Σε πάρκα, δρόμους, παγκάκια, καφενεία κοιμήθηκαν οι κάτοικοι της Κω-Φοβούνται νέο σεισμό

ΕΛΛAΔΑ

Άλλο ένα δύσκολο βράδυ πέρασε για τους κατοίκους της Κω. Αν και το νησί και οι υποδομές του άντεξαν κατά γενική ομολογία ο φόβος έχει φωλιάσει στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού, οι οποίοι για άλλο ένα βράδυ έμειναν στο ύπαιθρο.

Η επόμενη ημέρα του φονικού χτυπήματος του Εγκέλαδου στην Κω βρίσκει τις Αρχές να επικεντρώνουν την προσοχή τους στην αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές του νησιού.Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στο κεντρικό λιμάνι – πύλη Σέγκεν, το οποίο έχει υποστεί

σημαντική καταστροφή και δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Το Σάββατο θα γίνει η καθοριστική επιθεώρηση στο λιμάνι της Κω από τους ειδικούς λιμενολόγους – μηχανικούς και τους καθηγητές του Πολυτεχνείου αλλά και τους ιδιώτες επιστήμονες που μετέβησαν στο νησί ενώ παράλληλα θα γίνουν και υποβρύχιες λήψεις από δύτες για να υπάρχει σαφής εικόνα της ζημιάς, δήλωσε το βράδυ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες.

«Έχουμε φέρει στην Κω τους καλύτερους επιστήμονες» συμπλήρωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Λιμενικής Πολιτικής του υπουργείου Ναυτιλίας Χρήστος Λαμπρίδης ο οποίος ανακοίνωσε ότι ήδη έδεσε με επιτυχία στο λιμάνι της Κεφάλου το πλοίο BLUE STAR αποκαθιστώντας την θαλάσσια συγκοινωνία της Κω με τον Πειραιά.

Αρκετοί ήταν οι κάτοικοι της Κω, οι οποίοι διανυκτέρευσαν στο ύπαιθρο φοβούμενοι νέο μεγάλο σεισμό. Με τα παιδιά και τα κατοικίδιά τους επέλεξαν να κοιμηθούν σε πάρκα και άλλους ανοιχτούς χώρους καθώς η «φυσική ακολουθία» των σεισμών, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο καθηγητής Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος, μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 6 Ρίχτερ:
«Οι σεισμικές ακολουθίες μπορεί να συνεχιστούν για μία εβδομάδα με 10 μέρες ακόμη, δίνοντας 50 ή και 100 μετασεισμούς. Περίπου τα τρία τέταρτα των μετασεισμών θα έχουν εξαντληθεί μέχρι τα τέλη του Ιουλίου, ωστόσο, ίσως να συνεχιστούν με μικρότερη ένταση και τους επόμενους μήνες».

Επίσης ο Δήμος Κω ξεκινά την προσπάθεια στήριξης των πολιτών που η οικοσκευή τους, η επίπλωση αλλά και οι χώροι υγιεινής υπέστησαν ζημιές από το σεισμό της 21ης Ιουλίου.
Από τη Δευτέρα θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση με νέα ανακοίνωση για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.
Στην παρούσα φάση, όσοι πολίτες έχουν υποστεί ζημιές οφείλουν να κρατήσουν φωτογραφικό υλικό για να υπάρξει τεκμηρίωση και να εκτιμηθούν οι ζημιές, αναφέρει ανακοίνωση του Δήμου.

Προσωπική μαρτυρία στο Πρακτορείο 104,9 FM

«Άκουσα ένα έντονο βουητό. Νόμιζα ότι θα καταρρεύσει το σπίτι σαν χάρτινος πύργος, κάτι που ευτυχώς δεν έγινε. Ώσπου να συνειδητοποιήσω τι είχε γίνει σημειώθηκε ακόμη μια σεισμική δόνηση. Κατέβηκα κάτω και είδα πολλούς ανθρώπους στις αυλές και τα πάρκα, ανήσυχους και φοβισμένους». Την εικόνα αυτή, από τα πρώτα λεπτά του σεισμού στην Κω, μετέφερε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο Σταύρος Πασάκος, επί σειρά ετών δημοσιογράφος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με καταγωγή από την Κω, όπου περνάει και τα καλοκαίρια του.

«Από το πρωί χοροπηδάει το έδαφος» είπε χαρακτηριστικά και μετέφερε την εικόνα των ζημιών τόσο στο λιμάνι της Κω όσο και στην περιοχή όπου κατέρρευσε το κτίριο και σκότωσε τους δύο τουρίστες. «Είναι μια περιοχή αυτή, που λέγεται Εξάρχεια και έχει δεκάδες μπαράκια. Εκεί μαζεύονται πολλοί τουρίστες. Το συγκεκριμένο κτίριο ήταν παλιό» εξήγησε.

Δεκαπέντε άνδρες της ΕΜΑΚ στο νησί

Στην Κω βρίσκονται από τα ξημερώματα 15 άνδρες της ΕΜΑΚ με δύο σκύλους για να ενισχύσουν τις δυνάμεις της πυροσβεστικής στο νησί, που είναι 25 πυροσβέστες με 7 οχήματα.

Δύο επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία δεν προσέγγισαν το λιμάνι της Κω

Δεν προσέγγισε το λιμάνι της Κω το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "blue star 2", αφού το λιμάνι έχει υποστεί ζημιές λόγω του ισχυρού σεισμού και προς το παρόν έχει τεθεί ανενεργό.Το πλοίο πραγματοποιούσε το δρομολόγιο από Πειραιά, Σάμο, Κω και Ρόδο. Οι 260 επιβάτες του, που είχαν προορισμό την Κω, αποβιβάστηκαν στην Κάλυμνο και αναμένεται στη συνέχεια να επιβιβαστούν στο φέρι μποτ «Ολυμπιος Ζευς», προκειμένου να τους μεταφέρει στο Μαστηχάρι.

Επίσης, το blue star paros δεν μπόρεσε και αυτό να προσεγγίσει το νησί και οι 78 επιβάτες για την Κω μεταφέρθηκαν με έκτακτη προσέγγιση του πλοίου στη Νίσυρο και από εκεί αναμένεται να μεταφερθούν με τουριστικό σκάφος στα Καρδάμαινα. Το blue star paros συνέχισε το δρομολόγιό του για Νίσυρο, Τήλο, Σύμη, Ρόδο και Καστελόριζο..

Υπό διαρκή παρακολούθηση οι 4 τραυματίες από τον σεισμό στην Κω που νοσηλεύονται στο ΠΑΓΝΗ

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) νοσηλεύονται οι 4 τραυματίες από την ισχυρή σεισμική δόνηση στη Κω, που μεταφέρθηκαν στην Κρήτη με C 130.

Στη ΜΕΘ του νοσηλευτικού ιδρύματος με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και πολλαπλά κατάγματα σε πολλά σημεία του σώματός του νοσηλεύεται αλλοδαπός υπήκοος Σουηδίας 21 ετών. Ένας Νορβηγός υπήκοος 23 ετών νοσηλεύεται στην ορθοπεδική κλινική έχοντας μεταφερθεί στο νοσοκομείο με ακρωτηριασμό στο κάτω άκρο του αριστερού του ποδιού στην περιοχή της κνήμης, ενώ υποβλήθηκε και σε ακρωτηριασμό και στο κάτω άκρο και του δεξιού του ποδιού.

Στην οφθαλμολογική κλινική του νοσοκομείου νοσηλεύεται ένας Έλληνας 37 ετών με κάταγμα οφθαλμικής κόγχης και στην ορθοπεδική κλινική μια Ελληνίδα 28 ετών με κατάγματα στα κάτω άκρα ενώ η ίδια υποβλήθηκε και σε θωρακοχειρουργική εξέταση.

Όλοι οι τραυματίες βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση, ενώ όπως δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η διοικήτρια της 7ης ΔΥΠΕ Ελένη Γιακουμάκη σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας βρισκόταν από το πρωί το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων του Ηρακλείου.

σεισμόςΚωςσεισμική δόνησηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα