Το Παρατηρητήριο της Γ.Γ.Ι.Φ.

Advertorial

Το http://paratiritirio.isotita.gr είναι ένας διαδικτυακός κόμβος της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.). Πρόκειται για ένα εύχρηστο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο επιτρέπει τη συλλογή, ανάλυση, επεξεργασία και διάχυση στατιστικών δεδομένων και δεικτών που σχετίζονται με τις πολιτικές ισότητας των δύο φύλων.

Σκοπός του είναι η αποτύπωση των έμφυλων διαφοροποιήσεων σε 12 βασικά πεδία πολιτικής και η παρακολούθηση των τάσεων, εξελίξεων στην Ελλάδα

σε βάθος χρόνου. Περιλαμβάνει 82 δείκτες φύλου που είτε έχουν υιοθετηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση την Πλατφόρμα Δράσης του Πεκίνου, είτε σχετίζονται με ειδικότερες εθνικές προτεραιότητες. Οι δείκτες συνοδεύονται από τα μεταδεδομένα, καθώς και από έγγραφα που αφορούν σε συναφείς εκθέσεις και μελέτες.

Οι πηγές από τις οποίες συλλέγονται τα δεδομένα είναι η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), η Eurostat, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.), το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα Φύλου (EIGE) και βάσεις δεδομένων άλλων εθνικών ή διεθνών κυβερνητικών και μη φορέων και οργανισμών, ενώ επίκειται η επικαιροποίηση με τις έρευνες που αφορούν στο τελευταίο τρίμηνο του 2014 και στο 2015.

Το Παρατηρητήριο της Γ.Γ.Ι.Φ. έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να δίνει τη δυνατότητα στη/στο χρήστρια/χρήστη να φιλτράρει τα δεδομένα με εύχρηστο τρόπο, καθώς και να δημιουργεί γραφήματα (chart bars, line bars) για πιο συμπυκνωμένη και παραστατική απεικόνιση των δεδομένων.

Σημειώνεται ότι για το πεδίο πολιτικής «Ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών» δεν έχουν θεσπιστεί δείκτες έως σήμερα. Επιπρόσθετα, στο πεδίο «Γενικοί δείκτες» παρουσιάζονται δείκτες όπως ο Δείκτης Ανισότητας των Φύλων, Δείκτης χάσματος μεταξύ των δύο φύλων, κλπ. που υπολογίζονται από Διεθνείς οργανισμούς και αποτελούν σύνθετα μέτρα αποτύπωσης της ισότητας ή της ανισότητας.

Στο http://paratiritirio.isotita.gr περιλαμβάνονται παραδείγματα από Δείκτες και πληροφορίες αλλά και γραφήματα που μπορούν οι χρήστριες / χρήστες να εξάγουν από τον κόμβο με το κατάλληλο φιλτράρισμα των δεδομένων.

Για τις ηλικιακές κατηγορίες 25-29, 30-44 και 50-64 η διαφορά της ανεργίας μεταξύ αντρών και γυναικών εμφανίζει τα μικρότερα ποσοστά στο υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης ISCED 5-6 (3.9% και 4.2% υπέρ των αντρών και 1.3% υπέρ των γυναικών αντίστοιχα). Για την ηλικιακή ομάδα 20-24 η μικρότερη διαφορά παρατηρείται στο μέσο επίπεδο εκπαίδευσης ISCED 3-4 (20.4%), ενώ για την ηλικιακή κατηγορία 45-49 η μικρότερη διαφορά ανεργίας (3.7%) παρατηρείται στο χαμηλότερο εκπαιδευτικό επίπεδο ISCED 0-2. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες πλην της 20-24, η μεγαλύτερη διαφορά ανεργίας παρατηρείται για το μέσο επίπεδο εκπαίδευσης.

Το τελευταίο διαθέσιμο σύνολο δεδομένων που έχει ενσωματωθεί στο Παρατηρητήριο της Γ.Γ.Ι.Φ. είναι αυτό του τρίτου τριμήνου του 2014, ενώ επίκειται η επικαιροποίηση με τις έρευνες που αφορούν στο τελευταίο τρίμηνο του 2014 και σε εκείνα του 2015.

Όσον αφορά στα επίπεδα εκπαίδευσης, η συγκεκριμένη έρευνα χρησιμοποιεί τη διεθνή ταξινόμηση ISCED.

Επίπεδο 0 – Προσχολική Εκπαίδευση, Επίπεδο 1 – Βασική Εκπαίδευση, Επίπεδο 2 – Κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση , Επίπεδο 3 – Ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, Επίπεδο 4 – Μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση μη Πανεπιστημιακή, Επίπεδο 5 – Πρώτο επίπεδο Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (βασικό πτυχίο και μεταπτυχιακό), Επίπεδο 6 – Δεύτερο επίπεδο Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (Phd)

Η ανεργία συνολικά ανά ηλικιακή κατηγορία, αθροιστικά για όλα τα εκπαιδευτικά επίπεδα, παρατηρούμε ότι αυτή φθίνει όσο μεγαλώνει η ηλικιακή κατηγορία, τόσο όσον αφορά στους άντρες αλλά και στις γυναίκες και μάλιστα η διαφορά φτάνει στο μικρότερο ποσοστό στην ηλικιακή κατηγορία 50-64 (διαφορά 1.9%), ενώ για παράδειγμα στην ηλικιακή κατηγορία 30-44 η διαφορά αγγίζει το 7.1% και στην κατηγορία 45-49 μειώνεται στο 6.3%.

Έχοντας ως χρονικό σημείο αναφοράς το τρίτο τρίμηνο των ετών 2010-2014, παρατηρούμε ότι η ανεργία το έτος 2013 έφτασε το μέγιστό σημείο της, ενώ το 2014 εμφάνισε μικρή μείωση. Σημειώνεται επιπλέον ότι η εξέλιξη της ανεργίας αντρών-γυναικών στο χρονικό διάστημα 2010-2014 είναι ομοιόμορφη και η διαφορά μεταξύ τους σε απόλυτα ποσοστά παρουσιάζει μικρές αυξομειώσεις (6.9% το 2010, 7.1% το 2012, 6.8% το 2014).

Γενικής Γραμματείας Ισότητας των ΦύλωνΠαρατηρητήριοHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα