Συγκλονιστική εξομολόγηση: Ήμουν ταγμένη νεοναζί. Μέχρι που ερωτεύτηκα μια μαύρη γυναίκα

ΚΟΣΜΟΣ

Η Άντζελα Κινγκ ήταν υπέρμαχος της λευκής υπεροχής, δηλωμένη ακροδεξιά, μέλος συμμορίας σκίνχεντς που μισούσαν τους μαύρους, τους Εβραίους και τους ομοφυλόφιλους και φρόντιζε να επιδεικνύει την ιδεολογία της ακόμα και με τα τατουάζ της: μια σβάστικα στο μεσαίο δάχτυλο και τον ναζιστικό χαιρετισμό «Sieg Heil» στο εσωτερικό των χειλιών της.

Η απόλυτη ανατροπή έγινε όταν το 1998 η Άντζελα συνελήφθη για ληστεία και βρέθηκε να εκτίει ποινή σε φυλακή του Μαϊάμι.

Η Κινγκ αφηγήθηκε την ιστορία της στο BBC.

Μεγάλωσε στη Φλόριντα, σε μία αυστηρή, συντηρητική οικογένεια με τρία παιδιά. Όμως, είχε ένα μυστικό που της προκαλούσε σύγχυση και θυμό. Όπως λέει «ένιωθα έλξη για άτομα του ίδιου φύλου από μικρή και εξαιτίας αυτού πίστευα ότι δεν ήμουν φυσιολογική». Φρόντισε να κρατήσει κρυφό τον σεξουαλικό προσανατολισμό της. «Δεν έπρεπε να το πω πουθενά. Η μητέρα μου έλεγε ‘δεν θα πάψω ποτέ να σ’ αγαπώ… εκτός κι αν φέρεις στο σπίτι μαύρο ή γυναίκα».

Η ταπείνωση και ο εξευτελισμός που ένιωσε στα 13 της όταν έπεσε θύμα μπούλινγκ από συμμαθητές της, πυροδότησαν την οργή που έβραζε μέσα της και… ανταπέδωσε. Ο τραμπούκος, η «bully» του σχολείου και της γειτονιάς ήταν πλέον εκείνη.

Θέλοντας κάπου να ανήκει, μπήκε σε μια παρέα πανκ, γνωστή με το όνομα «fresh cuts» που φλέρταρε με τον νεοναζισμό. «Δέχτηκαν τον θυμό και τη βίαιη συμπεριφορά μου χωρίς να ρωτήσουν το παραμικρό» θυμάται.

Η συμμορία τύπωνε ρατσιστικά φυλλάδια που τα κολλούσε τη νύχτα στους τοίχους της γειτονιάς και συγκρουόταν με οποιονδήποτε τολμούσε να διαφωνήσει.

Σε σχολική εργασία, που ζητούσε από τα παιδιά να δημιουργήσουν το μοντέλο μίας βάσης στη Σελήνη, έβαλε αντί άλλης σημαίας τη σβάστικα. Παρότι οι δάσκαλοι την αφαίρεσαν, η Άντζελα πήρε B, επειδή η μητέρα της διαμαρτυρήθηκε περί του δικαιώματος της ελευθερίας του λόγου.

Η Άντζελα άρχισε να κάνει παρέα με μεγαλύτερους σε ηλικία σκίνχεντς και στην εφηβεία εντάχθηκε σε ομάδα ακροδεξιών. «Μου έλεγαν ότι, οι ιδιοκτήτες των δουλεμπορικών πλοίων ήταν οι Εβραίοι και ότι έφερναν τους μαύρους στην Αμερική για να εξαφανίσουν τη λευκή φυλή. Μπορεί να ακούγεται γελοίο, αλλά όταν υπάρχει έλλειψη μόρφωσης και η ανάγκη να είσαι μέλος μιας ομάδας είναι έντονη, ακούς ό,τι σου λένε σα σφουγγάρι» λέει στο BBC.

Στα 16 της εγκατέλειψε το σχολείο και πήγε να δουλέψει σε fast food. Η μητέρα της την έδιωξε, εκείνη κοιμόταν σε αυτοκίνητα και το 1998 συμμετείχε σε ληστεία. Λίγες εβδομάδες αργότερα συνελήφθη και οδηγήθηκε σε φυλακή του Μαϊάμι.

Ήταν η πρώτη φορά που βρισκόταν τόσο κοντά με ανθρώπους διαφορετικής κουλτούρας.

Αυτό που η Άντζελα δεν περίμενε ήταν ότι κάποιος θα της έτεινε χείρα φιλίας. Και μάλιστα, μια μαύρη γυναίκα.

Μία συγκρατούμενη της Τζαμαϊκανή την πλησίασε και τη ρώτησε αν ξέρει να παίζει χαρτιά.

Κάπως έτσι ξεκίνησε αυτή η παράδοξη φιλία, που έγινε η αιτία να καταρρεύσει η φασιστική ιδεολογία της Άντζελα. Οι Τζαμαϊκανές -οι περισσότερες από την οποίες ήταν στη φυλακή για λαθρεμπόριο ναρκωτικών- την πήραν υπό την προστασία τους.

«Δεν είχα γνωρίσει, εννοώ πραγματικά γνωρίσει, άνθρωπο διαφορετικού χρώματος μέχρι τότε. Οι γυναίκες εκείνες μου έκαναν δύσκολες ερωτήσεις, αλλά με αντιμετώπισαν με συμπόνια».

Το 1999 καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση και μεταφέρθηκε σε άλλη φυλακή , όπου διασταυρώθηκε με μία νέα κρατούμενη, επίσης Τζαμαϊκανή, με την οποία (παρά την αρχική αντιπάθεια της προς την Άντζελα), η φιλία κατέληξε σε έρωτα.

Όταν η Άντζελα αποφυλακίστηκε το 2001 ήταν αποφασισμένη να αφήσει πίσω την παλιά της ζωή.

Κατ' αρχάς μίλησε ανοιχτά για τον σεξουαλικό προσανατολισμός της και ήρθε σε επαφή με τη gay κοινότητα.

Επιπλέον, άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα Κοινωνιολογίας και Ψυχολογίας στο κολέγιο, σε μία προσπάθεια να κατανοήσει κατά πόσο οι ακραίες πεποιθήσεις της και η βίαιη συμπεριφορά της ήταν κάτι συνηθισμένο.

Το 2004 βρήκε το θάρρος να περάσει το κατώφλι του κέντρου Ολοκαυτώματος της πόλης της, ζητώντας να συνομιλήσει με επιζήσαντα. Ήθελε να του πει την ιστορία της. «Ήταν πολύ αυστηρός, αλλά μετά με κοίταξε στα μάτια και είπε "σε συγχωρώ"» λέει η Άντζελα King.

Η Άντζελα ίδρυσε μία μη κερδοσκοπική οργάνωση που βοηθά όσους θέλουν να εγκαταλείψουν την ακροδεξιά. «Δεν μπορείς απλά να τους πεις 'φεύγω, άλλαξα γνώμη'. Οι επιπτώσεις είναι πολύ σοβαρές και συχνά οι αντιδράσεις τους βίαιες» εξηγεί.

Η οργάνωση αριθμεί 60 πρώην ακροξεδιούς που προσπαθούν να στηρίξουν όσους θέλουν να φύγουν και που εκτός των άλλων, έδωσε δυναμικό «παρών» στα αιματηρά γεγονότα του Σάρλοτσβιλ μεταξύ νεοναζιστών και αντιφασιστών, που κατέληξαν με τον θάνατο μίας γυναίκας.

Τίποτα δεν έχει μείνει πλέον να θυμίζει το τυφλό μίσος που κουβαλούσε. Ακόμα και τα τατουάζ της τα έχει αντικαταστήσει με καινούρια. Η σβάστικα έγινε γάτα και το seig heil, «Η μόνη λύση είναι η αγάπη».

πρώην νεοναζίΆντζελα ΚινγκBBCανατροπήμετανοημένη ακροδεξιάHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα