Συμφωνία χωρίς υπαναχωρήσεις από τις κόκκινες γραμμές επιδιώκει η κυβέρνηση - Ποια ζητήματα παραμένουν ανοιχτά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερώσει τα τεχνικά κλιμάκια στις Βρυξέλλες να κλείσουν όλα τα θέματα το συντομότερο δυνατό αλλά χωρίς να υπαναχωρούν από τις κόκκινες γραμμές. Τα θέματα που η ελληνική κυβέρνηση δεν υποχωρεί είναι το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, το συνταξιοδοτικό οι αλλαγές στα εργασιακά και το ύψος του ΦΠΑ.

Εκπρόσωποι της Ελλάδας και οι δανειστές

ξεκινούν ακόμη μία προσπάθεια να γεφυρώσουν το χάσμα ώστε να ξεκλειδωθεί η χρηματοδοτική βοήθεια προς τη χώρα. Ο χρόνος τελειώνει, γράφει ο Guardian και οι υφυπουργοί Οικονομικών θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη και θα ήθελαν να ακούσουν ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις αυτή την εβδομάδα.

Αλλά οι δύο πλευρές παραμένουν διχασμένες, γράφει ο Guardian σε σημεία κλειδιά της συμφωνίας, όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Χωρίς κάποια ραγδαία επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων δεν είναι σίγουρο ότι η Ελλάδα θα λάβει την οικονομική βοήθεια ώστε να μπορέσει να αποπληρώσει τις μεγάλες υποχρεώσεις της μέσα στον Ιούνιο.

Οι προτάσεις της Κυβέρνησης

Στο θέμα του ΦΠΑ η Αθήνα προτείνει τρεις συντελεστές (7%,14% και 22%), με τα τρόφιμα στον χαμηλότερο, ενώ οι θεσμοί ζητούν δύο συντελεστές. Κρίσιμο στοιχείο, για την ελληνική πλευρά, είναι να υπάρχει μεν ανακατανομή των βαρών και παράλληλα να μην είναι τέτοιες οι μεταβολές που θα διαταράξουν την καταναλωτική συμπεριφορά.

Στα εργασιακά φαίνεται ότι έχει βρεθεί κοινός τόπος, με την Αθήνα να ζητά ένα μοντέλο με βάση το Διεθνές Γραφείο Εργασίας με επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού σε δύο δόσεις (φθινόπωρο 2015 – Απρίλιος 2016).

Στο ασφαλιστικό φαίνεται ότι θα υπάρξει αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος έως το 2017, ωστόσο η Αθήνα θα δεσμεύεται να ανοίξει η συζήτηση για τον εκσυγχρονισμό του ασφαλιστικού συστήματος μετά από αναλογιστικές μελέτες που θα διασφαλίζουν τη βιώσιμότητά του. Την ίδια ώρα θα μπαίνει "φρένο" στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, από το οποίο θα εξαιρούνται όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Ανοικτό είναι το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, καθώς μας χωρίζει 1 δισ. ευρώ από τους θεσμούς. Ωστόσο κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι τα 2/3 αυτής της διαφοράς έχουν να κάνουν με τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο η Αθήνα και οι θεσμοί υπολογίζουν αυτό το ύψος. Σε κάθε περίπτωση το κενό αυτό προτείνεται να καλυφθεί από έσοδα από ΦΠΑ και περιστολή δαπανών.

Σε ό,τι αφορά τις 100 δόσεις η Αθήνα ελπίζει ότι θα αποφέρουν 600 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι θεσμοί δεν εμφανίζονται τόσο αισιόδοξη.

Ερώτημα παραμένει τέλος ο ρόλος του ΔΝΤ, στη συμφωνία.

διαπραγματεύσειςEuroworking GroupσυμφωνίαGuardianHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα