Στο άγνωστο βαδίζει η Ισπανία

Δραματικές εξελίξεις μετά την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας και την απάντηση ΡαχόιΚΟΣΜΟΣ

Απρόβλεπτες διαστάσεις προσλαμβάνει πλέον η πολιτική κρίση στην Ισπανία.

Μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από την περιφέρεια, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, «απάντησε», αναλαμβάνοντας τον έλεγχο της Καταλονίας, διαλύοντας το κοινοβούλιο και προκηρύσσοντας πρόωρες περιφερειακές εκλογές για τις 21 Δεκεμβρίου.

Πολλοί εκφράζουν φόβους για ξέσπασμα βίας στην Καταλονία, ενώ θεωρείται εξαιρετικά

αμφίβολο το αν οι πρόωρες εκλογές θα φέρουν και τη λύση.

Το Reuters καταγράφει τα πιθανά σενάρια:

Η εξουσία στην κεντρική κυβέρνηση

Ο Ραχόι καρατόμησε την καταλανική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της περιφέρειας, Κάρλες Πουτζδεμόντ και του αντιπροέδρου Οριόλ Τζουνκουέρας και ανέλαβε τον απευθείας έλεγχο της Καταλονίας.

Υπουργοί της κεντρικής κυβέρνησης θα αναλάβουν την καταλανική διοίκηση, μέχρι να γίνουν οι περιφερειακές εκλογές στις 21 Δεκεμβρίου.

Εκλογές

Δεν είναι ξεκάθαρο αν θα επιλύσουν την κρίση οι πρόωρες εκλογές στην περιφέρεια.

Δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα El Periodico την Κυριακή έδειξε ότι οι πρόωρες εκλογές θα έχουν πιθανότατα παρόμοια αποτελέσματα με την τελευταία προσφυγή στις κάλπες, το 2015, όταν σχηματίστηκε κυβέρνηση μειοψηφίας από συνασπισμό κομμάτων που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας.

Αλλες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι οι Καταλανοί είναι διχασμένοι 50-50, υπέρ και κατά της ανεξαρτησίας.

Αντίσταση

Οι βασικές αποσχιστικές ομάδες της Καταλονίας έχουν κάνει κάλεσμα για ευρεία πολιτική ανυπακοή. Επίσης, έδωσαν οδηγία στους δημοσίους υπαλλήλους να μην υπακούν εντολές από τη Μαδρίτη και να ανταποκριθούν με ειρηνική αντίσταση. Δεν είναι σαφές αν οι οδηγίες αυτές θα εφαρμοστούν.

Καταστολή

Η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να κάνει συλλήψεις, όμως δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα αντιδράσει, αν τα στελέχη της τωρινής περιφερειακής κυβέρνησης αρνηθούν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους.

Ολοένα και περισσότεροι αναλυτές φοβούνται ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αντιπαράθεση, αν η εθνική αστυνομία- που χρησιμοποίησε σκληρές τακτικές για να αποτρέψει το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου- αποφασίσει να παρέμβει.

Αστυνομία

Ενα από τα βασικά προβλήματα για την εφαρμογή της απευθείας διακυβέρνησης από τη Μαδρίτη έχει να κάνει με την καταλανική αστυνομία, την Mossos d‘Esquadra. Ο Ραχόι δήλωσε ότι ο αρχηγός της θα απολυθεί.

Ομως, μία ομάδα αστυνομικών της δύναμης αυτής, που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας, έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν θα ακολουθήσουν τις εντολές από την κεντρική κυβέρνηση, όπως και ότι δεν θα απομακρύνουν διά της βίας υπουργούς και βουλευτές.

Αρκετοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι η Mossos d‘Esquadra, που απαριθμεί 17.000 στελέχη, είναι μοιρασμένη ανάμεσα σε εκείνους που θέλουν την ανεξαρτησία και εκείνους που είναι αντίθετοι. Αν κριθεί απαραίτητο, μπορεί τα μέλη αυτής της δύναμης να αντικατασταθούν από την ισπανική αστυνομία.

Οικονομία

Το υπουργείο Οικονομίας έχει ήδη αυξημένο έλεγχο στα οικονομικά της περιφέρειας, για να μπλοκάρει τη χρήση κονδυλίων για την οργάνωση της απόσχισης και άρχισε να πληρώνει απευθείας για σημαντικές υπηρεσίες. Υπό τη νέα πρόταση, η Μαδρίτη θα αναλάβει τον πλήρη οικονομικό έλεγχο της περιφέρειας.

Ομως, πολλές εταιρείες έχουν πει ότι φοβούνται ότι ένα καταλανικό υπουργείο Οικονομικών θα αρχίσει να επιβάλλει φόρους και για αυτό αναζητούν νέα έδρα, εκτός της περιφέρειας. Επίσης, είναι πιθανό κάποιοι Καταλανοί που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας να σταματήσουν να καταβάλουν φόρους στο ισπανικό υπουργείο Οικονομικών.

Δημόσια ΜΜΕ

Αρχικά, η ισπανική κυβέρνηση είχε πει ότι θα αναλάβει τον έλεγχο της καταλανικής δημόσιας τηλεόρασης TV3, όμως αυτό το πλάνο εγκαταλείφθηκε τελικά. Τα ΜΜΕ είναι πιθανό να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προεκλογική καμπάνια στην Καταλονία.

Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα