Το πραγματικό κόστος του λιγνίτη

ΠΕΡΙΒAΛΛΟΝ

Επιστροφή στο παρελθόν μας υπόσχεται η νέα διοίκηση της ΔΕΗ, που με το ενεργειακό δόγμα «περισσότερος λιγνίτης για φθηνότερη ενέργεια», προσπαθεί να εμφανίσει ως αθώο ένα βρώμικο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον καύσιμο.

Ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Μανόλης Παναγιωτάκης, ήταν ξεκάθαρος. Μίλησε για ενίσχυση της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη, κάνοντας λόγο, για το εθνικό μας καύσιμο με το οποίο μας προίκισε

η φύση!

Ο κ. Παναγιωτάκης, συνέδεσε, μάλιστα, την αύξηση της συμμετοχής του λιγνίτη με τη μείωση του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος για τους πολίτες, σύνδεση που δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.

Ενεργειακό δόγμα που σφυρίζει αδιάφορα για την κλιματική αλλαγή, φαινόμενο που πλέον, αμφισβητείται μόνον από το λόμπι των πολυεθνικών και από το υπερσυντηρητικό, ακροδεξιό Tea Party στις ΗΠΑ.

Είναι πράγματι φθηνός ο λιγνίτης; Και είναι πράγματι προίκα που πρέπει να αξιοποιήσουμε ακόμα και εν έτει 2015;

Η απάντηση είναι εύκολη εάν περιοριστεί κανείς μόνον στο κόστος παραγωγής της ενέργειας από λιγνίτη και δεν συμπεριλάβει σε αυτό το λεγόμενο εξωτερικό κόστος, δηλαδή, το κόστος από τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Γιατί εάν υπολογιστεί και το εξωτερικό κόστος, όπως οι επιστήμονες και η κοινή λογική επιτάσσει, ο λιγνίτης είναι επικίνδυνος και πανάκριβος.

Τι δείχνουν οι μελέτες

Σύμφωνα με στοιχεία που η ίδια η ΔΕΗ είχε δώσει στη δημοσιότητα το 2013, το λιγνιτικό της κόστος είναι 59,1 ευρώ η μεγαβατώρα ένα κόστος στο οποίο, όμως, δεν έχουν υπολογιστεί οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που συνεπάγεται.

Την ίδια χρονιά, τον Ιούνιο του 2013, έδωσε στη δημοσιότητα η Greenpeace, έκθεση με τίτλο «Σιωπηλοί Δολοφόνοι»[1], με τα αποτελέσματα μελέτης που είχε εκπονήσει το Πανεπιστήμιο της Στουργάρδης για το κόστος της ρύπανσης από λιγνίτη στην Ευρώπη.

Για τη χώρα μας, τα αποτελέσματα αποκάλυψαν, ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από την καύση του λιγνίτη ευθύνεται για την απώλεια 12.200 χρόνων ζωής, δηλαδή, 1.200 πρόωρων θανάτων ετησίως.

Το πραγματικό κόστος του λιγνίτη εκτιμήθηκε από 6-18 δισεκατομμύρια ευρώ για τη χώρα μας για το διάστημα 2008-2012, από μελέτη που εκπόνησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος!

Σύμφωνα με τον ΕΟΠ[2] το ετήσιο κόστος στην ελληνική οικονομία είναι από 2,3 έως 3, 9 δισεκατομμύρια, κόστος που ανά νοικοκυριό αντιστοιχεί σε έως και 1000 ευρώ!

Σύμφωνα, επίσης, με ανάλυση που είχε κάνει το 2010 το ελληνικό γραφείο της Greenpeace[3], «το οικονομικό κόστος από την καταστροφή του περιβάλλοντος (γεωργικών εκτάσεων, υδάτινων πόρων κα), την αλλαγή του κλίματος και την επιβάρυνση της δημόσιας υγείας ως αποτέλεσμα των διαδικασιών εξόρυξης και καύσης λιγνίτη» υπολογίζεται σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως!

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

1.

http://www.greenpeace.org/greece/Global/greece/image/2012/reports/climate/Silent_Killers_GR.pdf

2.

http://www.eea.europa.eu/data-and-maps/daviz/industrial-facilities-causing-the-highest-damage

3.

http://www.greenpeace.org/greece/Global/greece/report/2011/climate/20111221-Brief-lignite-External-Cost.pdf

ΔΕΗλιγνίτηςΜανόλης Παναγιωτάκηςηλεκτρικό ρεύμα
Keywords
Τυχαία Θέματα