Πάτρα: 25χρονος γιατρός το νέο κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου- Στα 40 τα κρούσματα

ΕΛΛAΔΑ

Η Αχαΐα και συγκεκριμένα η Πάτρα αναφέρεται και στη νέα έκθεση του το ΚΕΛΠΝΟ για την πορεία του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα.

Στην έκθεση που αναφέρει τρία νέα κρούσματα του ιού εκτός των γνωστών 37 κρουσμάτων που έχουν

διαγνωστεί μέχρι σήμερα σε Αργολίδα (36) και Αρκαδία (1), έρχονται να προστεθούν 3 νέα από τα οποία το ένα στην Αχαία με εκτίμηση πως εκτέθηκε σε μολυσμένο φορέα μετάδοσης στην πόλη της Πάτρας.

Η πληροφορία έχει προκαλέσει αναστάτωση σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Ειδικευόμενος γιατρός στο Αίγιο μόλις 25 ετών υπέστη εγκεφαλίτιδα και πλέον διερευνούν αν έχει προσβληθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Ο νεαρός γιατρός μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Ρίου την περασμένη εβδομάδα με τέτοια συμπτώματα. Πληροφορίες αναφέρουν πως ήταν σε καταστολή για δύο ημέρες.

Πλέον είναι πολύ καλύτερα έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο, ωστόσο περιμένουν και τα αποτελέσματα γτων εργαστηρίων για να επιβεβαιώσουν αν όντως ο νεαρός επιστήμονας είχε προσβληθεί από τον συγκεκριμένο ιό, όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα ΚΟΣΜΟΣ. Ωστόσο περιμένουν τα εργαστηριακά αποτελέσματα για να εξακριβωθεί πλήρως ο ιός.

Ο γιατρός είχε μεταβεί για διακοπές στην Λευκάδα, ωστόσο δεν αποκλείεται το κουνούπι να τον τσίμπησε στην Πάτρα ή το Αίγιο.

40 τα κρούσματα – 3 οι θάνατοι από τον ιό

Τα κρούσματα αυτά εντοπίστηκαν στην Αχαΐα, στο Ρέθυμνο της Κρήτης και ένα ακόμα κρούσμα που δεν έχει ταυτοποιηθεί ο τόπος έκθεσης και είναι υπό διερεύνηση.

Τα δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης προέρχονται από τις δηλώσεις που αποστέλλουν οι θεράποντες ιατροί στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. για τα περιστατικά, καθώς και από την καθημερινή επικοινωνία με εργαστήρια που συμμετέχουν στη διάγνωση του ιού του ΔΝ. Από την αρχή της περιόδου 2017 μέχρι τις 06/09/2017, έχουν διαγνωστεί σαράντα 40 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 21 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και τα 19 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Έχουν καταγραφεί τρεις θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό και εκδηλώσεις από το ΚΝΣ (ηλικίας >70 ετών).

Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 63 έτη (εύρος: 15 – 91 ετών). Στον Πίνακα 3 φαίνεται ο πιθανός τόπος έκθεσης των δηλωθέντων ασθενών με εργαστηριακά διαγνωσμένη λοίμωξη από τον ιό του ΔΝ. Σημειώνεται ότι ο πιθανός τόπος έκθεσης των ανθρωπίνων κρουσμάτων από τον ιό του ΔΝ αποτελεί αδρό κριτήριο για την εκτίμηση των περιοχών κυκλοφορίας του ιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).

Πηγή: patrastimes

ιός Δυτικού ΝείλουκρούσματαΚΕΕΛΠΝΟHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα