Τζανακόπουλος: Δεν υπάρχει καμία αντίδραση από τους δανειστές - Η Ελλάδα δεν είναι αποικία (Video)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι χθεσινοβραδινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η συζήτηση για ενδεχόμενη αντίδραση εκ μέρους των θεσμών, η διαπραγμάτευση και τα προεκλογικά σενάρια που συνεχίζουν να τίθενται από κάποιες πλευρές, ήταν τα κυριότερα θέματα της εφ' όλης της ύλης συνέντευξης του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στον τηλεοπτικό σταθμό "Star".

«Η Ελλάδα

δεν είναι αποικία»

Κανένα δημοσιονομικό πρόβλημα δεν θα προκύψει από τις χθεσινοβραδινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, διαβεβαίωσε ο κ. Τζανακόπουλος, επισημαίνοντας ότι οι δημόσιες δαπάνες είναι θέμα της κυβέρνησης, αρκεί να επιτυγχάνεται ο στόχος. «Με δυο λόγια, η κυβέρνηση είναι απολύτως εντός συμφωνίας», τόνισε.

Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση αναμένει αντίδραση από την πλευρά των θεσμών στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και τι θα συμβεί στην περίπτωση αυτή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πολύ χαρακτηριστικά ότι η αντίδραση των θεσμών δεν πρόκειται να είναι αυτή που κάποιοι θα ευελπιστούσαν. Δεν υπάρχει απολύτως καμία αντίδραση και δεν πρόκειται να υπάρξει, εκτίμησε ο κ. Τζανακόπουλος, προσθέτοντας ότι είναι στην ευχέρεια της ελληνικής κυβέρνησης να κατανείμει τις δαπάνες όπως εκείνη επιθυμεί. «Δεν είμαστε αποικία», επισήμανε και πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει περίπτωση να «παγώσουν» οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Ο κ. Τζανακόπουλος διευκρίνισε ότι η παροχή της σύνταξης, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, αφορά όλους τους συνταξιούχους (και αυτούς του ΟΓΑ δηλαδή). Στο ερώτημα αν το βοήθημα θα δοθεί μόνο φέτος, χωρίς να υπάρχει συνέχεια (άπαξ δηλαδή), διευκρίνισε ότι αν είναι τέτοια η πορεία της οικονομίας όπως φαίνεται, τότε θα υπάρξει η δυνατότητα παγίωσής του: να δοθεί δηλαδή και το 2017 και το 2018 κ.ο.κ.

Στο ερώτημα γιατί το πλεόνασμα δόθηκε μόνο στους συνταξιούχους και τους νησιώτες του βορειο-ανατολικού Αιγαίου και όχι σε άλλους πολίτες ή σε άλλες ανάγκες (π.χ. επίδομα θέρμανσης), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί και το 2017 (σύντομα θα δημοσιευτεί η σχετική απόφαση). Εξήγησε δε, ότι επελέγησαν οι συνταξιούχοι ως αποδέκτες των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων, γιατί έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια αλλεπάλληλες μειώσεις στις συντάξεις τους.

Η διαπραγμάτευση και το Grexit

Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση, επανέλαβε την κεντρική κυβερνητική θέση, ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθούμε μέτρα 4,2 δισεκατομμυρίων». Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, εξήγησε ότι η συζήτηση για τα πλεονάσματα μετά το 2018 δεν έχει κλείσει, ότι η Ελλάδα δεν έχει δεχθεί κάτι, ενώ συνέστησε υπομονή μέχρι να γίνει σαφές ποιο θα είναι το νέο σημείο ισορροπίας μεταξύ Ελλάδας και θεσμών.

Εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι το σημείο στο οποίο θα ισορροπήσουν οι διαφορετικές πλευρές στη διαπραγμάτευση, δεν θα περιλαμβάνονται νέα μέτρα. Όπως επιχειρηματολόγησε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «κανείς στην Ευρώπη δεν θέλει ακόμη μία εστία αβεβαιότητας, κανείς δεν θέλει αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης». Στο σημείο αυτό ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί Grexit: «Ενοχλούμαι όταν το ακούω, αλλά διαπραγματεύεται (σ.σ. ο Β. Σόιμπλε)», δήλωσε, επισημαίνοντας συγχρόνως ότι το θέμα του Grexit έχει κλείσει.

«Προεκλογικό μέτρο, το μέρισμα Σαμαρά»

Στον παραλληλισμό που ακούγεται στο δημόσιο διάλογο, ότι αντίστοιχες παροχές είχε κάνει και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε τις συγκρίσεις, αφού, όπως υποστήριξε, το «μέρισμα Σαμαρά» ήταν καθαρά προεκλογικό μέτρο. Ο τότε πρωθυπουργός έβλεπε ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει, ότι -όπως είπε- «η φαντασιοπληξία του success story πέφτει στα βράχια», ενώ δεν υπήρχε υπεραπόδοση εσόδων. Στον αντίποδα, η σημερινή κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για τη στήριξη μιας ομάδας του πληθυσμού, χωρίς να απομακρύνεται από τους στόχους της.

Στο ερώτημα περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, που κάποιοι συνέδεσαν και με τις τελευταίες εξαγγελίες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια». Και επανέλαβε ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την 2η αξιολόγηση και την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ως εκ τούτου είναι ένας δρόμος που δεν επιλέγει η κυβέρνηση. Παρέπεμψε μάλιστα στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι από τις λίγες στην Ευρώπη που έχει ορίζοντα 3ετίας. Εν αντιθέσει με την Νέα Δημοκρατία, υποστήριξε, που θέλει εκλογές, προκειμένου να εφαρμόσει πρόγραμμα σκληρής λιτότητας. «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πήραμε μια πολύ δύσκολη απόφαση το καλοκαίρι του 2015», αναγνώρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να συμπληρώσει ότι ήταν στην πραγματικότητα ο μοναδικός δρόμος για τις κοινωνικές ομάδες που ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί. «Παράγει προοπτική» ο δρόμος αυτός, ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος.

Όχι πανικός στο προσφυγικό

Σε ερώτημα, τέλος, για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης υπογράμμισε πως το τελευταίο που χρειάζεται στο θέμα αυτό είναι ο πανικός, και αυτό γιατί οι ροές έχουν σταθεροποιηθεί πια. Συνέστησε ηρεμία στις ευρω-τουρκικές σχέσεις και χαρακτήρισε «απαραίτητη» την ευρω-τουρκική συμφωνία για την ανθρωπιστική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Η επαναφορά του «Δουβλίνο 2» σηματοδοτεί την επιστροφή σε μια κανονικότητα, συνέχισε, επισημαίνοντας τις «μεγάλες προόδους» που έχει κάνει η Ελλάδα στην καταγραφή προσφύγων.

Δημήτρης ΤζανακόπουλοςΑλέξης Τσίπραςδιάγγελμα πρωθυπουργούφορολογίασυνταξιούχοιHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα