Σκληρή απάντηση Αναστασιάδη στον Άιντε: Δεν υπερασπίζεσαι το διεθνές δίκαιο (Video)

ΚΟΣΜΟΣ

Σφοδρή επίθεση κατά του Ειδικού Συμβούλου για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε, εξαπέλυσε το πρωί της Τρίτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απαντώντας στις αναφορές Άιντε περί ανησυχίας για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου μέσα στο καλοκαίρι, κατηγόρησε τον Ειδικό Σύμβουλο ότι «δεν υπερασπίζεται

το Διεθνές Δίκαιο» χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις Άιντε «απαράδεκτες».

Ο ΠτΔ Νίκος Αναστασιάδης μιλούσε στο περιθώριο της επίσκεψής του στον επίτροπο του ΚΟΑΠ.

«Θεωρώ το χειρότερο φάρμακο ή τη χειρότερη συνταγή να χρησιμοποιείς απειλές αντί την αντικειμενική έκθεση των γεγονότων. Και θεωρώ ακόμη χειρότερο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ των ΗΕ να διαπιστώνει ότι υπάρχει, ή να ισχυρίζεται ότι υπάρχει, ενδεχόμενο παραβίασης του διεθνούς δικαίου και αντί να καταδικάζει τον παραβάτη του διεθνούς δικαίου να τον χρησιμοποιεί ως απειλή», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς για την συνάντηση του Άιντε με τον Νίκο Κοτζιά, αλλά και τι αναμένει από την επικείμενη συνάντηση Άιντε – Τσαβούσογλου, ο Αναστασιάδης είπε πως «έχω ενημερωθεί πλήρως από πλευράς Ελληνικής Κυβέρνησης για τα όσα διημείφθησαν.

« Αναμένω (σ.σ.από τη συνάντηση Άιντε – Τσαβούσογλου), όπως και εσείς, ποια θα είναι τα αποτελέσματα, ποια είναι η ετοιμότητα της Τουρκίας να συμμετάσχει αλλά και να συμβάλει έτσι ώστε πραγματικά η οποιαδήποτε σύγκληση συνόδου για το Κυπριακό να φέρει αποτελέσματα. Αυτό είναι που επιδιώκουμε εμείς και όχι άσκοπη χρήση του χρόνου για άλλους λόγους, όπως δημοσιότητας, αντί ουσίας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Νίκος Αναστασιάδης.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του κ. Άιντε ότι υπάρχει θέμα συναισθηματικής εμπιστοσύνης και όχι ουσιαστικό πρόβλημα, ο Πρόεδρος της Κυριακής Δημοκρατίας είπε ότι «δεν θέλω να σχολιάζω τα όσα λέγονται, ο καθένας μπορεί να έχει την άποψη του. Αλλά είχα ακούσει και το άλλο, ότι στους δύο ηγέτες εναπόκειται αν θα πάνε στη Γενεύη. Με λυπεί πάρα πολύ αλλά αν στη Γενεύη θα μεταβούν οι δύο ηγέτες, γιατί να μεταβούν; Τι έχει διαφορετικό η Γενεύη από το καλύτερο κλίμα της Κύπρου;

Το θέμα είναι να υπάρχει βούληση, να μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί στον διάλογο. Εάν η Τουρκία δεν είναι έτοιμη τότε διερωτώμαι γιατί οι δύο ηγέτες να πρέπει να πάνε στη Γενεύη; Ας συνεχίσουμε τον διάλογο και όταν είναι η Τουρκία έτοιμη να συζητήσει το θέμα της ασφάλειας, να προχωρήσουμε και στο επόμενο βήμα».

Κληθείς επίσης να σχολιάσει αναφορά του κ. Άιντε ότι το καλύτερο φάρμακο κατά ενός θερμού επεισοδίου είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος είπε ότι «θεωρώ το χειρότερο φάρμακο ή συνταγή να χρησιμοποιείς απειλές αντί την αντικειμενική έκθεση των γεγονότων. Και θεωρώ ακόμη χειρότερο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ να διαπιστώνει ότι υπάρχει, ή να ισχυρίζεται ότι υπάρχει, ενδεχόμενο παραβίασης του διεθνούς δικαίου και αντί να καταδικάζεις τον παραβάτη του διεθνούς δικαίου να τον χρησιμοποιείς ως απειλή. Επομένως αυτό που λέω είναι να αξιολογήσει τις προτάσεις, αν πραγματικά θέλει να είναι θετικός στην πορεία και να σταματήσει να εκπέμπει ανάλογα μηνύματα.

Λυπούμαι που είμαι αυστηρός, αλλά είχα κάνει κατ’ ιδίαν παραστάσεις ότι θεωρώ απαράδεκτες ανάλογες αναφορές και ιδιαίτερα όταν εκπέμπονται υπό μορφή απειλής».

Πηγή: SigmaLive

ΚυπριακόΝίκος ΑναστασιάδηςΈσπεν ΆιντεΜεβλούτ ΤσαβούσογλουΝίκος ΚοτζιάςΟΗΕΤουρκίαΚύπροςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα