Τσίπρας: Μέχρι τις 22 του Μάη θα έχουμε τεχνική συμφωνία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για την καθυστέρηση της αξιολόγησης και τις ευθύνες της κυβέρνησης «εύλογο ερώτημα, θα ήταν δύσκολο να το απαντήσω λίγες εβδομάδες πριν. Σήμερα δεν είναι δύσκολο, πριν από λίγες μέρες βγήκε το πρωτογενές πλεόνασμα... μας ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα, αυτή την πίεση είχαμε αυτό το διάστημα όταν η αντιπολίτευση έλεγε υποκριτικά κλείστε τη διαπραγμάτευση», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1.

«Αυτή

την αξιολόγηση, δεν πρέπει να τη βλέπουμε μόνο ως την πορεία του προγράμματος αλλά είναι συνολική συμφωνία» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «μας ζητούσαν αύξηση των ομαδικών απολύσεων και Lock Out».

Κερδίσαμε τα αντίμετρα και τις εργασιακές σχέσεις, και πετύχαμε μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και προσέθεσε: Πήγαμε σε μια διαπραγμάτευση που δεν αφορά μόνο το πρόγραμμα αλλά και το χρέος.

Τα μέτρα αφορούν μετά τη λήξη του προγράμματος και είναι χωρίς αίρεση. Η δήλωση μου στην Εφημερίδα των Συντακτών αφορούσε σε υπό αίρεση μέτρα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Μας ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα»

Εισαγωγικά, ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, απάντησε σημειώνοντας:

«Λίγες ημέρες πριν βγήκε το αποτέλεσμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, που είναι 4,2%. Το ΔΝΤ προέβλεπε μόλις τον περασμένο Οκτώβριο πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% (όταν δηλαδή έπρεπε να κλείσει η αξιολόγηση).

Σαράντα δύο φορές λιγότερο από αυτό που ήρθε πραγματικά», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, που πρόσθεσε: «Αυτό σημαίνει ότι μας ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα. Αυτή την πίεση είχαμε όλο αυτό το διάστημα. Όταν υποκριτικά η αντιπολίτευση έλεγε, ‘κλείστε, γιατί δεν κλείνετε, γιατί καθυστερείτε;'.

Δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης, όχι μόνο στην Ελλάδα, που να μην έχει καταλάβει τι παιχνίδι παίζεται, τι παιχνίδι παίχτηκε όλο αυτό το διάστημα. Οι μόνοι που έμειναν να υποστηρίζουν ότι φταίει η ελληνική κυβέρνηση για αυτήν την απαράδεκτη καθυστέρηση, ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση και οι ευρωβουλευτές της», είπε ακόμη.

Σχολιάζοντας την δήλωση του Στ. Θεοδωράκη ότι καθυστερήσεις κάνει κανείς όταν πρόκειται να βάλει γκολ, ο Αλέξης Τσίπας απάντησε: «Καθυστερήσεις κάνεις όταν θέλεις να κρατήσεις το σκορ και να πάρεις την πρόκριση».

Σχετικά με την δήλωσή του ότι δεν θα πάρει «ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα» ο Πρωθυπουργός απάντησε: «Κράτησα αυτή την δήλωση και τη σθεναρή στάση όταν δεν έκλεινα την αξιολόγηση όταν με πίεζαν. Πιστεύω ότι ήταν η πρώτη φορά που είχαμε μια διαπραγμάτευση που δεν έληξε με σκορ Μπαρτσελόνα-Πανελευσινιακός. Κάποια χάσαμε, όντως, κάποια κερδίσαμε όμως. τα αντίμετρα π.χ. Επίσης καταφέραμε μέσα από πολιτικοποίηση της διαδικασίες και συμμαχίες στην Ευρώπη να απομονώσουμε το ΔΝΤ».

Ο Αλ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι «είπα πράγματι ότι δεν θα δεχθούμε μέτρα πέραν της συμφωνίας. Τα μέτρα που αφορούν την περίοδο μετά το πρόγραμμα δεν είναι υπό αίρεση. Μπήκαμε σε μια διαπραγμάτευση η οποία δεν αφορά το πρόγραμμα αυτό καθαυτό, αφορά και το χρέος».

Οπως πρόσθεσε «μας ζητούσαν επιπλέον 2% μέτρα και εργασιακό μεσαίωνα. Φτάσαμε σε εξ επίτηδες – λέω εγώ - δυσμενείς προβλέψεις και σε κόντρα μεταξύ των δύο. Το Βερολίνο και το ΔΝΤ. Για να πούμε δεν δεχόμαστε τίποτε από τα δύο και θα έβγαινε το Ταμείο και ο κ. Σόιμπλε και θα έλεγαν ότι «φταίει η Ελλάδα που δεν κάνει μεταρρυθμίσεις»».

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ακόμη πως «δεν είναι σωστό να υποβαθμίζουμε τα αντίμετρα. Είναι 2% του ΑΕΠ, % το 2019 και 1% το 2020 ακριβώς όσα μέτρα μας επιβάλλουν. Είναι κοινωνικά μέτρα που έπρεπε να υπάρχουν (φοροελαφρύνσεις, όπως μείωση του ΕΝΦΙΑ, το ΕΦΚΑ κλπ και επιδοματικά, όπως ενοικίου, πρώτο και δεύτερου παιδιού, δωρεάν παιδικοί σταθμοί κλπ)».

Τόνισε δε πως και οι χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια, όπως η Πορτογαλία, η Κύπρος κλπ συζητούν μέτρα «εφόσον είναι εντός του στόχου, αυτονόητο είναι αυτό». Επανέλαβε ότι «πρέπει να βγούμε από τα Μνημόνια, δεν αντέχει άλλο η χώρα 8ο, 9ο έτος επιτροπείας» και σημείωσε ότι ταμέτρα έχουν ημερομηνία εφαρμογής την 1/1/2019.

Τα μέτρα και 1% το 2019, και 1%+1 πρώτη πρώτου του 2020, θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα με την προϋπόθεση τα αντίμετρα να είναι στο 3,5%.

Τα λάθη του ΔΝΤ

Στην Ευρώπη διεξάγεται συζήτηση για το μέλλον της, για τα λάθη στην Ελλάδα. Την χρησιμοποίησαν ως πειραματόζωο, με ευθύνη τον κυβερνήσεων, όχι όμως των πολιτών.

Το ΔΝΤ λένε για τα λάθη τους, και για τον πολλαπλασιαστή λιτότητας στο 1ο και στο 2, τώρα και ο Σόιμπλε λέει ότι η Ελλάδα κάνει πιο σοβαρές εκτιμήσεις από ότι το ΔΝΤ.

Οι εκλογές στην Ευρώπη

Εχουμε εκλογές σε πολλές χώρες. Είχαμε Γαλλία, μετά στην Γερμανία. Συζητούν όλοι για την παρουσία του ΔΝΤ. Το κρίσιμο είναι τώρα. Για εμάς και την κυβέρνηση, να μπει τέλος στην περιπέτεια που μπήκαμε το 2010.

Ανοιξαν ήδη χιλιάδες θέσεις εργασίας από 1/1/2016

Οταν θα έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη θα πατήσουμε γερά στα πόδια μας.

Από την 1η Γενάρη του 2016 έχουμε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Τα μέτρα που μου ασκούν κριτική, είναι το εξιτήριο για το πρόγραμμα.

Το 2010 είχαμε άλλη εικόνα ως χώρα, τώρα έχουμε διαφορετική. Έβλεπαν οι ξένοι το πάρτι. Στα εξοπλιστικά, στο ΚΕΕΛΠΝΟ, την Siemens κ.α

Είναι προφανές ότι οι γενικές οφειλές της κυβέρνησης συνυπολογίζονται στο συνολικό πλεόνασμα, οι οποίες είναι και μειούμενες.

Το μέγεθος του 2016 ήταν θετικό, έστω και 0,05%. ας πούμε και κάτι θετικό. Ακόμη και το κακό ΔΝΤ λένε για ανάπτυξη 2,5%.

Θα έχουμε φέτος το καλοκαίρι πάνω από 30 εκατ τουρίστες. Εδώ και μήνες έχουν κρατήσεις, υπάρχουν ξένες επενδύσεις σε ξενοδοχεία. Πέφτουν εκατομμύρια σε ΕΥΔΑΠ, ΟΛΘ κ.α.

Αν δεν είχαμε το πιστόλι στον κρόταφο θα κάναμε ακόμη καλύτερη συμφωνία με τους κινέζους για τον ΟΛΠ.

Το Πάσχα έγινε η μεγαλύτερη έξοδος της τελευταίας 7ετιας. Με νέους δρόμους, που άνοιξαν και με λιγότερα χρήματα μετά από 4 χρόνια κλειστούς δρόμους. Και το πετύχαμε από μετά από διαπραγμάτευση.

Για την δήλωσή του «go back μαντάμ Μέρκελ»

Πιστεύω ότι έπρεπε να κάνει πίσω. Ηταν απολύτως σωστό το σύνθημα. Οταν όμως γνωρίζεις έναν άνθρωπο προσωπικά... Η καγκελάριος, είναι πολιτικός που έχει συναίσθηση της ευθύνης και - τολμώ να πω - ότι είναι ανοιχτόμυαλη. Και το έδειξε αυτό στο προσφυγικό κυρίως.

Είμαι ο μόνος πρωθυπουργός που βγήκα και είπα ότι είχα αυταπάτες.

«Παραλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη»

«Παραλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ υπερασπίστηκε τις συμφωνίες της κυβέρνησης λέγοντας ότι «πήραμε υψηλά τιμήματα στις αποκρατικοποιήσεις», ενώ ειδικότερα για τη συμφωνία για τον ΟΛΠ, επισήμανε πως «εάν δεν κυβερνούσαμε με το πιστόλι στον κρόταφο θα κάναμε μια καλύτερη συμφωνία με τους Κινέζους». Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις και το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης. τόνισε: «Έχουμε πολιτική συμφωνία, με βεβαιότητα σας μιλώ, μέχρι τις 22 του Μάη θα έχουμε και την τεχνική συμφωνία και σύντομα θα έχουμε τη συμφωνία για το χρέος». Αναφερόμενος στη γερμανική στάση σε σχέση με τον Ελλάδα χαρακτήρισε τον Β. Σόιμπλε «σοβαρό αντίπαλο», ενώ για τον καγκελάριο είπε: «Πιστεύω ότι η Μέρκελ έπρεπε να κάνει πίσω στην πολιτική που επέβαλλε στην Ευρώπη. Σε προσωπικό επίπεδο όμως όταν γνωρίζεις και μιλάς με κάποιον, τολμώ να το πω ότι έχει συναίσθηση και είναι ανοιχτόμυαλη και αυτό φάνηκε στην προσφυγική κρίση».

καθυστέρησηαξιολόγησηΚυβέρνησηδιαπραγμάτευσημέτραΑλέξης ΤσίπραςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
τσιπρας, μαη, αλέξης τσίπρας, ΑΝΤ1, χρεος, ΔΝΤ, σημαίνει, ελλαδα, γκολ, σθεναρή, σόιμπλε, αεπ, ενφια, εφκα, κυπρος, εκλογες, γαλλια, κεελπνο, siemens, καλοκαιρι, ευδαπ, ολθ, ολπ, πασχα, μερκελ, video, popular, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, σταση εργασιας, δωρο πασχα, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, απολυσεις στο δημοσιο, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, πασχα 2012, δωρο πασχα 2012, Ημέρα του παιδιού, ογα επιδοματα, κυπρος εκλογες, αξιολογηση, επιδομα παιδιου, αλέξης τσίπρας, ημερομήνια, χωρες, αεπ, βερολινο, γερμανια, δωρεαν, εξοδος, ευδαπ, κοντρα, μπαρτσελονα, ξενοδοχεια, ολπ, ολθ, πιεση, προγραμμα, siemens, αυξηση, αιρεση, εβδομαδες, βιωσιμη αναπτυξη, γκολ, διαστημα, δηλωση, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, εμειναν, εξιτηριο, επενδυσεις, επρεπε, ετος, ευθυνη, ευρωπη, εφημεριδα, θεσεις εργασιας, θετικο, εικονα, κυβερνηση, λαθη, ληξη, μηνες, μειωση, νεες θεσεις εργασιας, πορτογαλια, συζητηση, συντομα, σθεναρή, σόιμπλε, φταιει, φορα, χωρα, παιχνιδι, ποδια, popular, σημαίνει, σωστο, θεσεις
Τυχαία Θέματα