Πόσο καλοψημένο πρέπει να είναι το κρέας που τρώμε;

ΥΓΕΙΑ

Το σωστό μαγείρεμα του φαγητού εξασφαλίζει ότι όλα τα μικρόβια έχουν σκοτωθεί. Αν φάμε φαγητό που δεν είναι σωστά μαγειρεμένο είναι πιθανό να αρρωστήσουμε.

Για να διαπιστώσουμε αν το φαγητό είναι σωστά μαγειρεμένο, θα πρέπει να ελέγξουμε αν βγάζει ατμό από όλη του την μάζα. Κάποια τρόφιμα αλλάζουν χρώμα κατά το μαγείρεμα. Αυτή η ιδιότητα είναι ιδιαίτερα εμφανής όταν μιλάμε για κρέατα.

Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε σίγουροι ότι τα πουλερικά, το κοτόπουλο, τα burgers, τα λουκάνικα, και

τα κεμπάπ είναι καλά ψημένα μέχρι μέσα. Για να το ελέγξουμε αυτό θα πρέπει να τα κόψουμε στην μέση και να σιγουρευτούμε ότι δεν έχει μείνει ροζέ κομμάτι κρέατος. Το κρέας θα πρέπει να βγάζει ατμό από όλη του την μάζα, συμπεριλαμβανομένου και του εσωτερικού του. Αν μαγειρεύετε ολόκληρο κοτόπουλο ή οποιοδήποτε άλλο πουλερικό, τρυπήστε με ένα καθαρό μαχαίρι το παχύτερο μέρος του μπουτιού, μέχρι να τρέξουν οι χυμοί του. Όταν το πουλερικό είναι καλοψημένο οι χυμοί δεν έχουν ροζέ ή κόκκινο χρώμα.

Μπορούμε να τρώμε τα μεγάλα κομμάτια βοδινού ή του αρνιού μισοψημένα, υπό την προϋπόθεση ότι είναι ‘σφραγισμένα’ εξωτερικά. Όταν το κρέας μαγειρεύεται σε υψηλή θερμοκρασία αρχικά, κλείνουν οι πόροι του και ‘σφραγίζεται’. Μια πρακτική ‘σφραγίσματος’ του κρέατος είναι το αρχικό πέρασμά του από καυτό τηγάνι. Το ‘σφράγισμα' είναι σημαντικό για να σκοτωθούν όλα τα μικρόβια στο εξωτερικό του κρέατος. Μπορείτε να διαπιστώσετε αν το κομμάτι κρέατος έχει ‘σφραγιστεί’ από την αλλαγή χρώματος στο εξωτερικό του. Το χρώμα πρέπει να είναι ομοιόμορφο παντού. Μια άλλη πρακτική ‘σφραγίσματος’ και ‘απολύμανσης’ είναι το λεγόμενο ‘τσιγάρισμα’ με κρεμμύδι. Το κρεμμύδι εκτός από το άρωμα και την χαρακτηριστική γεύση που δίνει, σκοτώνει τα μικρόβια λόγω της ισχυρής αντιμικροβιακής του δράσης.

Κάποια κομμάτια κρέατος δεν θα πρέπει να τρώγονται μισοψημένα. Το χοιρινό και τα ρολά του, ο κιμάς, τα πουλερικά, τα burgers, τα λουκάνικα, τα κεμπάπ, μπορεί να έχουν μικρόβια μέχρι μέσα στο εσωτερικό τους. Αν δεν έχουν μαγειρευτεί καλά, δεν θα έχουν σκοτωθεί τα μικρόβια. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διάρροιες και εμετούς σε αυτούς που θα τα φάνε μισοψημένα.

Είναι επίσης σημαντικό όταν χρειαστεί να ξαναζεστάνουμε το φαγητό να το κάνουμε σωστά. Το φαγητό θα πρέπει να βγάζει ατμούς απ’ όλη του την μάζα, ακόμη και από το εσωτερικό του.

Τέλος, μην κρατάτε στο ψυγείο μαγειρεμένο φαγητό πάνω από 3 μέρες. Το φαγητό που περισσεύει θα πρέπει να παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου maximum 2 ώρες, και μετά να τοποθετηθεί στο ψυγείο, απ όπου θα πρέπει να καταναλωθεί το πολύ σε 3 ημέρες.

Πηγή: iTrofi

κρέαςκαλοψημένοHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα