους πολίτες να μην εμπιστεύονται τις διαρροές και να περιμένουν τα επίσημα αποτελέσματα.

Τα exit poll αναμένεται να ανακοινωθούν γύρω στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) αφού δηλαδή κλείσουν οι κάλπες και τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα περίπου μια ώρα αργότερα.

Το βελγικό γαλλόφωνο δίκτυο RTBF, που έχει πρωτοστατήσει στις διαρροές καθώς δεν δεσμεύεται από τη γαλλική νομοθεσία, κυκλοφόρησε τα πρώτα exit poll ενώ οι κάλπες ήταν ακόμη ανοιχτές και η εκλογική διαδικασία σε εξέλιξη.

Στα υπερπόντια εδάφη

Το RTBF μετέδωσε και αποτελέσματα από τα υπερπόντια εδάφη της Γαλλίας, τα οποία δίνουν προβάδισμα στον υποψήφιο της Αριστεράς Ζαν Λυκ Μελανσόν.

Liberation: Δεν θα «σπάσουμε» το εμπάργκο

Η Liberation ξεκαθαρίζει πως «δεν θα σπάσει το εμπάργκο».

«Πρέπει σήμερα να μιλήσουμε για ένα σοβαρό πρόβλημα με τις δημοσκοπήσεις. Όπως ξέρετε, απαγορεύεται να μεταδίδονται δημοσκοπήσεις από την Παρασκευή. Αλλά οι δημοσκοπήσεις, ωστόσο, συνεχίζονται. Ήδη κυκλοφορούν νούμερα, κάτω από το τραπέζι, ή μάλλον από τηλέφωνο σε τηλέφωνο. Βρίσκουμε επίσης στοιχεία και αποτελέσματα σε ξένες ιστοσελίδες, τα οποία δεν υπόκεινται στις ίδιες απαγορεύσεις με εμάς στη Γαλλία. Ακόμη και στο Twitter κυκλοφορούν ποσοστά και αριθμοί, κυρίως κάτω από το περιβόητο hashtag #radiolondres, για παράδειγμα. Θυμίζουμε ότι δεν επιτρέπεται σε ένα μέσο όπως η Liberation να σπάσει το εμπάργκο και να υποστεί τις συνέπειες και υψηλά πρόστιμα», αναφέρει η μεγαλύτερη γαλλική εφημερίδα.

Ρεκόρ συμμετοχής

Το τελικό ποσοστό της αποχής στην ψηφοφορία του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στο 20%, σύμφωνα με δύο έρευνες που δόθηκαν στην δημοσιότητα πριν από λίγη ώρα.

Η έρευνα του Harris Interactive προβλέπει αποχή στο 21,5%, ενώ έρευνα του Ifop-Fiducial για το Paris Match και το CNews τοποθετούν την αποχή στο 19%.
Η αποχή που καταγράφηκε στην αντίστοιχη ψηφοφορία του 2012 ήταν 20,52%.

Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε ότι η συμμετοχή στις 16:00 ώρα Ελλάδας έφθανε το 69,42%.

Γαλλικές Εκλογές 2017διαρροέςαποτελέσματαβελγικά ΜΜΕHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα