Στο κυνήγι των στόχων

ΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

Και φέτος μέρισμα για τα φτωχά νοικοκυριά προανήγγειλε η κυβέρνηση.

Σε αναμονή των εξελίξεων στο μέτωπο της τρίτης αξιολόγησης από το δεύτερο μισό του Οκτωβρίου και μετά, η κυβέρνηση, με αφορμή το προσχέδιο του προϋπολογισμού αυτή τη φορά, επιχειρεί να αναδείξει τα «καλά νέα» για την ελληνική οικονομία. Κυρίως θέλει να τονίσει ότι τα καλά νέα για την οικονομία είναι ταυτόχρονα καλά νέα και για τα νοικοκυριά.

Ο κυβερνητικός

εκπρόσωπος έστειλε χθες το μήνυμα ότι ο προϋπολογισμός του 2018 είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός, υπό την προϋπόθεση ότι επιτυγχάνονται οι συναποφασισμένοι με τους θεσμούς δημοσιονομικοί στόχοι «τόσο για να μην υπάρχει έδαφος για απαιτήσεις πέραν των συμφωνηθέντων, όσο όμως και για την εμπέδωση της εμπιστοσύνης και την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας».

Με άλλα λόγια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε άλλη μια σφιχτή δημοσιονομικά χρονιά, αναδεικνύοντας τις λίγες θετικές πτυχές του προϋπολογισμού.

Αναφερόμενος στους δημοσιονομικούς στόχους σημείωσε πώς θα είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που η χώρα πετυχαίνει τους στόχους της και το ίδιο αναμένεται να συμβεί το 2018. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του προσχεδίου του προϋπολογισμού, το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2017 αναμένεται να υπερβεί σημαντικά τον στόχο του 1,75%, φθάνοντας στο 2,21%. Ενώ το 2018 προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 3,57% του ΑΕΠ, οριακά πάνω απ’ τον στόχο του προγράμματος.

Για το 2017 η ελληνική οικονομία αναμένεται να πετύχει ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 2% και για το 2018 αναμένεται περαιτέρω αύξηση στο 2,4%.

Με βάση τα παραπάνω η κυβέρνηση διαπιστώνει την ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου, που, κατόπιν συνεννόησης με τους θεσμούς, μπορεί να επιτρέψει μικρές παροχές κοινωνικής πολιτικής, κατά τη λογική του κοινωνικού μερίσματος που είχε δοθεί στους συνταξιούχους τον Δεκέμβριο του 2016.

Δράσεις κοινωνικής πολιτικής

Έτσι χθες, σε μια προσπάθεια ενδεχομένως και αλλαγής ατζέντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρουσίασε τις προθέσεις της κυβέρνησης να επιστρέψει ένα ποσό από το πρωτογενές πλεόνασμα υπό μορφή μερίσματος στα φτωχά

νοικοκυριά. Ωστόσο οι λεπτομέρειες δεν έχουν αποφασιστεί και θα ανακοινωθούν αργότερα.

Ειδικότερα ανακοίνωσε:

♦Την εφαρμογή του προγράμματος για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, με πιστώσεις ύψους περίπου 760 εκατ. ευρώ που θα ανακουφίσει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που βιώνουν συνθήκες φτώχειας.

♦Τη διάθεση ποσού 320 εκατ. ευρώ για την προστασία ευάλωτων οικονομικά νοικοκυριών και για παρεμβάσεις στον κρίσιμο τομέα αντιμετώπισης της παιδικής φτώχειας.

♦Τη χορήγηση από το Δημόσιο 100 εκατ. ευρώ για την προστασία της κύριας κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο η θετική πορεία της οικονομίας συνεχίζεται σταθερά και απρόσκοπτα, με την κυβέρνηση να καταβάλει προσπάθειες ενίσχυσής της με την πολιτική της για τις επενδύσεις που έχει στόχο την αξιοποίηση του θετικού μομέντουμ. Σε αυτό το πλαίσιο ανέδειξε ως θετική την εξέλιξη για το Ελληνικό προβάλλοντας τη θέση ότι επενδύσεις και νομιμότητα πάνε μαζί, καθώς στο εσωτερικό της κυβέρνησης τις προηγούμενες μέρες, για τη συγκεκριμένη υπόθεση, διατυπώθηκε η ανησυχία πως τυχόν παράκαμψη των θεσμικών διαδικασιών θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, με τον έναν επενδυτή μετά τον άλλο να ζητούν ειδική μεταχείριση έναντι των νόμων.

Νέα στήριξη από Ντάισελμπλουμ

Πάντως για μία ακόμη φορά ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ παρείχε στήριξη στην κυβέρνηση με το σήμα που εξέπεμψε μέσω της «Καθημερινής» υπέρ της πολιτικής σταθερότητας, συστήνοντας ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας και μη επανάληψη του «λάθους» των πρόωρων εκλογών του 2014.

Σχολιάζοντας τις αιτιάσεις της Ν.Δ. περί εξωτερικών παρεμβάσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας πως ο ίδιος «έχει στηρίξει την πολιτική του ύπαρξη ακριβώς σε τέτοιου είδους εξωτερικές παρεμβάσεις» σε ζητήματα που αφορούν την ελληνική πολιτική σκηνή. Από εκεί και πέρα, σημείωσε πως η άποψη του Ντάισελμπλουμ είναι σεβαστή, αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφασίζει στη βάση των ρυθμίσεων του ελληνικού Συντάγματος. Επανέλαβε, τέλος, τον διακηρυγμένο στόχο της κυβέρνησης να ολοκληρώσει τη συνταγματική της θητεία.

Ανασχηματισμός… στο Μαξίμου

Στο μεταξύ ο μόνος ανασχηματισμός προς το παρόν στον οποίο προχώρησε η κυβέρνηση είναι στο… επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου. Νέος διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού αναλαμβάνει ο δημοσιογράφος Θανάσης Καρτερός, ο οποίος μέχρι πρότινος αρθρογραφούσε στην εφημερίδα «Αυγή» και συγκαταλέγεται στους «σκληρούς» εκφραστές της γραμμής του Μαξίμου. Από την άλλη ο Θοδωρής Μιχόπουλος είχε εδώ και καιρό προαναγγείλει την αποχώρησή του, εξ ου και οι πρώτες φήμες για είσοδο Καρτε-ρού στο Μαξίμου ακούστηκαν στα τέλη Ιουλίου. Ο Θ. Μιχόπουλος θεωρείται ότι ανήκει στον στενό κύκλο του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Από την άλλη, οι σχέσεις του με τον στενό συνεργάτη και προσωπικό φίλο του πρωθυπουργού Νίκο Παππά χαρακτηρίζονται «δυσαρμονικές».

ΜαξίμουΚυβέρνησηΠάπαςΜιχόπουλοςκοινωνικό μέρισμαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα