Οι θεσμικοί επενδυτές «τρέμουν» κατάρρευση της ευρωζώνης από πιθανό Ιταλικό ντόμινο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρουσιάζοντας το τελευταίο μηνιαίο βαρόμετρο για την Ευρωζώνης, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Sentix, αναφέρει ότι οι επενδυτές είναι όλο και περισσότεροι ανήσυχοι για την Ιταλία, εκφράζοντας φόβους ότι η επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής μπορεί να πυροδοτήσει πολιτική και οικονομική κρίση. Η κρίση δεν θα περιοριστεί στην Ιταλία αλλά οι επιπτώσεις της μπορεί να επηρεάσουν το μέλλον της Ευρωζώνης, γράφει η DW.

Το βαρόμετρο της Sentix, δείχνει ότι σχεδόν ένας στους πέντε θεσμικούς επενδυτές θεωρούν πιθανή την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ, μία ανησυχία που έχει αυξηθεί σημαντικά και σημειώνει την υψηλότερη πιθανότητα από την έναρξη της σχετικής καταγραφής τον Ιούνιο του 2012.

«Οι φόβοι για την διάλυση της Ευρωζώνης επιστρέφουν εκδικητικά» αναφέρει ο διευθυντής της Sentix Manfred Hübner, σε δήλωσή του τονίζοντας τις ανησυχίες των επενδυτών για τις ασθενείς ιταλικές τράπεζες.

Η πιο προβληματική τράπεζα της Ιταλίας, Mote dei Paschi di Siena (MPS), βλέπει την αξία των μετοχών της να χάνει ακόμη ένα 15% από την αρχή της εβδομάδας, την ώρα οι μετοχές της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, της UniCredit, έχουν χάσει 4%.

Δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει ότι τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης των 8 ιταλικών τραπεζών μπορεί να αποτύχουν μετά από ένα πιθανό «όχι» στο δημοψήφισμα, γιατί θα καταρρεύσει η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ιταλική οικονομία.

«Τυπικά, μόνο μία χώρα κυριαρχεί στο ενδιαφέρον των επενδυτών» λέει η αναφορά της Sentix και προσθέτει ότι «αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μετρήσαμε μία σημαντική αύξηση στην αντίληψη για την πιθανότητα εξόδου από το ευρώ κι άλλων χωρών και πιο συγκεκριμένα της Γαλλίας και της Ολλανδίας».

Ο δείκτης της πιθανότητας για τη συνολική κατάρρευση της Ευρωζώνης αυξήθηκε στο 24,1% αυτό τον μήνα, ενισχύοντας την αίσθηση ότι το απρόσμενα ισχυρό αίσθημα εναντίον του ευρώ έχει αναπτυχθεί έντονα κατά τη διάρκεια του 2016.

Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος

Sentixιταλικές τράπεζεςΙταλίακατάρρευση ΕυρωζώνηςΕυρωζώνηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα