Τα κορεσμένα λιπαρά συνδέονται με επιθετικό καρκίνο στον προστάτη

ΥΓΕΙΑ

Το 70% των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους από καρκίνο του προστάτη, θα μπορούσε να σωθεί αν υποβαλλόταν σε ετήσιο προληπτικό έλεγχο και η νόσος είχε διαγνωστεί έγκαιρα.

Άντρες με καρκίνο στον προστάτη μπορεί ενδεχομένως να έχουν την πιο σοβαρή μορφή της νόσου, αν η διατροφή τους περιέχει πολλά λιπαρά από κρέας και γαλακτοκομικά, αναφέρει πρόσφατη έρευνα από τις ΗΠΑ.

Ο αυξημένος κίνδυνος που συνδεόταν με κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη ήταν μεγαλύτερος για ασθενείς με καρκίνο στον προστάτη οι οποίοι δεν λάμβαναν

στατίνες, αναφέρουν ερευνητές στο περιοδικό Prostate Cancer and Prostatic Diseases.

Η σχέση μεταξύ κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή και του επιθετικού καρκίνου στον προστάτη ήταν επίσης ισχυρότερη για άντρες ευρωπαϊκής καταγωγής σε σύγκριση με αφροαμερικανούς.

Η ερευνήτρια Emma Allott, του University of North Carolina at Chapel Hill, δήλωσε ότι η πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά διατροφή συμβάλλει σε υψηλή χοληστερόλη στο αίμα, που έχει ήδη συνδεθεί με χειρότερο αποτέλεσμα στον καρκίνο του προστάτη.

Για να διερευνηθεί η σχέση καρκίνου στον προστάτη και λιπαρών στη διατροφή, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε στοιχεία 1.854 αντρών με καρκίνο στον προστάτη. Από αυτούς 321 είχαν πολύ επιθετικό καρκίνο.

Οι άντρες απάντησαν σε ερωτήσεις για τις διατροφικές συνήθειες, τα φάρμακα και τα δημογραφικά στοιχεία, καθώς και τους παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως ηλικία, φυλή και δραστηριότητες.

Οι ερευνητές υπολόγισαν τα επίπεδα των κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή των αντρών, καθώς και τις ποσότητες μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών, τα είδη που περιέχονται σε φυτικά έλαια ή στο ψάρι.

Ανακάλυψαν ότι άντρες με πιο επιθετικό καρκίνο στον προστάτη κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες και περισσότερη χοληστερίνη καθημερινά, ενώ λάμβαναν υψηλότερο ποσοστό θερμίδων από λιπαρά.

Στους άντρες με περισσότερο επιθετικό καρκίνο στον προστάτη, μεγαλύτερη αναλογία των συνολικών λιπαρών που κατανάλωναν ήταν κορεσμένα και μικρότερη ήταν πολυακόρεστα, σε σύγκριση με άντρες που είχαν λιγότερο επιθετικό καρκίνο.

Οι υψηλότερες σε κορεσμένα λιπαρά διατροφές συνδέθηκαν με 51% υψηλότερο κίνδυνο επιθετικού καρκίνου σε σύγκριση με διατροφή που είχε τα χαμηλότερα κορεσμένα λιπαρά.

Η πρόσληψη χοληστερόλης ήταν επίσης χωριστά συνδεδεμένη με υψηλότερο κίνδυνο για πιο επιθετικό καρκίνο αλλά μόνο στους λευκούς ανθρώπους.

Στους άντρες που δεν λάμβαναν στατίνες, ο κίνδυνος πολύ επιθετικού καρκίνου αυξήθηκε κατά 71% με τη διατροφή με πολλά κορεσμένα λιπαρά- μόνο 16% αύξηση του κινδύνου σε όσους έπαιρναν στατίνες.

Η ερευνήτρια σημείωσε ότι ο έλεγχος του περιεχομένου σε κορεσμένα λιπαρά μπορεί ενδεχομένως να είναι σημαντικός όχι μόνο για την πρόληψη καρδιαγγειακών νόσων και τη γενική υγεία αλλά και για την πρόληψη του επιθετικού καρκίνο στον προστάτη.

Πηγή: stogiatro.gr

καρκίνοςκαρκίνος προστάτηκορεσμένα λιπαράεπιθετική μορφήHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα