Τρεις στους δέκα δεν πληρώνουν έγκαιρα το στεγαστικό

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα δημοσκόπησης της εταιρείας Mark που παρουσιάστηκε σήμερα στο πλαίσιο του 16ου συνεδρίου Prodexpo για την ακίνητη περιουσία.

H έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 805 νοικοκυριά αντιπροσωπευτικής επιλογής στο νομό Αττικής από τις 29 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων βάσει ηλεκτρονικού κτηματολογίου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, όσοι πληρώνουν έγκαιρα τους φόρους και τις δόσεις του στεγαστικού δανείου παραμένουν πλειονότητα έναντι των "κακοπληρωτών". Ωστόσο, το μέγεθος αυτό αποδίδεται, ίσως,

στο γεγονός ότι μεγάλο μέρος των δανειοληπτών έχει προχωρήσει σε διακανονισμό ή διστάζει τηλεφωνικά να φανερώσει ότι δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει το στεγαστικό δάνειό του.

Τα ευρήματα

Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα:
-το 84,6% αυτών μένουν σε ιδιόκτητο σπίτι (από 87,4% το 2013 και 77,2% το 2005)
-το 73,8% μένει σε κατοικία έως 110 τ.μ., ενώ το 25,4% αυτών μένει σε σπίτι άνω των 110 τ.μ.
-76,6% δεν έχει στεγαστικό που "τρέχει" ακόμη. Συγκριτικά με το 2013, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε κατά 1,3%

Πληρώνουν στην ώρα τους

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, παρά τη δύσκολη συγκυρία, όσοι καταφέρνουν να τακτοποιούν έγκαιρα τις δόσεις του στεγαστικού δανείου τους παραμένουν πλειοψηφία. Αναλυτικά:

- το 69,3% των ερωτηθέντων πληρώνει τις δόσεις του στεγαστικού δανείου έγκαιρα, ενώ το 29,7% αυτών πληρώνει είτε με κάποια καθυστέρηση είτε διαθέτει καθυστερημένες οφειλές (11,7%).

-το 54,8% δεν έχει κάνει διακανονισμό για μικρότερες δόσεις, με το ποσοστό αυτό να έχει μειωθεί, συγκριτικά με το 2013 (59,4%). Ωστόσο, αυξήθηκαν (40,9%) όσοι έχουν κάνει διακανονισμό για μικρότερες δόσεις έναντι του 2013 (31,8%). Ταυτόχρονα μειώθηκαν σημαντικά όσοι σκέφτονται να κάνουν διακανονισμό και οι οποίοι ποσοστιαία αντικατοπτρίζουν μόλις το 3,4% των ερωτηθέντων έναντι 8,8% το 2013.

-το 28,4% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει κανονικά τις δόσεις του στεγαστικού δανείου στο μέλλον, ενώ το 59,1% εκτιμά ότι θα μπορεί έγκαιρα να αντεπεξέλθει. Το ποσοστό των "καλοπληρωτών" μειώθηκε φέτος από 62,5% το 2013

-το 47,1% έχει κάνει διακανονισμό έναντι αυτών (69,3%) που δεν έχει κάνει
-το 64,4% εκτιμά ότι θα μπορέσει να πληρώσει τους φόρους για το ακίνητό του

-το 58,9% των ερωτηθέντων ενοικιαστών καταφέρνει να πληρώσει το ενοίκιό του στην ώρα του (από 67% το 2013), ενώ το 88,3% των συμμετεχόντων στην έρευνα δεν αναγκάστηκε να αλλάξει κατοικία αναζητώντας φθηνότερο ενοίκιο.

Ενδεχομένως, το μέγεθος αυτό να αποδίδεται στο γεγονός ότι στο 67,6% των ερωτηθέντων έγινε μείωση ενοικίου.

-Για το 49,1% των ερωτηθέντων (είτε ενοικιαστών είτε ιδιοκτητών) είναι πιο συμφέρον το ενοίκιο παρά η ιδιοκατοίκηση (39,8%).

-το 92,9% δεν σκοπεύει εντός της επόμενης τριετία να αγοράσει ακίνητο έναντι ποσοστού 4,5% όσων θα έπρατταν το αντίθετο. Το ποσοστό αυτό (4,5%) παραμένει αμετάβλητο από το 2013.

-το 74,7% των ερωτηθέντων δεν σκοπεύει να πωλήσει ακίνητο μέσα στην επόμενη τριετία, ενώ το 94,9% δεν ψάχνει αυτήν την περίοδο να ενοικιάσει κάποιο ακίνητο. Ταυτόχρονα, το 78,8% των ερωτηθέντων ή κάποιο μέλος του νοικοκυριού τους δεν διαθέτει προς ενοικίαση κάποιο ακίνητο

-Όσον αφορά τη ζήτηση, σε σχέση με το 2006 έχει ελαχιστοποιηθεί. Τότε ανερχόταν σε 22,6%, έναντι 4,5% σήμερα.

-Το 72,7% των ερωτηθέντων δεν ανησυχεί μήπως χάσει το σπίτι του λόγω της άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών. Αντίθετα, το 25,1% των συμμετεχόντων είναι ανήσυχο.

Ναι στην αξιοποίηση των κρατικών ακινήτων

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα:

-το 52,2% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι τα δημόσια ακίνητα πρέπει είτε να πωληθούν σε ιδιώτες / επενδυτές ώστε να μπορέσει να καλυφθεί ένα μέρος του δημόσιο χρέους είτε να παραχωρηθούν σε ιδιώτες / επενδυτές έτσι ώστε να γίνουν οι κατάλληλες επενδύσεις (34,1%)

-η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η ανάπλαση του Ελληνικού είναι σημαντική για την αναβάθμιση της εικόνας της Αττικής. Συγκεκριμένα το 56,5% θεωρεί ότι το συγκεκριμένο έργο είναι πολύ σημαντικό και το 29,3% των ερωτηθέντων κρίνει αυτό ως αρκετά σημαντικό.

-το 78,2% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι η ανάπλαση του παράκτιου μετώπου είναι πολύ σημαντική για την αναβάθμιση της εικόνας της Αττικής

-το 93,5% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η αξιοποίηση των Ολυμπιακών ακινήτων είναι πολύ σημαντική για την αναμόρφωση της εικόνας της Αττικής

-το 85,3% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι η ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την ανάπλαση της εικόνας της Αττικής

-το 77,7% θεωρεί ως πολύ σημαντική την ανάπλαση του Φαληρικού Δέλτα

Πηγή: capital.gr

ακίνητη περιουσίαστεγαστικά δάνειασυνέδριο ProdexpoHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα