Πως είναι να μην αγοράζεις τίποτα για ένα χρόνο; Δημοσιογράφος το έπραξε και διηγείται την ιστορία της (photos)

ΚΟΣΜΟΣ

H Βρετανίδα οικονομική συντάκτρια Michelle McGagh υποσχέθηκε στον εαυτό της να μην ξοδέψει τίποτα επί 12 μήνες, εκτός από τις απαραίτητες αγορές για τρόφιμα, προϊόντα υγιεινής και πληρωμή λογαριασμών.

Τα μοναδικά έξοδά της ήταν 60 λίρες (85 ευρώ) για εκείνη και τον σύντροφό της, με στόχο να αποπληρώσει το στεγαστικό της δάνειο.

«Γιατί δεν αγόρασα τίποτα για 1 χρόνο –Ούτε ρούχα, ούτε διακοπές, ούτε καφέ» ήταν ο τίτλος του άρθρου της στον Guardian, όπου γράφει:

«Εμπνεύστηκα από το κίνημα Buy

Nothing Day (Μέρα που δεν αγοράζεις τίποτα) και θέλησα να δω αν μπορώ να το κρατήσω για ολόκληρους 12 μήνες, χωρίς να ξοδεύω παρά μόνο για λογαριασμούς και φαγητό. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έτρωγα πια έξω, ότι δεν πήγαινα σινεμά, ότι δεν θα έκανα διακοπές, δεν θα έβγαινα σε μπαράκια, δεν θα αγόραζα καινούρια ρούχα, δεν θα έπινα καφέ, δεν θα αγόραζα ούτε εισιτήρια για το λεωφορείο ή το μετρό και θα έκανα όλες τις μετακινήσεις μου με το ποδήλατο».

Όπως εξηγεί, υπάρχουν σε πολλές χώρες άνθρωποι που απαλλάσσονται από τον καταναλωτισμό: «Δεν είμαι ο πρώτος άνθρωπος που το επιχειρεί αυτό. Υπάρχει ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που προσπαθούν να γυρίσουν την πλάτη στην κατανάλωση. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, οι Minimalists ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να ζουν με λιγότερα πράγματα, ενώ στον Καναδά υπάρχει το κίνημα Cait Flanders –άνθρωποι που εξοικονομούν χρήματα μην αγοράζοντας τίποτα. Ακόμη και στο Ηνωμένο Βασίλειο η Kath Kelly έζησε επί ένα χρόνο ξοδεύοντας μόνο 1 λίρα» .

«Οι άνθρωποι που ενθάρρυναν κι εμένα να προσέχω τι ξοδεύω, μου έδωσαν ελπίδα λέγοντας ότι εγκαταλείποντας τις σπατάλες δεν σημαίνει ότι ζεις σαν ερημίτης για ένα χρόνο. Είχαν βρει νέους τρόπους για να διασκεδάζουν, απαλλάχθηκαν από το βολικό τρόπο ζωής και άλλαξαν τη ζωή τους», γράφει η δημοσιογράφος.

Το στοίχημα μπήκε για το 2015-2016 και στο τέλος της χρονιάς, στο άρθρο της στον Guardian εξομολογήθηκε ότι πολλές φορές θέλησε να εγκαταλείψει την ιδέα. Θυμάται, μάλιστα, με στενοχώρια τις στιγμές που πήγαινε σε σπίτια φίλων να φάει χωρίς να πηγαίνει δώρο ούτε ένα μπουκάλι κρασί. Το λιωμένο τζιν και τις τρύπιες κάλτσες της. Αλλά στην τελική, νιώθει «πιο πλούσια και πιο σοφή», όπως γράφει.

Η McGagh πέρασε ακόμη και τα Χριστούγεννα χωρίς να αγοράσει ή να λάβει κάποιο δώρο αλλά εξομολογήθηκε ωστόσο ότι την είχε κουράσει να περιτριγυρίζει μεθυσμένη σε κλαμπ κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Είπε επίσης ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε τον χειμώνα, την άνοιξη ήταν όλα διαφορετικά καθώς υπήρχαν περισσότερες δραστηριότητες τις οποίες μπορούσε να απολαύσει δωρεάν. «Άρχισα να περιπλανιέμαι με τους φίλους μου σε γκαλερί, μουσεία και να κάνουμε βόλτες σε πάρκα. Αυτές οι απλές απολαύσεις με έκαναν πιο ευτυχισμένη από οποιοδήποτε ακριβό δείπνο σε ένα πολυτελές εστιατόριο.

Σήμερα είναι πλουσιότερη κατά 27.000 ευρώ χάρη σε αυτήν της την απόφαση. Και όταν την ρωτούν τι θα ήθελε να αγοράσει το 2017, απαντά:

«Ειλικρινά, δεν έχω πια διάθεση να κάνω shopping".

βρετανίδα δημοσιογράφοςχωρίς έξοδακατανάλωσηGuardianHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα