Θύελλα αντιδράσεων για το άρθρο Πανούση- «Ο Τσίπρας συμφωνεί μαζί μου»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το άρθρο του Γιάννη Πανούση για την Αριστερά και τη σχέση της με την αστυνομία προκαλεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση και έντονες εσωκομματικές τριβές και όχι μόνο.

Οξύτατη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη ο οποίος χαρακτήρισε το άρθρο ως ατόπημα και υπενθύμισε στον Γ.Πανούση ότι είναι «υπουργός κι όχι σχολιαστής» με το «στρατόπεδο» του Γ.Πανούση να απαντάει ότι ο «Ο Τσίπρας συμφωνεί μαζί του».

Το

Μέγαρο Μαξίμου σε σχόλιό του για το άρθρο του υπουργού και τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί σχολιάζει ότι «οι αναφορές του αναπληρωτή υπουργού Γ. Πανούση στο άρθρο του προφανώς και δεν αφορούν ούτε την πολιτική της Κυβέρνησης, ούτε κυβερνητικά στελέχη, ούτε τις πολιτικές δυνάμεις που τη στηρίζουν.

Η Κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην προάσπιση του κράτους δικαίου, των δικαιωμάτων και της έννομης τάξης» καταλήγει το σχόλιο.

Νωρίτερα όμως, ο Νίκος Φίλης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ είπε ότι «ο κ. Πανούσης απ’ ό,τι γνωρίζουμε όλοι είναι υπουργός και μάλιστα αρμόδιος να αρμόσει μία πολιτική για την ασφάλεια των πολιτών. Αν νομίζει ότι υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα τα οποία ο ίδιος διαπιστώνει και περιγράφει ο ρόλος του είναι να εφαρμόσει μία πολιτική προστασίας των πολιτών. Δεν νομίζω ότι κανείς υπάρχει ως υπουργός με το να αρθρογραφεί και να στηλιτεύει ή να καταδικάζει φαινόμενα. Ο κ. υπουργός δεν είναι σχολιαστής. Να ξέρουμε τους ρόλους» ήταν το πρώτο σχόλιο του Νίκου Φίλη.

«Τα όσα περιγράφει ο κ. Πανούσης δεν νομίζω ότι αφορούν την κυβερνώσα παράταξη. Δεν είμαστε Αριστερά του τίποτα, ούτε λέει ότι αφορούν την κυβερνώσα παράταξη. Μιλάει με γενικό τρόπο. Επαναλαμβάνω είναι υπουργός και οφείλει να εφαρμόζει τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης» ανέφερε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε «επειδή είναι και νομικός ο κ. Πανούσης δεν μπορεί να κάνει τέτοια ατοπήματα, να απευθύνεται στην κυβέρνηση διά πρωτοσέλιδου άρθρου».

«Ο Τσίπρας συμφωνεί με τον κ. Πανούση»

Ωστόσο η απάντηση από το «στρατόπεδο» Πανούση δεν άργησε να έρθει. Σύμφωνα με την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ο κ. Πανούσης όχι μόνον δεν δηλώνει μετανοιωμένος για τα άρθρα του, αλλά έκρινε σκόπιμο να ανταπαντήσει στον κ. Φίλη, μέσω στενού του συνεργάτη: «Ένας υπουργός προφανώς δεν είναι σχολιαστής, γιατί απλούστατα είναι υποχρεωμένος από την θέση του να έχει σαφείς πολιτικές θέσεις. Μια τέτοια ξεκάθαρη θέση εξέφρασε ο κ. Πανούσης και είναι επίσης προφανές ότι αυτή δεν στρέφεται κατά του πρωθυπουργού. Πολύ περισσότερο όταν ο κ. Τσίπρας συμφωνεί με τις αυτονόητες θέσεις που διατύπωσε ο κ. Πανούσης» είπε ο συνεργάτης του υπουργού, υπονοώντας έτσι ότι άλλους φωτογράφιζαν τα επίμαχα άρθρα και όχι βέβαια τον πρωθυπουργό.

Παρασκευόπουλος: Όσα λέει ο κ. Πανούσης είναι αυτονόητα

Με τη θέση του Ν. Φίλη διαφώνησε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος τόνισε ότι τα όσα λέει ο κ. Πανούσης είναι αυτονόητα κατά το Σύνταγμα. «Όλα αυτά κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα. Και καλά κάνει που λέει στο τέλος, ότι όλα αυτά δεν είναι θέματα Αριστεράς, αλλά Δημοκρατίας. Το ζήτημα είναι να βρίσκει κανείς πού είναι η χρυσή τομή» τόνισε ο Νίκος Παρασκευόπουλος.

Φλαμπουράρης: Θα μπορούσαμε να το έχουμε αποφύγει αυτό

«Έχει την άποψή του, τη γράφει, δικαίωμά του είναι» είπε ο υπορυγός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης μιλώντας στο ΒΗΜΑ fm. «Όσον αναφορά στο περιεχόμενο, σε γενικές γραμμές μπορεί να πει κανείς ότι είναι ένα περιεχόμενο με το οποίο μπορούσε κανείς να συμφωνήσει σε αρκετά πράγματα από αυτά» πρόσθεσε. «Κατά τη γνώμη μου, στη φάση πού βρισκόμαστε, έπρεπε να γνωρίζουμε ότι θα γίνει μεγάλη «αγιοποίηση» αυτού του γράμματος και θα μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει. Δεν θεωρώ την εκτίμηση - και είναι υπερβολικό αυτό πού γίνεται - ότι σε όλη την Ελλάδα γίνονται καταλήψεις. Είναι εκατό-διακόσια άτομα, τα οποία διαμαρτύρονται με αυτό τον τρόπο, άρα νομίζω ότι δεν πρέπει να δίνουμε τόσο μεγάλη σημασία και να αναδεικνύεται σαν κρίσιμο γεγονός ένα τέτοιο φαινόμενο» κατέληξε ο υπουργός.

ΝΔ: Εύστοχος ο κ. Πανούσης για την «αριστερά του τίποτα»

«Η κραυγή αγωνίας του κ. Πανούση σήμερα, είναι εύστοχη γιατί ονοματίζει αυτό που ζούμε ως αριστερά του τίποτα» δήλωσε ο Κώστας Καραγκούνης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ χαρακτήρισε έντιμη την τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, γιατί- όπως σημείωσε- τολμά να πει αυτό που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέει από χρόνια, πως «είναι έγκλημα να καίγονται αστυνομικοί από τους κουκουλοφόρους».

Ο κ. Καραγκούνης πρόσθεσε πως ο κ. Πανούσης έχει δίκιο όταν καταδικάζει τους «καθαρόαιμους αριστερούς» που θεωρούν «φασιστικό» και «χυδαίο» ό,τι δεν τους αρέσει.

«Αυτό ακριβώς έκαναν οι σύντροφοί του χθες, όταν η ΝΔ καταδίκασε την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η δημόσια ασφάλεια επί των ημερών τους» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

Ποτάμι: Ο Πανούσης λέει τα αυτονόητα

Θέση υπέρ του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, παίρνει το Ποτάμι, τονίζοντας μάλιστα σε ανακοίνωσή του, ότι ο Γιάννης Πανούσης «λέει τα αυτονόητα».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Καλά κάνει ο κ.Πανούσης και λέει τα αυτονόητα που δυστυχώς- ακόμη και αυτά- στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι περιζήτητα. Δεν αναμένουμε την απάντηση του κ.Παρασκευόπουλου και του κ.Βούτση, τους οποίους πρωτίστως αφορούν οι διαπιστώσεις του κ.Πανούση. Αναμένουμε όμως τη σαφή και δημόσια εντολή του Πρωθυπουργού. Υπερασπιστείτε τα δικαιώματα των πολλών στην παιδεία, την ασφάλεια, την δικαιοσύνη. Μην γίνεσθε υποχείρια ακραίων μειοψηφιών.»

Μακρή: Ο Γ. Πανούσης είναι υπουργός όχι σχολιαστής

Ο κ. Πανούσης είναι υπουργός και δεν είναι σχολιαστής και θεωρώ ότι θα πρέπει να ζητήσει από κάποιους συγγνώμη, είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή τονίζοντας ότι εκφράζει προσωπικές απόψεις.
Μπορεί ο καθένας μας να έχει απόψεις, όμως δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι κατέχει μία σημαντική θέση και δεν είναι σχολιαστής.

Τζάκρη: Ο Γ. Πανούσης είπε το αυτονόητο

«Ένα άρθρο είναι, ο κ. Πανούσης είναι ακαδημαϊκός και αρθρογραφεί συχνά δεν βλέπω να θέλει να στείλει μήνυμα στην κυβέρνηση, το αυτονόητο λέει κατά την άποψή μου» είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη. «Η είσοδος στη βουλή χωρίς άδεια εισόδου και στο προαύλιο αποτελεί παράνομη πράξη και δεν έχω την άποψη ότι το να αποτρέψεις την είσοδο σε ένα τσούρμο ανθρώπων αποτελεί παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων» είπε η κ. Τζάκρη.

Μπαλτάς: «Δεν μπορεί να μείνει το πράγμα έτσι ελεύθερο»

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ερωτηθείς σχετικά με το άρθρο του Γιάννη Πανούση, ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς δήλωσε ότι στη γενική κατεύθυνση συμφωνεί πολύ.

«Δεν μπορεί να μείνει το πράγμα έτσι ελεύθερο. Οι χώροι αυτοί είναι χώροι εκπαίδευσης, έρευνας, ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, οι άνθρωποι πρέπει να μπαίνουν εκεί και να εργάζονται. Ουδέποτε έκλεισε ο χώρος αυτός σε ιδέες περίεργες ή ανατρεπτικές», επισήμανε ο υπουργός.

Ο Α. Μπαλτάς είπε πως δεν έχει την αρμοδιότητα της αστυνομίας και πρόσθεσε ότι «η κοινότητα έχει τις δικές της ευθύνες, ο πρύτανης έχει τις δικές του ευθύνες, η πολιτεία έχει τις δικές της ευθύνες, πρέπει να συνεργάζονται οι διάφοροι φορείς που οφείλουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ν. Βούτσης: «Άριστες οι μεταξύ μας σχέσεις»

Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Βούτσης, τον οποίο εμφανώς φωτογραφίζει το άρθρο του Γ. Πανούση (καθώς είχε εμφανιστεί ριζικά αντίθετος στο ενδεχόμενο αστυνομικής επέμβασης στις καταλήψεις), απέφυγε να λάβει σαφή θέση αρκούμενος να χαρακτηρίσει «καθ' όλα άριστες» τις μεταξύ τους σχέσεις.

Γ.ΠανούσηςΝ.ΦίληςΝ.Παρασκευόπουλος
Keywords
Τυχαία Θέματα