Παρέλαση συνεργατών του Τραμπ στο γραφείο του Ειδικού Ανακριτή – Σφίγγει συνεχώς ο κλοιός

ΚΟΣΜΟΣ

Η ομάδα έρευνας του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μιούλερ ανέκρινε τον υψηλόβαθμο πολιτικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου Στίβεν Μίλερ μεταδίδει το CNN επικαλούμενο πηγές που έχουν λάβει γνώση των εξελίξεων.

Η εξέλιξη αυτή τοποθετεί το πλαίσιο διεξαγωγής της έρευνας στον στενό κύκλο των συνεργατών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Ο Μίλερ από την πλευρά του, είναι ο πιο υψηλόβαθμος σύμβουλος του Λευκού Οίκου που έχει καταθέσει, ενώ του έγιναν ερωτήσεις σχετικά με τον ρόλο του

στην αποπομπή του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, σύμφωνα με μία πηγή. Αναφορικά με την διάσταση αυτή, ο Μιούλερ διερευνά εάν έγινε κάποια προσπάθεια παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης, σχετικά με το ενδεχόμενο συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας.

Παράλληλα, τα στελέχη της ομάδας ερευνών του Μιούλερ δείχνουν ενδιαφέρον και για όσα στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ συμμετείχαν σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2016, στην οποία ο (τότε) σύμβουλος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Τζορτζ Παπαδόπουλος δήλωσε ότι μέσω των επαφών του θα μπορούσε να οργανώσει μία συνάντηση μεταξύ του Τραμπ και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Μίλερ συμμετείχε στην συνάντηση αυτή, σύμφωνα με πηγή που έχει λάβει γνώση των εξελίξεων.

Ο Παπαδόπουλος κατηγορήθηκε πρόσφατα για ψευδή κατάθεση ενώπιον του FBI σχετικά με τις επαφές του στην Ρωσία, ενώ έχει παραδεχτεί την ενοχή του.

Νωρίτερα μέσα στο 2017, ο Μίλερ βοήθησε τον Τραμπ στην συγγραφή ενός σημειώματος που εξηγούσε γιατί ο Τραμπ σχεδίαζε την αποπομπή του Κόμεϊ, σύμφωνα με δηλώσει πηγών που έχουν σχετική ενημέρωση. Ωστόσο, το σημείωμα αυτό δεν χρησιμοποιήθηκε καθώς ήταν αντίθετος ο Ντον Μακγκάν, σύμβουλος του Λευκού Οίκου, που υποστήριξε ότι το περιεχόμενό του ήταν προβληματικό, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “The New York Times -NYT.” Παράλληλα, ο ειδικός ανακριτής ενδιαφέρεται για την επιστολή αποπομπής του Κόμεϊ, η συγγραφή της οποίας έγινε ένα Σαββατοκύριακο του Μαΐου (2017) στην λέσχη γκόλφ ιδιοκτησίας του Τραμπ στο Μπεντμίνστερ του Νιου Τζέρσεϊ. Σύμφωνα με δηλώσεις πηγών στο CNN, με την αποπομπή του Κόμεϊ ήταν σύμφωνος κι ο γαμπρός του Τραμπ και υψηλόβαθμος σύμβουλος του Λευκού Οίκου Τζάρεντ Κούσνερ, που ήταν παρών το ίδιο Σαββατοκύριακο στο Νιου Τζέρσεϊ.

Το CNN έχει δημοσιεύσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι ανακριτές του Μιούλερ ρωτούν σχετικά με τον ρόλο που είχε ο Κούσνερ στην αποπομπή του Κόμεϊ.

Οι NYT είχαν δημοσιεύσει τον Σεπτέμβριο, ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είχε παραδώσει στον ειδικό ανακριτή ένα αντίγραφο του σημειώματος που είχε ετοιμαστεί και δεν χρησιμοποιήθηκε για την αιτιολογία της αποπομπής του Κόμεϊ. Το σημείωμα αυτό, σύμφωνα με μία πηγή, περιείχε πολλά κοινά στοιχεία, με την επιστολή που έγραψε ο Αμερικανός υφυπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν για τους λόγους απόλυσης του Κόμεϊ. Στην επιστολή αυτή, ο Ρόζενσταϊν ασκούσε κριτική στον πρώην διευθυντή του FBI, για τους χειρισμούς του στην υπόθεση με την χρήση ιδιωτικού διαμετακομιστή από την Χίλαρι Κλίντον για τα ηλεκτρονικά μηνύματά της, την περίοδο που ασκούσε τα καθήκοντα της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ωστόσο, λίγες ημέρες μετά την αποπομπή του Κόμεϊ, ο Τραμπ δήλωσε ότι η έρευνα της Ρωσίας είχε ρόλο στην απόφαση που έλαβε για τον πρώην διευθυντή του FBI. “Είναι γεγονός ότι όταν το αποφάσισα, είπα στον εαυτό μου: ‘αυτή η υπόθεση με τον Τραμπ και την Ρωσία είναι κατασκευασμένη, είναι μία δικαιολογία των Δημοκρατικών για την ήττα τους στις εκλογές,’” είχε χαρακτηριστικά δηλώσει ο πρόεδρος Τραμπ στην διάρκεια συνέντευξης του, σχετικά με την απόφασή του να απολύσει τον Κόμεϊ, στο NBC, τον Μάιο.

Ο Μίλερ είναι ένα από τα πρώτα στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ που εργάζονταν ως διευθυντής επικοινωνίας του σημερινού υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς στην Γερουσία. Ωστόσο, άφησε την θέση αυτή για να ενταχθεί στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ τον Ιανουάριο του 2016.

Στην ομάδα ερευνητών του Μιούλερ έχουν δώσει καταθέσεις ο πρώην Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ράινς Πρίμπους, ο πρώην υπεύθυνος Τύπου του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ, αλλά και ο Διευθυντής Προσωπικού στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Κέιθ Κέλογκ.

Σύμφωνα με προηγούμενη αναφορά του CNN, ο ειδικός ανακριτής έχει ζητήσει να καταθέσουν κι άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου. Μεταξύ αυτών, ο Ντον Μαγκάν, η διευθύντρια επικοινωνίας Χοπ Χικς, αλλά και ο βοηθός του Κούσνερ σε θέματα επικοινωνίας Τζος Ράφελ.

Το γραφείο του ειδικού ανακριτή αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις, ενώ ο Μίλερ δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα σχολιασμού.

ΗΠΑανακριτήςσυνεργάτεςΤραμπHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα