Στο Α’ νεκροταφείο το τελευταίο αντίο στην Αρλέτα

ΕΛΛAΔΑ

Η κηδεία της Αρλέτας θα γίνει αύριο Πέμπτη 10 Αυγούστου στις 12:00 το μεσημέρι όπως ανακοίνωσε με ανάρτησή της στο Facebook η στιχουργός Σάννυ Μπαλτζή.

Η κηδεία θα γίνει από τον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Τι λένε Στ. Κραουνάκης, Γ. Παπαστεφάνου, Κ.Κώτουλας

Μοναδική περίπτωση στον

χώρο του τραγουδιού, ανεπανάληπτη, άνθρωπος «φάρος» που με τις επιλογές και τη στάση της άφησε έργο «διαμάντι», είναι μερικές από τις κουβέντες που μοιράστηκαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ γνωστοί φίλοι και συνεργάτες της Αρλέτας.

Η ξεχωριστή τραγουδίστρια, που δεν «συμβιβάστηκε ποτέ και με τίποτα», έφυγε χτες, σε ηλικία 72 ετών, αφήνοντας πίσω της σπουδαία παρακαταθήκη. Η αγάπη του κόσμου, που κατάκλυσε τα κοινωνικά δίκτυα με αναρτήσεις τραγουδιών της, αλλά και με συγκινητικές αναφορές, το κάνει φανερό.

«Δεύτερη ημέρα και γέμισε ο κόσμος με τα ωραία τραγούδια της Αρλέτας. Αυτό για μένα είναι η νίκη του καλλιτέχνη στην αποχώρησή του» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σταμάτης Κραουνάκης. «Είναι φανερό ποιο ήταν το πέρασμά της στη ζωή, η κληρονομιά που άφησε χάρη στις επιλογές και το ταλέντο της, καθώς αυτή τη στιγμή για δεύτερη μέρα, από παντού 'επιτίθενται' με λουλούδια και αισθήματα τα τραγούδια της. Ένας άνθρωπος που ήταν φάρος, ως προς τις επιλογές και την καλλιτεχνική στάση του, ό,τι αφήνει πίσω είναι διαμάντι. Αυτό έχει σημασία. Τα υπόλοιπα είναι για τους βιογράφους» επισημαίνει ο γνωστός μουσικός.

«Έχω ζήσει μια ζωή με την Αρλέτα. Την ξέρω από την αρχή της καριέρας της, από τη στιγμή που ο Γιώργος Παπαστεφάνου την άκουσε στην Ύδρα σε μια παρέα να τραγουδάει και την πήγε στη Lyra. Το λέω με καμάρι, είμαι από τους ανθρώπους που αγάπαγε πάρα πολύ και εμπιστευόταν την κρίση μου. Η τελευταία έξοδός της ήταν στο σπίτι μου, παραμονή Πρωτοχρονιάς του 2017. Στο facebook έχω ανεβάσει μια φωτογραφία από εκείνη την ημέρα, είμαι σίγουρος ότι είναι η τελευταία της Αρλέτας» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο στιχουργός Κώστας Κώτουλας και συνεχίζει: «Σαν άνθρωπος ήταν δύσκολος, όπως οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι. Ήταν ανυποχώρητη σε κάποια πράγματα και όταν μερικές φορές λογομαχούσαμε, μετά σκεφτόμουν πως είχε δίκιο. Αυτό που μου έκανε εντύπωση από χτες ως σήμερα -δεν το είχα συνειδητοποιήσει και ίσως ούτε η Αρλέτα- είναι όλη αυτή η αγάπη του κόσμου. Επειδή ασχολούμαι με το Ίντερνετ, τέτοια συμμετοχή κόσμου δεν την έχω ξαναδεί. Ανέβασα μια φωτογραφία και βλέπω σχεδόν 600 like».

«Τη θεωρώ αξεπέραστη. Δεν ήταν μόνο καλή τραγουδίστρια ήταν και έξυπνος άνθρωπος, μετράει πάρα πολύ αυτό», συμπληρώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κώτουλας, επισημαίνοντας παράλληλα τα εξής: «Δεν συμβιβάστηκε ποτέ και με τίποτα. Για παράδειγμα, έλεγε τα δικά της τραγούδια που ήταν πολύ ωραία, αλλά τολμούσε και κάποιες εκτελέσεις πολύ περίεργες, όπως το δημοτικό τραγούδι «Στης πικροδάφνης τον ανθό» και το λαϊκό «Χειμωνιάτικη βροχή» που είχε πει η Γιώτα Λύδια. Τα έκανε σχεδόν δικά της. Και κάτι ακόμα, που δεν είναι πολύ γνωστό. Πριν από τη χούντα, ο Πατσιφάς ζήτησε από τον Θεοδωράκη κάποια τραγούδια για να τα τραγουδήσει η Αρλέτα κι εκείνος μελοποίησε πέντε ποιήματα του Λόρκα σε μετάφραση Ελύτη, το 'Romancero gitano'. Μπήκαν να το γράψουν, όμως έγινε η χούντα και σταμάτησε η ηχογράφηση. Η Αρλέτα όλη την επταετία αυτά τραγούδαγε στις μπουάτ της Πλάκας -ο Θεοδωράκης ήταν απαγορευμένος, όπως ξέρετε- λέγοντας ότι είναι δικά της».

«Θεωρώ το κενό μεγάλο, την απώλεια εξίσου μεγάλη και για τον πολιτισμό και για το τραγούδι και για τις προσωπικές σχέσεις που είχαμε όσοι είχαμε μαζί της. Η Αρλέτα ήταν και πάρα πολύ ωραία φίλη. Ήταν ένα σπουδαίο κορίτσι, έξυπνη, καλλιεργημένη, με φαντασία, με πρωτότυπες ιδέες. Νομίζω πως είναι ένα μοναδικό κεφάλαιο στον χώρο του τραγουδιού» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δημοσιογράφος και στιχουργός Γιώργος Παπαστεφάνου, ο άνθρωπος που την ανακάλυψε. Ο ίδιος λέει για τη φιλιά τους, που διήρκεσε μια ζωή: «Συνδεόμασταν 51 χρόνια χωρίς διακοπή, χωρίς κενά. Δηλαδή από την ημέρα που την άκουσα πρώτη φορά στην Ύδρα εκείνη την Καθαρά Δευτέρα του 1966 και την οδήγησα στη Lyra του Αλέκου Πατσιφά, όπου έγινε ο πρώτος δίσκος της, μέχρι πριν λίγες μέρες, πριν αρρωστήσει, που μου τηλεφωνούσε για να μου πει πόσο της άρεσε ο δίσκος που είχε ετοιμάσει με τον Λάκη Παπαδόπουλο στη μουσική και με τη Σάννυ Μπαλτζή στους στίχους, η φιλία μας δεν γνώρισε κανένα κενό. Ήμασταν φίλοι αχώριστοι χρόνια και χρόνια και ξέρετε πόσο δύσκολο είναι αυτό στους καλλιτεχνικούς χώρους», τονίζει.

Όσο για το κενό που αφήνει η αγαπημένη τραγουδίστρια, ο κ. Παπαστεφάνου λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η Αρλέτα ουσιαστικά δεν φεύγει. Έχουμε τόσα πράγματα να ακούμε από τη φωνή της και από το υλικό που μας άφησε. Η παρουσία της θα είναι εδώ. Έφυγε σωματικά, αλλά το έργο της παραμένει. Τη θεωρώ από τις σπουδαιότερες περιπτώσεις στον χώρο του ελληνικού τραγουδιού, μοναδική».

ΑρλέταΣταμάτης ΚραουνάκηςΓιώργος ΠαπαστεφάνουHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα