Σταύρος Θεοδωράκης: «Ο Παππάς κάνει λες και θα του πάρουν το τρενάκι του»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το προεκλογικό σποτ των ΑΝΕΛ με τον μικρό Άλεξη και το τρενάκι του, χρησιμοποίησε σε συνέντευξη του ο Στ. Θεοδωράκης και στη θέση του μικρού, έβαλε τον κ. Παππά.

Στην πρωτοβουλία του Ποταμιού να παρουσιάσει την Τρίτη στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Βούτση μια ολοκληρωμένη πρόταση ώστε να υπάρξει λύση στο διαφαινόμενο αδιέξοδο της αδειοδότησης των καναλιών αναφέρθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα

«Τα Νέα» και την Καρολίνα Παπακώστα, τονίζοντας παράλληλα ότι «Ο κ. Παππάς κάνει λες και θα του πάρουν το τρενάκι του». Συγκεκριμένα ανέφερε: «Το Ποτάμι από την αρχή έχει κάνει μια άλλη πρόταση για την τηλεόραση. Εμείς μιλάμε για διαγωνισμό που θα φέρει λεφτά στα δημόσια ταμεία χωρίς να στραγγαλίζουμε την πολυφωνία. Πολλές άδειες – πολλοί εργαζόμενοι. Και κάθε χρόνο τα κανάλια, για να ανανεώσουν την άδεια τους από το ΕΣΡ, θα έχουν την υποχρέωση να παρουσιάζουν στοιχεία ότι πληρώνουν φόρους, εισφορές, τέλη και εξυπηρετούν τα δάνεια τους. Η πρόταση μας φέρνει αμέσως στα δημόσια ταμεία περί τα 100 εκατομμύρια και σε μια δεκαετία 300».

Απαντώντας στα ερωτήματα περί συνεργασιών ανέφερε: «Το να φύγουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι η μισή λύση στο πρόβλημα της χώρας. Η άλλη μισή είναι ποιοι θα έρθουν και κυρίως με τι σχέδιο θα έρθουν», ενώ έθεσε και τις προτεραιότητες του Κινήματος λέγοντας: «Σύγκρουση με τον λαϊκισμό και τις συντηρητικές νοοτροπίες. Να βγάλουμε τα εμπόδια από τον δρόμο της νεολαίας. Να απελευθερώσουμε την κοινωνία, την παιδεία, το δημόσιο από το κομματικό κράτος».
Αναφερόμενος στην καθεστωτική λειτουργία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τόνισε ότι ίδιοι θεωρούν κατόρθωμα να συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο και έφερε το παράδειγμα της «Αυγής»: «Η κυβερνητική τους εφημερίδα κρέμασε προχθές στα μανταλάκια την προσωπική ζωή ενός δικαστή επειδή τον θεωρούν αντίπαλό τους. Ο Αυριανισμός ξανάρχεται. Στο γραφείο της κυβερνητικής εκπροσώπου, στο υπουργείο Αμύνης… μισθοδοτούν ακροδεξιά αποβράσματα για να βρίζουν το Ποτάμι και όσους άλλους θεωρούν εχθρούς» ενώ μιλώντας για τα τρολ, τους μπλόγκερ και τους έμμισθους δημοσιογράφους των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είπε: « Ένας ακροδεξιός δεν παύει να είναι ακροδεξιός επειδή τον μισθοδοτεί αριστερός υπουργός. Ακόμη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δυσανασχετούν με αυτές τις παρακρατικές συμπεριφορές. Το θέμα όμως είναι ότι συνεχίζονται. Και στα ΜΜΕ θέλουν μόνο τέσσερα κανάλια, θέλουν να κλείσουν εφημερίδες και να ανοίξουν δικές τους, με υπάκουους δημοσιογράφους που θα τους κάνουν μόνο αγιογραφίες, ενισχύουν και τα κομματικά τους σάιτ. Λεφτά προφανώς υπάρχουν».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν είναι «κοντά» στο ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ είπε: «Το Ποτάμι προσπαθεί να είναι κοντά στους νέους, κοντά στους ανθρώπους της δουλειάς και όχι κοντά σε κάποιο άλλο κόμμα. Αλίμονο μας αν το άγχος μας είναι, αν θα αρέσουμε στην ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ ή τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε πολλές διαφορές με όλους τους “παλιούς”. Οι συνταγές τους μας οδήγησαν στην χρεοκοπία. Είναι όλα αυτά που εφαρμόζουν και σήμερα οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Κομματικό κράτος, λαϊκισμός και άγιος ο Θεός» ενώ σε ότι αφορά την πρόταση περί συνένωσης των κοινοβουλευτικών ομάδων του Ποταμιού με το ΠΑΣΟΚ ανέφερε: «Ένα βήμα για να γίνουμε όλοι ΠΑΣΟΚ; Όμως αυτό είναι που θέλει η κοινωνία; Ο κόσμος θέλει να φύγουμε μπροστά και όχι να γυρίσουμε στα εικονίσματα του παρελθόντος. Αφήστε που αν κάναμε κάτι τέτοιο θα προσφέραμε ένα μεγάλο δώρο στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Οι φωνές της αντιπολίτευσης στην Βουλή θα μειωνόντουσαν κατά μια».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη διαγραφή του βουλευτή Ιάσονα Φωτήλα ανέφερε ότι κανείς δεν διαγράφεται επειδή προτείνει μια συνεργασία και τόνισε: «Ο κ. Φωτήλας πρότεινε την ένταξή μας στην ΝΔ! Είπε επί λέξη «σκέφτομαι να πάω στην ΝΔ» και μας κάλεσε όλους να τον ακολουθήσουμε λέγοντας ότι το Ποτάμι δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης. Είναι αστείο αλλά και συνάμα προσβλητικό γι’ αυτούς που σε όλη την Ελλάδα δίνουν τη μάχη για το Ποτάμι». Επανέλαβε δε την εκτίμηση του ότι υπάρχουν υποσχέσεις, εξαγορές και παλαιοκομματικές πρακτικές, από ένα μέρος της ΝΔ. «Όταν ένα κόμμα εξουσίας, κλείνει το μάτι σε ένα βουλευτή μικρού κόμματος, “φύγε, ανεξαρτητοποιήσου και εμείς θα σε ξαναβγάλουμε βουλευτή”, εσείς πώς θα το χαρακτηρίζατε;» αναρωτήθηκε.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη παρακάτω:

Ας αφήσουμε τα εισαγωγικά. Πόσο βέβαιος είστε ότι το Ποτάμι θα κατέβει στις επόμενες εκλογές;
Απολύτως βέβαιος.

Οι δημοσκοπήσεις όμως σήμερα δείχνουν ότι το κόμμα σας δεν πιάνει το όριο του 3%.
Η συνολική εκλογική μας επιρροή στις δημοσκοπήσεις, αυτό που κάποιοι λένε και δυνητική ψήφος, είναι κοντά στο 10%. Όταν λοιπόν έρθει η ώρα των εκλογών αυτό το 10% θα κληθεί να απαντήσει: Πρέπει να έχει ρόλο το Ποτάμι στην επόμενη Βουλή; Και πιστέψτε με, οι περισσότεροι θα πουν «ναι» κι ας μην μας ψηφίζουν σήμερα στις δημοσκοπήσεις.

Πάντως προς το παρόν αυτό που βλέπουμε είναι το 2%. Κάνοντας την αυτοκριτική σας, έχετε ευθύνη γι’ αυτήν την πτώση; Τι θα μπορούσατε να έχετε κάνει διαφορετικά;
Η ευθύνη είναι πάντα των αρχηγών. Πολλά θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά. Αλλά όταν φτιάξαμε το Κίνημά μας δεν μας έδωσε κανείς κάποιο μάνιουαλ. Και τα παλιά προσπέκτους των παλιών κομμάτων, είπαμε να μην τα αντιγράψουμε.

Όμως ήδη έχετε χάσει δύο βουλευτές. Θα επιμείνω. Τι πήγε λάθος;
Το Ποτάμι δημιουργήθηκε με αυτοοργάνωση. Δεν έβαλα υποψήφιους τους συγγενείς μου ή τους κολλητούς μου. Σε κάποιες περιπτώσεις μπήκαν άνθρωποι που απλώς δήλωσαν Ποτάμι. Είχαμε 3 εκλογικές αναμετρήσεις σε δύο χρόνια. Και δεν έχει εφευρεθεί ακόμη το μηχάνημα που εντοπίζει τους καιροσκόπους.

Διαγράψατε τον Φωτήλα γιατί επέμενε στη συνεργασία με τη ΝΔ. Θα διαγράψετε και εκείνους που θα ήθελαν να συνεργαστούν με το ΠΑΣΟΚ;
Να σας διορθώσω. Κανείς δεν διαγράφεται επειδή προτείνει μια συνεργασία. Ο κ.Φωτήλας πρότεινε την ένταξή μας στην ΝΔ! Είπε επί λέξη «σκέφτομαι να πάω στην ΝΔ» και μας κάλεσε όλους να τον ακολουθήσουμε λέγοντας ότι το Ποτάμι δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης. Είναι αστείο αλλά και συνάμα προσβλητικό γι’ αυτούς που σε όλη την Ελλάδα δίνουν τη μάχη για το Ποτάμι. Μάχη χωρίς μισθό βέβαια. Σκεφθείτε τους εθελοντές στην Αχαΐα που αγωνίστηκαν για να κερδίσουμε την έδρα και τώρα ακούνε τον βουλευτή τους να τους λέει «τελειώσατε, εγώ πάω στην ΝΔ».

Ο γραμματέας Οργανωτικού του Ποταμιού μίλησε για «υποσχέσεις, εξαγορές και παλαιοκομματικές πρακτικές», δείχνοντας προς το μέρος της ΝΔ. Βαρύ δεν είναι; Τι στοιχεία έχετε;
Όταν ένα κόμμα εξουσίας, κλείνει το μάτι σε ένα βουλευτή μικρού κόμματος, «φύγε, ανεξαρτητοποιήσου και εμείς θα σε ξαναβγάλουμε βουλευτή», εσείς πώς θα το χαρακτηρίζατε;

Πιστεύετε δηλαδή ότι έχει δοθεί υπόσχεση στον κ.Φωτήλα ότι θα είναι στις λίστες της ΝΔ;
Βεβαίως. Και εδώ θα είμαστε για να δείτε αν έχω δίκιο ή όχι.

Τελικά με ποιον είναι πιο κοντά το Ποτάμι; Με το ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά ή με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη;
Το Ποτάμι προσπαθεί να είναι κοντά στους νέους, κοντά στους ανθρώπους της δουλειάς και όχι κοντά σε κάποιο άλλο κόμμα. Αλίμονο μας αν το άγχος μας είναι, αν θα αρέσουμε στην ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ ή τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε πολλές διαφορές με όλους τους «παλιούς». Οι συνταγές τους μας οδήγησαν στην χρεοκοπία. Είναι όλα αυτά που εφαρμόζουν και σήμερα οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Κομματικό κράτος, λαϊκισμός και άγιος ο Θεός.

Ναι αλλά τόσο εσείς όσο και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να ομονοείτε ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν τα πάει καλά, για να το πω κομψά. Τι σας εμποδίζει λοιπόν να συνεργασθείτε.
Το να φύγουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι η μισή λύση στο πρόβλημα της χώρας. Η άλλη μισή είναι ποιοι θα έρθουν και κυρίως με τι σχέδιο θα έρθει.

Δεν σας πείθει δηλαδή η πρόταση αλήθειας του κ.Μητσοτάκη.
Η ΝΔ για το Δημόσιο, για να σας φέρω ένα παράδειγμα, λέει «αξιολόγηση». Τελεία. Εμείς λέμε. Αξιολόγηση αλλά και απομάκρυνση των κομματικών εγκάθετων. Μείωση του Δημοσίου. Προτείνουμε να πάψουν τα πολιτικά γραφεία των υπουργών να είναι δημόσιες υπηρεσίες. Για όλα αυτά δεν θα σας μιλήσει ποτέ κανένα κόμμα εξουσίας γιατί φοβούνται μην δυσαρεστήσουν τους κομματικούς στρατούς που σέρνουν μαζί τους. Εμείς όμως μιλάμε και θα μιλάμε. Είμαστε μόλις δυόμισι χρονών και έχουμε καταφέρει να έχουμε ένα ξεκάθαρο στίγμα. Μας ακούει κάποιος και λέει «αυτό είναι το Ποτάμι»! Ρωτήστε και τον Βουλαρίνο.

Φταίει η κυρία Γεννηματά που δεν συνεργαστήκατε με την Δημοκρατική Συμπαράταξη ή δεν είναι θέμα προσώπων;
Πάντα είναι και θέμα προσώπων. Εμείς δεν θέλαμε να γίνουμε συνιστώσα του ΠΑΣΟΚ και η κυρία Γεννηματά δεν ήθελε να μπει στην περιπέτεια της εκλογής από την βάση. Νιώθει ασφαλής με το μηχανισμό της στο κόμμα της. Όμως η εποχή απαιτεί καθαρές λύσεις και όχι αναπαλαίωση. Και κυρίως απαιτεί ένα Κίνημα που θα έχει χώρο για νέα πρόσωπα. Αυτά θα μας έδιναν δυναμική και όχι οι μεταξύ μας αγκαλίτσες.

Ο κ.Λοβέρδος πρότεινε να ενώσετε τις Κοινοβουλευτικές ομάδες; Δεν θα ήταν αυτό ένα βήμα;
Ένα βήμα για να γίνουμε όλοι ΠΑΣΟΚ; Ίσως. Όμως αυτό είναι που θέλει η κοινωνία; Ο κόσμος θέλει να φύγουμε μπροστά και όχι να γυρίσουμε στα εικονίσματα του παρελθόντος. Αφήστε που αν κάναμε κάτι τέτοιο θα προσφέραμε ένα μεγάλο δώρο στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Οι φωνές της αντιπολίτευσης στην Βουλή θα μειωνόντουσαν κατά μια.

Έχουν τελειώσει λοιπόν οι διεργασίες για κάτι νέο στο χώρο του κέντρου;
Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει αποχωρήσει αλλά υπάρχει κόσμος και μέσα στο ΠΑΣΟΚ που επιμένει. Εμείς λοιπόν είμαστε εδώ. Χωρίς μικροκομματικά παιγνίδια, χωρίς διαρροές και σού’πα – μού’πες, μπορούμε να δώσουμε λύση. Να σχεδιάσουμε αυτό που έχει ανάγκη η προοδευτική κοινωνία. Και να καλέσουμε όλους τους Έλληνες να αποφασίσουν για την ηγεσία του.

Το Ποτάμι έχει πια εννιά βουλευτές. Ποιες είναι οι προτεραιότητες της κοινοβουλευτικής σας ομάδας το επόμενο χρονικό διάστημα;
Οι προτεραιότητες που είχαμε πάντα. Σύγκρουση με τον λαϊκισμό και τις συντηρητικές νοοτροπίες. Να βγάλουμε τα εμπόδια από τον δρόμο της νεολαίας. Να απελευθερώσουμε την κοινωνία, την παιδεία, το δημόσιο από το κομματικό κράτος.

Όλο και πιο συχνά τώρα τελευταία λέτε ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συμπεριφέρονται ως καθεστώς. Δεν είναι υπερβολικός χαρακτηρισμός για μια κυβέρνηση ενάμιση χρόνου;
Οι ίδιοι πάντως το θεωρούν κατόρθωμα. Η κυβερνητική τους εφημερίδα κρέμασε προχθές στα μανταλάκια την προσωπική ζωή ενός δικαστή επειδή τον θεωρούν αντίπαλο τους. Ο αυριανισμός ξανάρχεται. Στο γραφείο της κυβερνητικής εκπροσώπου, στο υπουργείο Αμύνης… μισθοδοτούν ακροδεξιά αποβράσματα για να βρίζουν το Ποτάμι και όσους άλλους θεωρούν εχθρούς.

Ακροδεξιά αποβράσματα;
Ναι. Γιατί σας φοβίζουν οι λέξεις; Ένας ακροδεξιός δεν παύει να είναι ακροδεξιός επειδή τον μισθοδοτεί αριστερός υπουργός. Ακόμη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δυσανασχετούν με αυτές τις παρακρατικές συμπεριφορές. Το θέμα όμως είναι ότι συνεχίζονται. Και στα ΜΜΕ θέλουν μόνο τέσσερα κανάλια, θέλουν να κλείσουν εφημερίδες και να ανοίξουν δικές τους, με υπάκουους δημοσιογράφους που θα τους κάνουν μόνο αγιογραφίες, ενισχύουν και τα κομματικά τους σάιτ. Λεφτά προφανώς υπάρχουν.

Ο Νίκος Παππάς είπε ότι αν καταπέσει ο νόμος θα επέλθει χάος.
Ο Παππάς κάνει λες και θα του πάρουν το τρενάκι του. Το Ποτάμι από την αρχή έχει κάνει μια άλλη πρόταση για την τηλεόραση. Την Τρίτη θα την παρουσιάσω αναλυτικά στον Πρόεδρο της Βουλής και θα την στείλουμε σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Είναι ίσως και η μόνη διέξοδος αυτή τη στιγμή.

Τι προτείνετε δηλαδή; Να γυρίσουμε στο προηγούμενο καθεστώς;
Αυτά τα προτείνουν τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει. Εμείς μιλάμε για διαγωνισμό που θα φέρει λεφτά στα δημόσια ταμεία χωρίς να στραγγαλίζουμε την πολυφωνία. Πολλές άδειες – πολλοί εργαζόμενοι. Και κάθε χρόνο τα κανάλια για να ανανεώσουν την άδεια τους από το ΕΣΡ θα έχουν την υποχρέωση να παρουσιάζουν στοιχεία ότι πληρώνουν φόρους, εισφορές, τέλη και εξυπηρετούν τα δάνεια τους. Η πρόταση μας φέρνει αμέσως στα δημόσια ταμεία περί τα 100 εκατομμύρια και σε μια δεκαετία 300. Αλλά τις λεπτομέρειες θα τις δείτε την Τρίτη.

Πότε μιλήσατε τελευταία φορά με τον Τσίπρα;
Νομίζω ότι πάνε αρκετές εβδομάδες.

Και με τον Μητσοτάκη;
Νομίζω ότι πάνε λίγες εβδομάδες

Παππάςτηλεοπτικές άδειεςτο τρενάκι του ΠαπάποτάμιΣταύρος ΘεοδωράκηςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα