Βαρουφάκης: Ο Μακρόν ήθελε να σώσει την Ελλάδα, ψηφίστε τον

ΚΟΣΜΟΣ

Με κείμενό του στη σημερινή Le Monde, ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γιάνης Βαρουφάκης παίρνει ξεκάθαρη θέση υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν λίγες μέρες πριν από τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των προεδρικών γαλλικών εκλογών.

Μέσα από το άρθρο του ο Βαρουφάκης – που ηγείται του πανευρωπαικού κινήματος DIEM25- καλεί τους Γάλλους να στηρίξουν τον Μακρόν, ενώ παράλληλα, επιτίθεται στον Μελανσόν εξαιτίας της επιλογής του να μην στηρίξει τον ανεξάρτητο

υποψήφιο.

Μάλιστα, στο κείμενό του ο Γιάνης Βαρουφάκης δίνει την εξής υπόσχεση στον Μακρόν: «Θα κινητοποιήσω όλες μου τις δυνάμεις για να σε βοηθήσω να νικήσεις τη Λεπέν, θα σε βοηθήσω με το ίδιο σθένος που θα παραστώ στην επόμενη Λευκή Νύκτα [σ.σ διαδηλώσεις στο Παρίσι] η οποία θα αντιτίθεται στην κυβέρνησή σου όταν εσύ σαν Πρόεδρος θα προσπαθήσεις να συνεχίσεις την αποτυχυμένη νεοφιλελεύερη πολιτική».

«Πριν από ένα χρόνο, σε μια εκδήλωση στη Νέα Υόρκη στο Public Library, ο Νόαμ Τσόμσκι και εγώ ερωτηθήκαμε από έναν θεατή για τη στάση μας απέναντι στην μονομαχία Τραμπ-Κλίντον.Και οι δύο απαντήσαμε ότι στις πολιτείες-κλειδιά, οι προοδευτικοί Αμερικανοί θα έπρεπε να κλείσουν τη μύτη τους με το ένα χέρι και με το άλλο να ψηφίσουν Χίλαρι Κλίντον.

Πριν από χρόνια, τον Απρίλιο του 2002 είχαν δοθεί παρόμοιες συμβουλές στους ψηφοφόρους από όλες τις προσωπικότητες της γαλλικής αριστεράς όταν ο Ζαν Σιράκ και ο Ζαν Μαρί Λεπέν μονομαχούσαν για τον δεύτερο γύρο της προεδρικής εκλογής: «Κλείστε τη μύτη σας και ψηφίστε Σιράκ!»

Αυτή ήταν η κοινή θέση της αριστεράς. Η Μαρίν Λεπέν είναι πραγματικά μια πιο αποδεκτή επιλογή από τον πατέρα της;

Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι χειρότερος, για την αριστερά, από τον Ζαν Σιράκ το 2002; Και αν όχι, γιατί ορισμένοι ηγέτες της αριστεράς αρνούνται να υποστηρίξουν τον Μακρόν εναντίον της Λεπέν; Αυτό για μένα είναι ένα πραγματικό αίνιγμα.

Οι προοδευτικοί Γάλλοι ψηφοφόροι έχουν κάθε λόγο να είναι θυμωμένοι με τον Εμανουέλ Μακρόν, αλλά πρέπει να τον ψηφίσουν», αναφέρει μεταξύ άλλων στο άρθρο του ο κ.Βαρουφάκης.

«Κατά τη διάρκεια της θητείας μου το 2015 ως υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας ο Εμανουέλ μου έδειξε μια πλευρά του που λίγοι προοδευτικοί γνώριζαν. Ενώ οι δανειστές της Ελλάδας και η γερμανική κυβέρνηση έπνιγαν τις προσπάθειες της νέο-εκλεγμένης μας κυβέρνησης για την απελευθέρωση της Ελλάδας από το χρέος της, ο Μακρόν ήταν ο μόνος υπουργός στην Ευρώπη ο οποίος παρέκλινε από τη γραμμή αυτή και προσπάθησε να μας βοηθήσει. Και το έκανε χωρίς να αναλογιστεί το προσωπικό πολιτικό κόστος», γράφει ο Βαρουφάκης για τον Μακρόν και συνεχίζει αναφέροντας τις συζητήσεις που έγιναν στο Eurogroup τις 28 Ιουνίου 2015 τονίζοντας πως ο Μακρόν προσπαθούσε να πείσει με κάθε τρόπο τον Γάλλο Πρόεδρο καθώς και τον Γκάπμπριελ για να αλλάξουν στάση απέναντι στην Ελλάδα.

«Δεν θέλω η γενιά μου να είναι υπεύθυνη για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρώπη», είχε πει ο Μακρόν σύμφωνα με τα όσα γράφει ο Βαρουφάκης.

« Συνθλίβοντας την Ελληνική Άνοιξη, η τρόικα όχι μόνο έβλαψε την χώρα, αλλά και τη ψυχή και την ακεραιότητα της Ευρώπης. Ο Εμμανουέλ Μακρόν ήταν το μόνο μέλος του συστήματος αυτού που προσπάθησε να το σταματήσει. Και αισθάνομαι πως είναι υποχρέωσή μου να ενημερώσω τους Γάλλους προοδευτικούς για τα γεγονότα αυτά ώστε να έχουν πλήρη επίγνωση της επιλογής που θα κάνουν»

Γιάνης ΒαρουφάκηςΕμανουέλ ΜακρόνΕκλογές Γαλλία 2017Le MondeHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα