«Σφίγγει τα λουριά» η Μέρκελ στον Ερντογάν: Πρέπει να αντιδράσουμε με αποφασιστικότητα στις συλλήψεις

ΚΟΣΜΟΣ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ άσκησε δριμεία κριτική την Παρασκευή στην Τουρκία για τη σύλληψη άλλων δύο Γερμανών πολιτών, τονίζοντας ότι το Βερολίνο θα πρέπει να αντιδράσει με αποφασιστικότητα και ενδεχομένως να αναθεωρήσει τις σχέσεις του με την Άγκυρα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η Μέρκελ είπε

ότι δεν πιστεύει ότι είναι πρόσφορο να συνεχιστούν οι περαιτέρω συζητήσεις με την Τουρκία σχετικά με τη συμμετοχή της στην τελωνειακή ένωση.

"Πρέπει να αντιδράσουμε αποφασιστικά" είπε σε μια ομιλία της στη Νυρεμβέργη ενώπιον επιχειρηματιών. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, πρόσθεσε, "ίσως είναι αναγκαίο να ξανασκεφτούμε" τις σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία, πρόσθεσε.

Νωρίτερα, μια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ανέφερε ότι δύο Γερμανοί πολίτες συνελήφθησαν χθες στην Τουρκία για "πολιτικούς" λόγους.

Σύμφωνα με το Βερολίνο, στην Τουρκία κρατούνται με "πολιτικά" κίνητρα συνολικά 12 Γερμανοί, εκ των οποίων οι τέσσερις έχουν διπλή υπηκοότητα.

Η πιο γνωστή περίπτωση είναι αυτή του Γερμανού τουρκικής καταγωγής δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτσέλ, του ανταποκριτή στην Τουρκία της εφημερίδας Die Welt ο οποίος σήμερα συμπληρώνει 200 ημέρες κράτησης. Ο Γιουτσέλ συνελήφθη στα τέλη Φεβρουαρίου με την κατηγορία της διασποράς "τρομοκρατικής" προπαγάνδας και της υποκίνησης σε μίσος, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον έχει χαρακτηρίσει Κούρδο αυτονομιστή και "Γερμανό πράκτορα".

Θέλουν να ασκήσουν βέτο

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ενημέρωσε την Τετάρτη 30 Αυγούστου τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την πρόθεση του Βερολίνου να ασκήσει βέτο σε μια αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, ανέφερε σήμερα η τουρκική εφημερίδα Hürriyet.

Μία μέρα πριν τη συνάντησή τους στο Βερολίνο, η Μέρκελ ανακοίνωσε ότι θα διαβιβάσει τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης στον πρόεδρο της Επιτροπής σχετικά με το ζήτημα της τελωνειακής ένωσης.

Η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε την Τρίτη ότι δε θα υπάρξει καμία πρόοδος με την Τουρκία ακόμη και στις εμπορικές σχέσεις, αν δε διασφαλιστεί το κράτος δικαίου στη χώρα. Οι καλές σχέσεις «συνδέονται με το σεβασμό στο κράτος δικαίου και αυτό δεν είναι διασφαλισμένο αυτή τη στιγμή στην Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά.

Το Βερολίνο έχει καλέσει τους Γερμανούς που επισκέπτονται την Τουρκία να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και μπλοκάρει τις συζητήσεις για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης του μπλοκ με την Άγκυρα.

Η καγκελάριος άφησε να εννοηθεί ότι με τις υπάρχουσες συνθήκες δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης.

Νωρίτερα τον Αύγουστο, μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Βερολίνο έστειλε επιστολή στις Βρυξέλες ζητώντας την αναστολή χορήγησης πόρων του IPA, του προενταξιακού χρηματοδοτικού μηχανισμού, (χρήματα που προορίζονται ήδη για την Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ), καθώς και την αναστολή των ενταξιακών συζητήσεων με την ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΓερμανίαΜέρκελΤουρκίαΕρντογάνHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα