Τα είκοσι χρόνια από το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου και το μπαράζ των εκδηλώσεων μνήμης (Photos)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπαράζ εκδηλώσεων χτες και σήμερα για τον Ανδρέα Παπανδρέου, με αφορμή την συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατό του. Η αναγγελία της αναδρομική - ιστορικής έκθεσης του Ιδρύματος της Βουλής που παρουσιάστηκε σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προβλημάτισε και κινητοποίησε το ΠΑΣΟΚ, που εσπευσμένα ανακοίνωσε πριν 1 μήνα εκδήλωση για τον ιδρυτή του κόμματος και πρωθυπουργό της χώρας. Οι διαρροές ότι στην έκθεση επρόκειτο να

μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας υπήρξε αντικείμενο και ιδιαίτερης σύσκεψης προκειμένου να αντιμετωπιστούν σενάρια ότι ο πρωθυπουργός επιχειρεί να "αξιοποιήσει" περαιτέρω την πολιτική παρακαταθήκη του Ανδρέα ερήμην του ΠΑΣΟΚ. Τελικά η Βουλή ενημέρωσε επίσημα ότι στα εγκαίνια θα απευθύνει σύντομο χαιρετισμό ο γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής καθηγητής Παύλος Σούρλας προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Στα σημερινά εγκαίνια πάντως ήταν ανάγλυφη η αμηχανία μεταξύ των επιγόνων του Ανδρέα, αφού τα παιδιά του και ιδιαίτερα ο Γιώργος έχει πολύ τεταμένες σχέσεις με την σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και την παρούσα Φώφη Γεννηματά, αλλά και τον πρώην Πρόεδρο Ευάγγελο Βενιζέλο, που φρόντισε να κάνει ιδιαιτέρως αισθητή την παρουσία του, όσο και με την τελευταία σύζυγό του Δήμητρα που παραβρέθηκε αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Μπορεί ο Ανδρέας να ένωσε πρώην βουλευτές και υπουργούς ορκισμένους ανδρεϊκούς, με νυν βουλευτές από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, αλλά αυτό αφορούσε μόνο τους φωτογράφους και τη δημόσια παρουσία τους. Η ψυχρότητα και η αμηχανία ήταν εμφανής. Οπως εμφανής ήταν και η ισχνή παρουσία κυβερνητικών στελεχών, αφού παραβρέθηκαν μόνο η ΄Ολγα Γεροβασίλη και Χρήστος Σπίρτζης. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ωστόσο ήταν ιδιαίτερα άνετος στην ξενάγηση έχοντας δίπλα του τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος σχολίαζε φωτογραφίες και κείμενα που εκτίθενται από τη ζωή του Ανδρέα.

Το πρωί το ΠΑΣΟΚ τέλεσε τρισάγιο στον τάφο του Ανδρέα, ενώ αντίστοιχες ιδιωτικές εκδηλώσεις γίνονται ετησίως, τόσο από την χήρα του, όσο και από τα παιδιά του. Χτες στην πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσε το ΙΣΤΑΜΕ, το ίδρυμα του ΠΑΣΟΚ με το όνομα του ιδρυτή του κόμματος, η Φώφη Γεννηματά τόνισε ανεξάρτητα από τις συγκυριακές αποτιμήσεις που είναι φορτισμένες από τον πολιτικό ανταγωνισμό της στιγμής, ο ιστορικός του μέλλοντος θα αναγνωρίσει τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που έφερε ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ.Έτσι βγήκε η χώρα από τον πολιτικό αρχαϊσμό, στον οποίο την κρατούσε μια βαθιά συντηρητική και αυταρχική μετεμφυλιακή Δεξιά. Μπορεί να ακούγεται παράξενο γι αυτούς που ακολουθούνε τις εύκολες «ταμπέλες» της πολιτικής μόδας κάθε εποχής, όμως η ιστορική αλήθεια είναι σαφής: μεγάλο εκσυγχρονιστικό βήμα έγινε στη χώρα όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου έβαλε τη διάσταση της αλλαγής στο πολιτικό σύστημα που είχε δομηθεί σε συντηρητικά, δογματικά πρότυπα.

Με την αλλαγή άρχισε και η πραγματική Μεταπολίτευση στην Ελλάδα. Αυτή είναι η αλήθεια όπως θα την αποτυπώσει η ιστορία. Και το πέτυχε γιατί δεν ακολούθησε τις παραδοσιακές νότες διαμαρτυρίας, αλλά στηρίχθηκε στη δύναμη ενός αυθεντικού κινήματος από το λαό, με το λαό, για τον λαό! Ένα κίνημα που δεν περίμενε να ωριμάσουν οι συνθήκες μαζί με τη Δευτέρα Παρουσία, αλλά διαμόρφωσε τις προϋποθέσεις για μια προοδευτική διακυβέρνηση και αλλαγές εδώ και τώρα. Με τομές και ρήξεις.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ- Ανδρέας Παπανδρέου Κώστας Σκανδαλίδης στην ομιλία του επιχείρησε να απαντήσει στους αντιπάλους του Ανδρέα Παπανδρέου και να αποτιμήσει την ιστορική του διαδρομή:

«Όλα αυτά που οι αντίπαλοι του καταμαρτυρούν στερούνται αλήθειας;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «Προφανώς η ρητορική του δεινότητα, το πάθος του για την πολιτική, η επικοινωνιακή δύναμη και ο ερωτισμός που ενέπνεε στη σχέση του με το λαό, η εκρηκτική του προσωπικότητα, συχνά τον οδηγούσε στην υπερβολή, στην τέχνη της επιβολής των λέξεων, των μηνυμάτων, των συνθημάτων. Του άρεσε να ασχολείται με τα μεγάλα, τα στρατηγικά, τα οραματικά, να σχεδιάζει το μέλλον, δεν ήταν τόσο συνεπής με τα μικρά, τα διαχειριστικά, τα καθημερινά που ωστόσο κι αυτά είχαν την αξία τους. Δεν αντιλέγω ότι στην εκφορά του πολιτικού του λόγου και στην πράξη που ακολουθούσε υπήρχε κάποιες φορές μια υστέρηση. Κοιτάζοντας, όμως, από τη σημερινή ιστορική απόσταση τα γεγονότα, αποστασιοποιημένος από τις στιγμές που δημιουργούσαν αίσθηση ή θόρυβο, μπορεί κανείς να εκτιμήσει ότι στο πρόσωπο του Ανδρέα Παπανδρέου συνυπάρχουν ο σοσιαλιστής πολιτικός ηγέτης και ένας βαθιά προοδευτικός και φιλελεύθερος – με την κυριολεξία του όρου – διανοούμενος. Η ολοκλήρωση της πολιτικής του προσωπικότητας συνδέθηκε άρρηκτα όχι μόνο με τις νεανικές, αριστερές, ριζοσπαστικές του αναζητήσεις, αλλά και με το επιστημονικό του έργο, με την πολύχρονη έρευνα. Η πορεία του τον οδήγησε από έναν εξόχως σημαντικό και πρωτοπόρο κοινωνικό επιστήμονα στον μεγάλο ριζοσπάστη πολιτικό και λαϊκό ηγέτη. Έτσι μόνο μπορούμε να αποτιμήσουμε την συνέπεια των βημάτων που ακολούθησε».

Ο Κώστας Σκανδαλίδης, πάντως σε ένα εξομολογητικό ξέσπασμα αναγκάστηκε να παραδεχτεί σε συνέντευξη στην Real News, ότι το κόμμα όχι μόνο δεν προστάτευσε την υστεροφημία του ιδρυτή του, αλλά και απομακρύνθηκε από τις πολιτικές παρακαταθήκες. Η αλήθεια είναι ότι η πολιτική σκιά του Ανδρέα υπήρξε τόσο βαριά, που όλοι οι επίγονοί του επιχείρησαν να αποστασιοποιηθούν και να απομακρυνθούν από αυτήν ελπίζοντας στη δική τους αυτόφωτη πορεία, παρότι ένα μεγάλο κομμάτι του πολιτικού προσωπικού της Κεντροαριστεράς προωθήθηκε ή καθορίστηκε από την παρουσία του.

Πλήθος πολιτικών, πρώην πρωθυπουργών, υπουργών και βουλευτών, όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ αλλά και άλλων πολιτικών κομμάτων, έδωσαν το “παρών” στα εγκαίνια της έκθεσης για τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Μεταξύ άλλων οι πρώην πρωθυπουργοί Γιώργος Παπανδρέου, Κώστας Σημίτης, Ιωάννης Γρίβας, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και οι πρώην πρόεδροι της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, Βύρων Πολύδωρας, Δημήτρης Σιούφας και Απόστολος Κακλαμάνης.

Από το ΠΑΣΟΚ οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιάννης Μανιάτης, Ρεγγίνα Βάρτζελη, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Αντώνης Λιβάνης, Κώστας Σκανδαλίδης, Δημήτρης Ρέππας, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Σήφης Βαλυράκης, Φίλιππος Σαχινίδης, Γιάννης Διαμαντίδης, Ανδρέας Μακρυπίδης, Μιχάλης Καρχιμάκης, Γιώργος Ρωμαίος, Γιώργος Ανωμερίτης, Κώστας Γείτονας, Παναγιώτης Φασούλας, Δημήτρης Λιντζέρης, Θανάσης Τσούρας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Μανώλης Όθωνας, Γρηγόρης Νιώτης, Άννα Νταλάρα, Μανόλης Στρατάκης, Μανώλης Σκουλάκης, Νάντια Γιαννακοπούλου, Βασίλης Έξαρχος, Χρήστος Ροκόφυλλος, Χρήστος Μαγκούφης, Χρήστος Πρωτόπαππας.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ στα εγκαίνια της έκθεσης για τον Ανδρέα Παπανδρέου βρέθηκαν οι Όλγα Γεροβασίλη, Νίκος Φίλης, Χρήστος Σπίρτζης, Μάρκος Μπόλαρης, Τάσος Κουράκης, Θόδωρος Παραστατίδης, Νεκτάριος Σαντορινιός, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Νίνα Κασιμάτη.

Από τη ΝΔ οι Δημήτρης Σταμάτης, Γιάννης Τραγάκης, Κώστας Πυλαρινός. Από το ΚΚΕ ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Λαμπρούλης ενώ από την Ένωση Κεντρώων ο Μάριος Γεωργιάδης και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιάννης Καλλιάνος.

ΠΑΣΟΚεγκαίνιαέκθεσηΑνδρέας ΠαπανδρέουHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
παπανδρεου, photos, εικοσι, αλέξης τσίπρας, real news, γιώργος παπανδρέου, κωστας σημιτης, φίλιππος πετσάλνικος, ρεγγίνα βάρτζελη, δημητρης λιντζερης, Αννα Νταλαρα, βουλη, ΠΑΣΟΚ, τσιπρας, βενιζελος, συριζα, ισταμε, ελλαδα, real, news, πετσαλνικος, καρχιμάκης, ΚΚΕ, video, popular, κακλαμανης, αλλαγη ωρας, αξια, θανασης γιαννακοπουλος, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, αλέξης τσίπρας, κομματα, ενωση κεντρωων, βουλευτες, βημα, ηγεσια, ηγετης, οθωνας, πνευματα, σημερινη, υστεροφημια, φιλελευθερος, φωτογραφιες, news, real, αμηχανια, ανδρεας παπανδρεου, αννα, αφορμη, βυρων, γεγονοτα, γειτονας, δημητρα, γινονται, γιώργος παπανδρέου, γρηγορης, γριβας, δευτερα παρουσια, δευτερα, δυναμη, δικη, εγινε, εκθεση, ερευνα, ερημην, τεχνη, ζωη, ιδρυμα, ομιλια, ισταμε, καρχιμάκης, κομμα, λιβανης, μιλτιαδης, νιωτης, νοτες, οδυσσεας, ολγα, ονομα, παιδια, παθος, πρωι, ρεγγινα, ρεγγίνα βάρτζελη, ρεππας, ρητορικη, σαφης, σαχινιδης, συζυγο, σημιτης, σιουφας, τασος, φωφη, φωφη γεννηματα, χηρα, χρηστος, ιωαννης, δημητρης, εξαρχος, ενωση, χωρα, ιδιαιτερα, κειμενα, κομματι, κωστας, παυλος, popular, ρωμαιος, σηφης, θανασης
Τυχαία Θέματα