Σεισμός 6.9 Ρίχτερ «ταρακούνησε» τη Χιλή

ΚΟΣΜΟΣ

Ένας ισχυρός σεισμός στα ανοιχτά της κεντρικής Χιλής χθες που αρχικά καταγράφηκε ως 7,1 βαθμών και κλόνισε την πρωτεύουσα Σαντιάγο, υποβαθμίστηκε σε σεισμό 6,9 βαθμών, είπε το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS).

Σύμφωνα με εκτίμηση των υπηρεσιών επείγουσας ανάγκης της χώρας, δεν φαίνεται να σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές, ενώ το Ναυτικό της Χιλής και το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι του Ειρηνικού δήλωσαν ότι δεν αναμένεται καταστροφικό κύμα τσουνάμι.

Ο σεισμός

έσεισε τα κτίρια επιχειρήσεων του Σαντιάγο επί περίπου 30 δευτερόλεπτα, στο τέλος της εργάσιμης ημέρας.

Η κρατική εταιρεία Codelco, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης χαλκού στον κόσμο, δήλωσε ότι δεν επηρεάστηκε η λειτουργία της. Η εταιρεία Anglo American, που διαχειρίζεται ορυχεία χαλκού στην κεντρική Χιλή, επίσης δήλωσε ότι δεν επηρεάστηκε.

Οι διακοπές ωστόσο στην παροχή ηλεκτρικού ανάγκασαν τα διυλιστήρια πετρελαίου Aconcagua να διακόψουν τη λειτουργία τους προσωρινά για λόγους ασφάλειας, σύμφωνα με την κρατική εταιρεία πετρελαίου ENAP, η οποία πρόσθεσε ότι δεν υπήρξαν ζημιές σε κανένα από τα δύο διυλιστήρια της χώρας.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο 35 χιλιόμετρα δυτικά της παράλιας πόλης Βαλπαραΐσο, και εστιακό βάθος 25 χλμ υπό τον βυθό (αρχικά είχε προσδιοριστεί ως 10 χλμ υπό τον βυθό) και έγινε αισθητός στην Αργεντινή, από την άλλη πλευρά της οροσειράς των Άνδεων.

Η πρόεδρος της Χιλής Μιτσέλ Μπατσελέ είπε ότι "μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ανθρώπινα θύματα ή σημαντικές ζημιές" αλλά σε ορισμένες περιοχές έπαψαν να λειτουργούν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Ο υπουργός Εσωτερικών Μάριο Φερνάντες είπε ότι υπήρξαν μερικές κατολισθήσεις αλλά "γενικά η κατάσταση είναι αρκετά κανονική, δεδομένης της έντασης του σεισμού".

Οι αυστηροί αντισεισμικοί κανονισμοί στη Χιλή περιορίζουν τις ζημιές στα κτίριά της.

Οι χιλιανές αρχές διέταξαν αρχικά την προληπτική εκκένωση της παραθαλάσσιας περιοχής κοντά στην πόλη, που βρίσκεται περίπου 97 χλμ δυτικά του Σαντιάγο, φοβούμενοι τσουνάμι, το οποίο έγινε χωρίς να δημιουργηθεί πανικός, αλλά το Κέντρο Προειδοποίησης ανέφερε ότι υπήρξαν μόνο μικρά κύματα τσουνάμι περίπου 15 εκατοστών.

Τουλάχιστον δύο μετασεισμικές δονήσεις 5,0 και 5,4 βαθμών καταγράφηκαν στο ίδιο σημείο και έγιναν επίσης αισθητοί στο Σαντιάγο.

Η Χιλή βρίσκεται στον λεγόμενο "Δακτύλιο της Φωτιάς στον Ειρηνικό", μια περιοχή που περιβάλλει τον Ειρηνικό και ευθύνεται για θανατηφόρους σεισμούς, ιδιαίτερα έναν 8,8 βαθμών το 2010 στη νοτιοκεντρική Χιλή που ισοπέδωσε τις παράλιες πόλεις μέσω τσουνάμι και έφερε το θάνατο σε τουλάχιστον 500 άτομα.

Ο σεισμός του 2010 είναι ο έκτος ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στον κόσμο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, ενώ ο μεγαλύτερος στην ιστορία - ισχύος 9,5 βαθμών, το 1960 - επίσης καταγράφηκε στη Χιλή. Στη χώρα επίσης σημειώθηκε ένας σεισμό 7,6 βαθμών την ημέρα των Χριστουγέννων πέρυσι, αλλά δεν καταγράφηκαν μεγάλες ζημιές ή θύματα παρά την προληπτική εκκένωση των παραθαλάσσιων πόλεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σεισμόςΧιλήΝότιος ΑμερικήHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα