Θαλάσσιες ζώνες σε κίνδυνο

ΠΕΡΙΒAΛΛΟΝ

Αναδημοσίευση από Deutsche Welle

Πολλές προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές σε γερμανικά παράκτια κρατίδια κινδυνεύουν. Περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και η Κομισιόν ζητούν δικαστικά από τη γερμανική κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα.

Το 2004 η Γερμανία ανακήρυξε δέκα θαλάσσιες περιοχές της, τέσσερις στη Βόρεια και έξι στη Βαλτική Θάλασσα, ως προστατευόμενα θαλάσσια πάρκα, λόγω της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας τους. Η θαλάσσια αυτή περιοχή καλύπτει περίπου 11.000 τ.μ και από το 2007 αναγνωρίστηκε ως προστατευόμενη ζώνη και από την ΕΕ. Ωστόσο

μέχρι σήμερα δεν έχει περιφραχθεί, σύμφωνα με όσα προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των υφάλων, όπου ζουν και αναπαράγονται θαλάσσια θηλαστικά υπό εξαφάνιση.

Πρόσφατα γερμανικές περιβαλλοντικές ενώσεις πολιτών προσέφυγαν σε διοικητικό δικαστήριο της Κολωνίας κατά του γερμανικού δημοσίου, προκειμένου να αναγκάσουν την κυβέρνηση της να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία των θαλάσσιων πάρκων που υπάρχουν εντός της γερμανικής ΑΟΖ (Aποκλειστική Οικονομική Ζώνη). Πρόσφατα μάλιστα και η Κομισιόν επέρριψε στη Γερμανία καθώς και σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ ότι παραβιάζουν συστηματικά το σχετικό ευρωπαϊκό πλαίσιο, προσφεύγοντας δικαστικά εναντίον τους. Η Κομισιόν κατηγορεί συγκεκριμένα το γερμανικό υπουργείο Περιβάλλοντος ότι δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των περιοχών αυτών,παρά τις σχετικές δεσμεύσεις. «Οι κανόνες για την προστασία αυτών των θαλάσσιων ζωνών επί χρόνια δεν τηρούνταν», αναφέρει η Νάντια Ζίμπαρτ από τη γερμανική περιβαλλοντική οργάνωση BUND.

Συγκεκριμένα σχέδια

Ήδη στο πλαίσιο των συζητήσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) το 2013 είχε διαφανεί ότι η γερμανική κυβέρνηση θα αναλάμβανε δράσεις για την προστασία των θαλάσσιων αυτών ζωνών. Ωστόσο στην πράξη οι συζητήσεις συνάντησαν εμπόδια, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους που απαιτούνταν για τη λήψη μέτρων προστασίας.

Ωστόσο λόγω των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων και μετά τις ευρωπαϊκές πιέσεις τα παράκτια κρατίδια σε συνεργασία με το ομοσπονδιακό υπουργείο Περιβάλλοντος σχεδιάζουν τώρα να αποδεσμεύσουν κάποια κονδύλια για την προστασία των προστατευόμενων ζωνών. Στο μεταξύ, όπως επισημαίνει ο Στέφαν Λούτερ από το γερμανικό παράρτημα του WWF, η Γερμανία θα μπορούσε να εμπνευστεί και από το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως της Ιρλανδίας, η οποία ήδη έχει καταφέρει να προστατεύσει αντίστοιχες υφαλογενείς θαλάσσιες ζώνες από την υπεραλίευση με χαμηλό κόστος. Αντίστοιχα έχει πράξει και η Ισπανία και μάλιστα σε μια μεγάλη θαλάσσια ζώνη στα ανοιχτά του Ατλαντικού. Ας σημειωθεί πάντως ότι σε περίπτωση που οι προσφυγές κατά της Γερμανίας γίνουν δεκτές, δεν θα είναι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αλλά και οι τοπικές κυβερνήσεις των κρατιδίων που θα επωμισθούν τα οικονομικά βάρη.

θαλάσσια ζωήΓερμανίαΚομισιόνHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα