Σε ύφεση η καταστροφική πυρκαγιά στην Χίο (Video-Photos)

ΕΛΛAΔΑ

Σε ύφεση βρίσκονται τα πύρινα μέτωπα στη Χίο μετά από ολονύκτια μάχη με τις φλόγες. Σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στις καλλιέργειες των μαστιχόδεντρων στα χωριά της νότιας Χίου Ελάτα, Βέσσα και Λιθί.

Στην πυρκαγιά εξακολουθούν να επιχειρούν για την πλήρη κατάσβεση της 103 πυροσβέστες με 34 οχήματα, 53 άτομα πεζοπόρο, 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα, 15 οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, 40 εθελοντές και 30 στρατιώτες.

Τα ξημερώματα της Τρίτης κατέφθασαν στο νησί 77 πυροσβέστες και 21 οχήματα από την Αττική, την Θεσσαλία και την Κεντρική Μακεδονία, ώστε

να ενισχυθούν οι επιχειρησιακές δυνάμεις πυρόσβεσης.

Σύμφωνα με πηγές του politischios.gr η πυρκαγιά δηλώνεται ως ελεγχόμενη από τους υπέυθυνους. Τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα και τα 2 αεροσκάφη canadair των οποίων τα πληρώματα διανυκτέρευσαν στην Χίο, απογειώθηκαν στις 6:00 το πρωί επιχειρώντας ρίψεις νερού στην αγροτοδασική έκταση από την Βέσσα προς Αρμόλια.

Το βράδυ της Δευτέρας στον δρόμο Βέσσας - Αρμολίων εντοπίζονταν οι μεγαλύτερες εστίες της φωτιάς και στα σημεία αυτά επικεντρώθηκαν και οι προσπάθειες των πυροσβεστών.

Παρόλα αυτά εξακολουθούν να καίγονται καλιεργίσιμες εκτάσεις με μαστιχόδενδρα, ελιές, συκιές καθώς και δασικές εκτάσεις που είχαν μείνει ανέπαφες από την πυρκαγιά του 2012.

Λίγο πρίν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας ολοκληρώθηκε η ωριαία έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στο οποίο δόθηκε βάρος στον καταμερισμό αρμιοδοτήτων μεταξύ των φορέων αλλά και στη διάνοιξη αγροτικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών στην περιοχή Βέσσας και Αρμολίων.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Γ Τούμπου, η καταστροφή στα μαστιχόδεντρα στα χωριά της Ελάτας, της Βέσσας και του Λιθίου ξεπερνάει το 90%.

«Δυστυχώς το σκηνικό επαναλαμβάνεται. Μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή σε ορισμένες περιπτώσεις», δήλωσε ο κ. Τούμπος.

Σύμφωνα με το politischios.gr, οι περισσότερες εστίες έχουν σβήσει ενώ τα εναέρια μέσα καταβρέχουν ακόμα και τα σημεία όπου δεν υπάρχει πρόβλημα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο των αναζωπυρώσεων τις βραδινές κυρίως ώρες.

Στο νησί αναμένεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, προκειμένου να επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά.

Επίσης θα έχουν συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς για να ενημερωθούν για τα προβλήματα που έχουν προκύψει και να συντονίσουν τη διαδικασία εκτίμησης των ζημιών από τη φωτιά στις αγροτικές καλλιέργειες του νησιού και της αποζημίωσης των δικαιούχων αγροτών.

Πηγή: politischios.gr

ΧίοςπυρκαγιάπύρινομέτωπούφεσηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα