Στον Λευκό Οίκο ο Αλέξης Τσίπρας (Live)

Συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ με «πλούσια» ατζένταΠολιτική

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποδέχτηκε τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην είσοδο του Λευκού. Ο δύο ηγέτες έκαναν χειραψία, στράφηκαν χαμογελαστοί προς τα τηλεοπτικά συνεργεία και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου για την κατ΄ιδίαν συνάντηση στην αρχή και μετά των δύο αντιπροσωπειών. «Η Ελλάδα

έχει περάσει πολλά αλλά έχει κάνει θαυμάσια δουλειά και θα επιστρέψει. Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα και η Ελλάδα να βοηθήσει εμάς. Έχουμε μια μακροχρόνια σχέση με την Ελλάδα . Έχουμε υπάρξει πάρα πολύ καλοί φίλοι και σπουδαίοι σύμμαχοι» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποδεχόμενος τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τις πρώτες του δηλώσεις στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών, θα προχωρήσει η αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών F-16 που διαθέτει η Ελλάδα, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ήταν πάντα αξιόπιστος σύμμαχος και εταίρος των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.

Σημειώνεται, δε, ότι ο Τραμπ εξήρε τις προσπάθειες της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση και τόνισε ότι στη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα συζητηθούν τρόποι για αμοιβαία βοήθεια μεταξύ των δύο χωρών. Αυτή την ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται η διευρυμένη σύσκεψη των αντιπροσωπειών ΗΠΑ και Ελλάδα, απ' όπου και η φωτογραφία.

Μάλιστα ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε μέσω Twitter ότι «η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας σε μια πολύ σημαντική περιοχή. Έχουμε κοινά συμφέροντα και αξίες».

20.00 Ο πρωθυπουργός προσκάλεσε στην Ελλάδα τον Ντόναλντ Τραμπ.

Στις 20.30 ώρα Ελλάδας είναι προγραμματισμένες οι κοινές δηλώσεις Τραμπ-Τσίπρα, οι οποίοι θα απαντήσουν και σε τέσσερις ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί από την αμερικανική και την ελληνική κυβέρνηση, η ατζέντα της συνάντησης είναι πλούσια και περιλαμβάνει τα ζητήματα:

Της οικονομίας, με έμφαση στην ενίσχυση των προσπαθειών της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση και τη σταθερή πρόσβαση της στις αγορές.Της ασφάλειας, δεδομένου του κρίσιμου ρόλου που παίζει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή.Των περιφερειακών εξελίξεων στην περιοχή που παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον και η Ελλάδα έχει ενεργή συμμετοχή και αναβαθμισμένη συνεργασία με σειρά γειτονικών χωρών. Απόδειξη αυτού ιδιαίτερα οι τριμερείς (Ελλάδα–Κύπρος–Ισραήλ, Ελλάδα–Κύπρος-Αίγυπτος) και τετραμερείς (Ελλάδα–Σερβία–Βουλγαρία-Ρουμανία) διασκέψεις.Της ενέργειας, δεδομένου του διεθνούς ενδιαφέροντος που υπάρχει για το ζήτημα αυτό αλλά και της θέσης της χώρας, που συνιστά σημαντικό παράγοντα στην αναβάθμιση του ρόλου της στον τομέα αυτό.Παράλληλα, στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί και η χρονική και λειτουργική επέκταση της συμφωνίας για τη Σούδα (ζητείται πενταετής έναντι της ετήσιας σύμβασης και επέκταση των δραστηριοτήτων της βάσης), η οποία αποκτά αναβαθμισμένο ρόλο (όπως και γενικότερα η χώρα) για τα αμερικανικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης ΑνατολήςΗΠΑΕλλάδαΤραμπΤσίπραςσυνάντησηΛευκός ΟίκοςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα