Το Bloomberg «συμβουλεύει» το ΥΠΟΙΚ: Εξαλείψτε το λαθρεμπόριο καπνού και πετρελαίου και αφήστε τις συντάξεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με την απώλεια εσόδων που προκαλεί σε μόνιμη βάση στην ελληνική οικονομία το λαθρεμπόριο καπνού και πετρελαίου καθώς και η μη φορολόγηση του χύμα τσίπουρου και του διαδικτυακού τζόγου καταπιάνεται το Bloomberg.

Το αμερικανικό δίκτυο σημειώνει ότι αν οι προσπάθειες της κυβέρνησης επικεντρώνονταν στην εξάλειψη του λαθρεμπορίου θα μπορούσε να αποφύγει τις αιματηρές περικοπές στο ασφαλιστικό, που έχουν πυροδοτήσει θύελλα

αντιδράσεων.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, τα τσιγάρα που πωλούνται παράνομα από πλανόδιους μικροπωλητές κοστίζουν λιγότερο από το μισό ενός πακέτου Marlboro ή Prince.

«Καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στριμώχνεται ανάμεσα στις απαιτήσεις των δανειστών και την κοινωνική αναταραχή, η πραγματικότητα φανερώνει την εξής αρρωστημένη πραγματικότητα: Οι Έλληνες θα μπορούσαν να αποφεύγουν την επόμενη τρύπα στα οικονομικά της χώρας καπνίζοντας, πίνοντας και παίζοντας τυχερά παιχνίδια αν απλώς φορολογούνταν για όλα αυτά», αναφέρει το Bloomberg.

Σύμφωνα με στοιχεία της «Παπαστράτος», που επικαλείται το Bloomberg, στην Ελλάδα πωλούνται περισσότερα από 4 δις παράνομα τσιγάρα κάθε χρόνο, προκαλώντας «τρύπα» στα δημόσια έσοδα ύψους 670 εκατ. Ευρώ, ποσό που υπερβαίνει, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, την αύξηση των εργατικών εισφορών στο ασφαλιστικό σύστημα που προωθείται με το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.

Τα λαθραία τσιγάρα προέρχονται από την Κίνα, την Αίγυπτο και το Πακιστάν, φτάνοντας στην Ελλάδα με «πλοία-φαντάσματα». Ακόμα και εγχώριοι καλλιεργητές πωλούν χύμα καπνό απευθείας σε καταναλωτές, ακόμα και μέσω του ίντερνετ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, που επικαλείται το πρακτορείο, το κάπνισμα κοστίζει στην ελληνική οικονομία περίπου 3 δις ευρώ σε νοσοκομειακή φροντίδα αλλά και χαμένες εργατοώρες. Τα τσιγάρα στην Ελλάδα εξάλλου είναι από τα πιο φτηνά στην ΕΕ.

Το Bloomberg επισημαίνει ότι το διπλάσιο ποσό από τα 600 εκατ. που πρέπει να περικοπούν από τις συντάξεις θα μπορούσαν να συγκεντρωθεί αν εξαλειφόταν το λαθρεμπόριο καπνού, αλκοόλ, πετρελαίου καθώς και αν φορολογούνταν τα ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια. Ωστόσο το ελληνικό ΥΠΟΙΚ δεν απάντησε σε επίμονα τηλεφωνήματα αλλά και emails του Bloomberg, που περίμενε ένα σχόλιο από τις ελληνικές αρχές για τα σχετικά στοιχεία.

Το Bloomberg, επικαλούμενο τον Κώστα Τσίλιλή, ιδιοκτήτη της ομώνυμης αποστακτικής βιομηχανίας, σημειώνει ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει έσοδα 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο εάν φορολογούσε ή έλεγχε το χύμα τσίπουρο.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το πετρέλαιο, όπου κάθε χρόνο χάνονται περισσότερα από 200 εκατ ευρώ λόγω του λαθρεμπορίου.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας, που επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο, οι λαθρέμποροι αναμιγνύουν αφορολόγητο ναυτιλιακό πετρέλαιο με πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ δηλώνουν ψευδή στοιχεία για την ποσότητα πετρελαίου που εξάγεται, για να αποφύγουν την φορολογία.

Τέλος υπάρχει και ο διαδικτυακός τζόγος. Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες στοιχηματίζουν καθημερινά μέσω παράνομων εταιρειών, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι διαδικτυακές. Ο διαδικτυακός τζόγος είναι τόσο διαδεδομένος που είναι αδύνατο να δοθούν ασφαλή στοιχεία για τα ποσά που χάνονται.

πετρέλαιοκαπνόςλαθρεμπόριοBloombergHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα