Το παρασκήνιο της λοταρίας με τις αποδείξεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το μέτρο της λοταρίας με τις αποδείξεις – με την κωδική ονομασία @podeixi – έγινε ευρύτερα γνωστό στην κοινή γνώμη τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ενσωματώθηκε στο περίφημο e-mail Χαρδούβελη ως «μεταρρύθμιση» κομμένη και ραμμένη στα πρότυπα του πορτογαλικού μοντέλου, η οποία μπορούσε να αποδώσει έσοδα ακόμη και 500 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Η πραγματικότητα είναι ότι το μέτρο συζητείται στα αρμόδια υπουργεία ήδη από το 2010.

Εμπνευστής του μέτρου επί ελληνικού εδάφους – διότι παρόμοιες

λοταρίες εφαρμόζονται στην Ταϊβάν, στην Κίνα, στη Μάλτα, στη Σλοβακία και στη Γεωργία – είναι ένας ερευνητής από τον Δημόκριτο, ο Βασίλης Γεωργίου. Αυτός σχεδίασε το σύστημα @podeixi και μάλιστα φρόντισε να κατοχυρώσει εγκαίρως την πατέντα.

Πότε συνέβησαν όλα αυτά; Ο πρώτος υπουργός Οικονομικών που πήρε στα χέρια του την πρόταση ήταν ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Τι συνέβη τότε; Ο φάκελος με την περιγραφή του έργου πήρε αριθμό πρωτοκόλλου και ξεχάστηκε εκεί. Ουδείς ασχολήθηκε.

Χρειάστηκε να ανασύρει την πρόταση η Task Force, η οποία μάλιστα είχε βρει και «χορηγό» για να χρηματοδοτήσει το μέτρο σε πιλοτικό επίπεδο. Φτάσαμε στο 2013 για να συζητηθεί το θέμα σε ευρεία συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών επί υπουργίας Στουρνάρα και με τη συμμετοχή του Γ. Μαυραγάνη και του Χ. Θεοχάρη. Το μέτρο συμφωνήθηκε να δοκιμαστεί πιλοτικά, αλλά ούτε αυτό έγινε.

Πέρασε τουλάχιστον ένας χρόνος ακόμη για να ανοίξει πάλι ο φάκελος, αυτή τη φορά από το γραφείο του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Η συμμετοχή στελεχών από το υπουργείο Οικονομικών σε συνέδριο με θέμα τα συστήματα τύπου @podeixi, αλλά και η «είδηση» ότι το πορτογαλικό σχέδιο απέδιδε καρπούς, οδήγησε, ελλείψει άλλων μέτρων, τον Γκίκα Χαρδούβελη στο να ενσωματώσει τις λοταρίες στο περίφημο email του.

Τι έχει γίνει έκτοτε; Απολύτως τίποτα. Ουδείς έχει έρθει σε επαφή με τον ερευνητή που έχει σχεδιάσει την εφαρμογή, ενώ, ακόμη και αν υπάρχει άμεση κινητοποίηση από το νέο οικονομικό επιτελείο, είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει το @podeixi να δουλέψει πριν από το τέλος του χρόνου.

Το σύστημα @apodeixi, όπως το έχει κατοχυρώσει ο κ. Γεωργίου, λειτουργεί μέσω SMS.

● O καταναλωτής στέλνει ένα γραπτό μήνυμα, το οποίο περιλαμβάνει τον ΑΦΜ του καταστηματάρχη, την αξία της συναλλαγής, την ημερομηνία και την ώρα πραγματοποίησης της συναλλαγής.

● Τα SMS, ύστερα από έλεγχο για την ορθότητα του περιεχομένου (π.χ. να μην είναι λανθασμένος ο ΑΦΜ κ.λπ.) αποθηκεύεται σε μια βάση δεδομένων. Σε κάθε αριθμό απόδειξης γίνεται αντιστοίχηση ενός αύξοντα αριθμού.

● Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, οι αριθμοί αυτοί μπαίνουν σε κλήρωση ώστε να προκύπτουν οι νικητές. Οι νικητές ενημερώνονται και πάλι με SMS στον αριθμό του κινητού τηλεφώνου από το οποίο έχουν στείλει τα στοιχεία της απόδειξης.

Ειδικά για τα μεγάλα δώρα, για την παραλαβή θα μπαίνει ως προϋπόθεση και η προσκόμιση της απόδειξης.

λοταρία@apodeixiΚυβέρνησηαποδείξεις
Keywords
Τυχαία Θέματα