Προσοχή συνιστούν οι ποδίατροι: Άκρως ανθυγιεινές οι σαγιονάρες

ΥΓΕΙΑ

Οι σαγιονάρες φαντάζουν ιδανική επιλογή για το καλοκαίρι. Αλλά οι λεπτές σόλες τους προσφέρουν μηδενική υποστήριξη στο πόδι και μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς όπως «διαστρέμματα, τενοντίτιδα, απονευρωσίτιδα, πόνους στη φτέρνα, κάλους, σφυροδακτυλία ή κατάγματα», όπως σχολιάσει η ποδίατρος Jackie Sutera. «Στο τέλος», προσθέτει, «απλά προσπαθείς πολύ για να κρατήσεις τα παπούτσια στα πόδια σου».

«Επίσης, δεν υπάρχει υποστήριξη της καμάρας του ποδιού, κάτι που σημαίνει

πως οι κραδασμοί δεν απορροφώνται», σχολιάζει.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο Auburn αποκάλυψε πως φορώντας σαγιονάρες αλλάζει ο τρόπος που περπατάμε ενώ παράλληλα χωρίς καν να το καταλάβουμε, επιβαρύνουμε σημαντικά τα πόδια μας, προκαλώντας βλάβες στο πέλμα, τον αστράγαλο και τη φτέρνα.

Σε δείγμα περίπου 40 συμμετεχόντων, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το περπάτημα με τις σαγιονάρες αλλάζει το βάδισμά μας, καθώς έχουμε την τάση να σφίγγουμε τα δάχτυλα γύρω από τη διχάλα της σαγιονάρας. Αυτή η αυθόρμητη αλλά επαναλαμβανόμενη κίνηση ασκεί έντονη πίεση στον αστράγαλο και στο πόδι μας, παραμορφώνοντας ουσιαστικά το βάδισμά μας.

Φορώντας σαγιονάρες λοιπόν, ρισκάρετε και τη δημιουργία κάποιας μακροχρόνιας βλάβης στο σώμα σας. «Τα διαστρέμματα των αστραγάλων και τα κατάγματα από την υπερβολική χρήση αυτών των υποδημάτων, θεωρώ πως είναι τα χειρότερα», λέει η γιατρός. «Δεν είναι μόνο επώδυνα, αλλά η συνήθης περίοδος ανάκαμψης διαρκεί από 6 έως 8 εβδομάδες, κατά τις οποίες η δραστηριότητά σας είναι πολύ περιορισμένη».

Ο Dr. Alex Kor, πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Υποδιατρικής Αθλητικής Ιατρικής, ανέφερε «δεν μπορεί να συστήσει τις σαγιονάρες για μακροχρόνια χρήση», βάσει της ζημιάς που μπορούν να προκαλέσουν σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.

Ωστόσο, αφήνει κάποια περιθώρια για τη χρήση τους: «Ψάξτε για μάρκες που είναι φιλικές προς τα πόδια και έχουν παχύτερες σόλες, στήριξη καμάρας, ευρύτερα λουράκια και μαξιλαράκια για απορρόφηση κραδασμών».

σαγιονάρεςανθυγιεινέςέρευνακίνδυνοι για το πόδιHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα