Τσιόρδας: Το Ποτάμι δεν θα γίνει τμήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Παρά τα όσα λέει ο κ. Τσίπρας, το καλοκαίρι του 2018, όταν θα λήγει το τρίτο μνημόνιο, είναι σχεδόν απίθανο να μπορεί η Ελλάδα να δανείζεται από τις αγορές με ανεκτά επιτόκια. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρειαστεί κάποιου είδους νέα

στήριξη προκειμένου να καλύπτει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες», τονίζει, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού. «Η ανάπτυξη είναι "ξένο γήπεδο" γι΄ αυτούς. Αντιμετωπίζουν εχθρικά επενδύσεις κι επιχειρηματικότητα. Μόνο το Δημόσιο και η πελατεία τους, τούς ενδιαφέρει», προσθέτει ο Δημήτρης Τσιόδρας

Αναφερόμενος στην απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη να απαγορεύσει τη συγκέντρωση των αστυνομικών στα Εξάρχεια, σημειώνει ότι «δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν περιοχές παραδομένες σε συμμορίες και χουλιγκάνους με την ανοχή του κ. Τόσκα» τον οποίο χαρακτηρίζει «ανύπαρκτο».

Για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση τούς κορόιδεψε και υποστηρίζει ότι δεν είναι απαραίτητο τα σκουπίδια να μαζεύονται αποκλειστικά από μόνιμους δημόσιους υπάλληλους ή από συμβασιούχους που μονιμοποιούνται.

Υποστηρίζει ότι η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «δεν είναι παράταιρη. Ταιριάζουν πάρα πολύ και τους ενώνει ο εθνικολαϊκισμός τους». «Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα η συνομιλία υπουργού με κατάδικο για υπόθεση που βρίσκεται στη Δικαιοσύνη θα ήταν λόγος παραίτησης» υπογραμμίζει ο κ. Τσιόδρας και προσθέτει ότι «στην κυβέρνηση αγνοούν πλήρως τη διάκριση των εξουσιών. Εδώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει τους θεσμούς "εμπόδια". Αυτό είναι δείγμα ολοκληρωτικής λογικής».

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη δηλώνει ότι «το Ποτάμι έχει αποφασίσει ότι θα συμβάλει στη δημιουργία ενός νέου κινήματος. Αλλά αυτό δεν γίνεται με ομοσπονδία κομμάτων και άθροισμα μηχανισμών. Χρειάζεται σαφές μεταρρυθμιστικό, εκσυγχρονιστικό πρόγραμμα και νέους ανθρώπους στην πρώτη γραμμή». «Το παράδειγμα του Μακρόν λέει πολλά», προσθέτει.

Ακολουθεί η συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του Ποταμιού Δημήτρη Τσιόδρα στην Φωτεινή Γιαννούλη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ερ. Ποια είναι κατά την άποψή σας η λύση του προβλήματος των συμβασιούχων στην καθαριότητα;

Απ. Η κυβέρνηση τους κορόιδεψε. Τους υποσχόταν μονιμοποίηση παρότι ήξερε ή όφειλε να ξέρει ότι κάτι τέτοιο είναι αντισυνταγματικό. Εμείς πιστεύουμε ότι η αποκομιδή των σκουπιδιών δεν μπορεί να γίνεται με βάση τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Ο κάθε δήμος πρέπει να επιλέγει τον τρόπο. Κάποιος δήμος με μεγάλη τουριστική κίνηση προφανώς έχει ανάγκη από πολύ προσωπικό το καλοκαίρι. 'Αρα πιθανόν να χρειάζεται συμβασιούχους. 'Αλλος κρίνει ότι στοιχίζει λιγότερο και θα έχει καλύτερες υπηρεσίες αν αναθέσει την αποκομιδή σε κάποια ιδιωτική εταιρεία και σε μόνιμες θέσεις να προσλάβει εργαζόμενους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ή εργαζόμενους υψηλής ειδίκευσης. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει τα σκουπίδια να μαζεύονται αποκλειστικά από μόνιμους δημόσιους υπάλληλους ή από συμβασιούχους που μονιμοποιούνται.

Ερ. Πώς σχολιάζετε την απόφαση του κ. Τόσκα να απαγορεύσει την συγκέντρωση των αστυνομικών στην πλατεία Εξαρχείων;

Απ. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν κάποιοι χώροι με ιδιαίτερη ιστορία. Δεν δέχομαι όμως ότι υπάρχουν άβατα, όπου ισχύουν άλλοι νόμοι και δεν ισχύει η συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία του συνέρχεσθαι. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν περιοχές παραδομένες σε συμμορίες και χουλιγκάνους με την ανοχή του κ. Τόσκα, ο οποίος ως υπουργός είναι ανύπαρκτος.

Ερ. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι μετά το κλείσιμο της συμφωνίας αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και διαμορφώνονται οι συνθήκες δυναμικής ανάκαμψης. Πώς το σχολιάζετε;

Απ. Ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πρόσφατα ότι το κόστος των επιλογών των κκ Τσίπρα- Βαρουφάκη ήταν 100 δισ. ευρώ. Μιλάμε για το μισό ΑΕΠ. Για τον ΕΝΦΙΑ 30 χρόνων. Σκεφθείτε ότι από τις περικοπές στις συντάξεις που αποφασίστηκαν τώρα θα εξοικονομηθεί 1,8 δισ. το χρόνο. Επιστρέφουμε τώρα με πολύ βαρύτερο κόστος εκεί που βρισκόμασταν το 2014. Για να προχωρήσει η Ελλάδα σε δυναμική ανάπτυξη χρειάζεται μια διοίκηση φιλική στις επενδύσεις (που δεν υπάρχει), χρηματοπιστωτικό σύστημα που να λειτουργεί (που δεν υφίσταται λόγω κόκκινων δανείων και capital controls), φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα ευνοϊκό (εδώ γίνεται συνεχώς και πιο εχθρικό). Κάποια αναιμική ανάκαμψη ύστερα από τόσα χρόνια ύφεσης θα υπάρξει, αλλά για να έχουμε δυναμική ανάπτυξη χρειάζεται κυβέρνηση που θα ευνοεί τις επενδύσεις. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για οικονομία της γνώσης. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να είσαι πρωτοπόρος στην έρευνα. Χρειάζονται πανεπιστήμια συνδεδεμένα με την παραγωγή. Εδώ λόγω των κυβερνητικών επιλογών, επιστήμονες που ήρθαν στην Ελλάδα για να βοηθήσουν φεύγουν και οι αλλαγές στην παιδεία μάς γυρίζουν δεκαετίες πίσω. Εκατοντάδες χιλιάδες μορφωμένοι νέοι εγκαταλείπουν τη χώρα. Χρειάζεται να επενδυθούν στη χώρα πάνω από 100 δισ. ως το 2020. Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορούν. Η ανάπτυξη είναι «ξένο γήπεδο» γι΄ αυτούς. Αντιμετωπίζουν εχθρικά επενδύσεις κι επιχειρηματικότητα. Μόνο το Δημόσιο και η πελατεία τους τούς ενδιαφέρει.

Ερ. Η απόφαση του κ. Ντράγκι για μη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (QE) σας εξέπληξε;

Απ. Όχι. Για να μπούμε στο πρόγραμμα ο κ. Ντράγκι έπρεπε να έχει θετική έκθεση βιωσιμότητας του χρέους (DSA). Κι όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο κ. Χουλιαράκης, στην κυβέρνηση, παρότι δημοσίως έλεγαν τα γνωστά παραμύθια, γνώριζαν ότι οι αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν το 2018. Η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, παρότι δεν θα παρείχε σημαντικά κεφάλαια στην Ελλάδα, θα είχε έναν ισχυρό συμβολισμό και θα επέτρεπε την καλύτερη πρόσβαση στις αγορές. Τώρα, παρά τα όσα λέει ο κ. Τσίπρας, το καλοκαίρι του 2018, όταν θα λήγει το τρίτο μνημόνιο, είναι σχεδόν απίθανο να μπορεί η Ελλάδα να δανείζεται από τις αγορές με ανεκτά επιτόκια. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρειαστεί κάποιου είδους νέα στήριξη προκειμένου να καλύπτει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Ερ. Παρά το ότι δεν συμμετέχει το Ποτάμι στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είστε διατεθειμένοι να ξανασυζητήσετε ώστε να υπάρξει ενιαίος φορέας στο χώρο της Κεντροαριστεράς;

Απ. Εμείς μιλάμε για το χώρο του ριζοσπαστικού Κέντρου όπου συγκλίνουν ευρύτερες δυνάμεις. Ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε στην ομιλία του στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ότι ο τόπος έχει ανάγκη από ένα μεγάλο κίνημα που θα εκπροσωπεί τις δυνάμεις του πολιτικού Φιλελευθερισμού, της Σοσιαλδημοκρατίας, της Οικολογίας, της Μεταρρυθμιστικής Αριστεράς, της εναλλακτικής πολιτικής. Ένα κίνημα που δεν θα είναι άθροισμα επιτελείων. Ο Κώστας Σημίτης μίλησε για νέο κόμμα και για νέα πρόσωπα στην πολιτική. Το Ποτάμι έχει αποφασίσει από το συνέδριό του ότι θα συμβάλει στη δημιουργία ενός νέου κινήματος. Αλλά αυτό δεν γίνεται με ομοσπονδία κομμάτων και άθροισμα μηχανισμών. Χρειάζεται σαφές μεταρρυθμιστικό, εκσυγχρονιστικό πρόγραμμα και νέους ανθρώπους στην πρώτη γραμμή. Το παράδειγμα του Μακρόν λέει πολλά.

Ερ. Το Ποτάμι υποστηρίζει ότι δεν θέλει να είναι κομμάτι ενός μεγάλου ΠΑΣΟΚ. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να υπάρξει συνεργασία;

Απ. Όχι. Δεν θα γίνουμε τμήμα ενός μεγάλου ΠΑΣΟΚ, όταν ακόμη κι επιφανή στελέχη του ΠΑΣΟΚ μιλούν για νέο κόμμα. Έχουμε πει ότι το Ποτάμι δεν θα γίνει τμήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Θα συνεργαστούμε με όλες τις εκσυγχρονιστικές δυνάμεις από κάθε χώρο στην προσπάθεια δημιουργίας του νέου μεγάλου κινήματος που προανέφερα. Αυτό που πρωτίστως ενδιαφέρει τον κόσμο είναι ένα σαφές μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Κι εδώ υπάρχουν διαφορές. Π.χ. για το ζήτημα των σκουπιδιών Συμπαράταξη και Ποτάμι έχουν διαφορετικές θέσεις. Στο ζήτημα των Θρησκευτικών που προέκυψε πρόσφατα δεν γνωρίζω τη θέση της Συμπαράταξης, στο Δημόσιο εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνονται και απολύσεις για να αναφέρω μόνο πολύ πρόσφατα παραδείγματα.

Ερ. Σε ένα τέτοιο σχήμα είναι απαραίτητη προϋπόθεση η εκλογή του αρχηγού να γίνει από τη βάση;

Απ. Το έχουμε πει εδώ και πολύ καιρό. Αλλά για να φθάσουμε στην εκλογή αρχηγού πρέπει πρώτα απ΄ όλα να καταλήξουμε για ποιό κόμμα μιλάμε. Σε ποιό σχήμα θα εκλεγεί κάποιος επικεφαλής. Σε ένα νέο κόμμα; Σε μια ομοσπονδία κομμάτων; Στη Συμπαράταξη; Το θέμα δεν είναι διαδικαστικό.

Ερ. Μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις αλλά και τις απαντήσεις που έδωσε ο υπουργός 'Αμυνας Πάνος Καμμένος στη Βουλή πιστεύετε ότι τίθεται θέμα παραμονής του στην κυβέρνηση;

Απ. Όπως έχει φανεί ο κ. Τσίπρας στηρίζει απολύτως τον κ.Καμμένο. Τους ενώνουν πολλά, και κατά τη γνώμη μου δεν πρόκειται για παράταιρη συμμαχία. Ταιριάζουν πάρα πολύ και τους ενώνει ο εθνικολαϊκισμός τους. Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα η συνομιλία υπουργού με κατάδικο για υπόθεση που βρίσκεται στη Δικαιοσύνη, θα ήταν λόγος παραίτησης. Εδώ στην κυβέρνηση αγνοούν πλήρως τη διάκριση των εξουσιών. Εδώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει τους θεσμούς «εμπόδια». Αυτό είναι δείγμα ολοκληρωτικής λογικής.

Ερ. Μετά τη ΝΔ και η κ. Γεννηματά δείχνει τις εκλογές ως μοναδική λύση. Ποια είναι η δική σας θέση;

Απ. H χώρα χρειάζεται άλλη κυβέρνηση κι αυτή θα προκύψει από εκλογές. Όμως οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν επειδή το ζητάει η αντιπολίτευση. Η ΝΔ ζητάει εκλογές εδώ κι ένα χρόνο. Εκλογές γίνονται όταν οι κυβερνήσεις χάνουν την πλειοψηφία στη Βουλή, είτε προκύψει κάποιο πρόβλημα που δεν μπορούν να το διαχειριστούν ή όταν ένα κόμμα που κυβερνάει κρίνει ότι η προσφυγή στις κάλπες το συμφέρει εκλογικά. Οι ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δεν ψήφισαν τα μέτρα για να παραδώσουν την εξουσία. Θέλουν να παραμείνουν σε αυτήν όσο περισσότερο μπορούν και δεν θα πάνε σε εκλογές επειδή το ζητάει η αντιπολίτευση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤσιόρδαςΣΥΡΙΖΑΝΔΓεννηματάΤσίπραςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
γινει, τμημα, capital controls, κωστας σημιτης, τσιπρας, καλοκαιρι, μνημονιο, ελλαδα, νέα, συμβασιουχοι, λύση, εταιρεία, αεπ, ενφια, υφίσταται, capital, συμμετοχή, τραπεζες, χρεος, ΠΑΣΟΚ, καμμενος, βουλη, νεα δημοκρατια, εκλογες, video, popular, συριζα, δημοκρατικη συμμαχια, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, μνημονιο 3, εκλογες 2014, το θεμα, αεπ, γνωμη, θεμα, οικονομια, προγραμμα, capital, αθροισμα, απε, ασφαλιστικο, βρισκεται, γινεται, γινονται, δημος, δημοσιο, διοικηση, δικη, δειχνει, δειγμα, ευρω, ειπε, εκθεση, ελευθερια, ενιαιος φορεας, εξαρχεια, επενδυσεις, επρεπε, ερευνα, εταιρεία, η δικη, υπηρεσιες, υποθεση, ισχυει, υφίσταται, θεοδωρακης, ομιλια, κυβερνηση, κινηση, κομμα, λύση, νομοι, παραμυθια, συγκεντρωση, συμμετοχή, σημιτης, αγορες, δημητρης, χωρα, κομματι, κωστας, popular, θεσεις
Τυχαία Θέματα
Τσιόρδας, Ποτάμι, Δημοκρατικής Συμπαράταξης,tsiordas, potami, dimokratikis sybarataxis