Στη Σενεγάλη από το Γκουαντάναμο μεταφέρθηκαν δύο Λίβυοι κρατούμενοι

ΚΟΣΜΟΣ

Δύο Λίβυοι που κρατούνταν για περισσότερο από μια δεκαετία στις στρατιωτικές φυλακές στο Γκουαντάναμο, στην Κούβα χωρίς να έχουν δικαστεί, μετήχθησαν στη Σενεγάλη, ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ασκεί πιέσεις για το κλείσιμο της αναφερόμενης στρατιωτικής εγκατάστασης κράτησης, μέχρι την αποχώρησή του από την προεδρία των ΗΠΑ, τον Ιανουάριο.

Οι δύο άντρες, ήταν η πρώτοι μιας ομάδας περίπου 12 κρατουμένων, που αναμένεται ότι θα μεταχθούν

τις επόμενες εβδομάδες σε χώρες, που έχουν συμφωνήσει να τους δεχτούν σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Μετά τις τελευταίες μεταγωγές κρατουμένων, υπάρχουν τώρα 89 φυλακισμένοι που παραμένουν στη ναυτική βάση των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο. Οι περισσότεροι από αυτούς, είναι κρατούμενοι για χρόνια, χωρίς να έχουν δικαστεί ή να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις.

Ο Ομπάμα από την πλευρά του, παρουσίασε στο Κογκρέσο τον Φεβροάριο ένα σχέδιο για τον τερματισμό λειτουργίας της στρατιωτικής φυλακής. Ωστόσο, η υλοποίησή του συναντά τη σφοδρή αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων, αλλά και αρκετών Δημοκρατικών Γερουσιαστών.

“Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μειώσουμε τον αριθμό των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο, κατά τρόπο, ώστε να προστατεύεται η εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, ανέφερε σε δήλωσή του, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι.

ΓκουαντάναμοκρατούμενοιHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα