Οι σοροί 22 προσφύγων βρέθηκαν σε φουσκωτή βάρκα ανοικτά της Λιβύης

ΚΟΣΜΟΣ

Οι σοροί είκοσι ενός γυναικών και ενός άνδρα βρέθηκαν σε μια φουσκωτή βάρκα κοντά στην Λυβική ακτογραμμή την Τετάρτη, λίγες ώρες αφού είχε αποπλεύσει με προορισμό την Ιταλία, δηλώνει η ανθρωπιστική οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα».

Ένα πλοίο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που έκανε περιπολίες στην κεντρική Μεσόγειο, προσπάθησε να σώσει τους ανθρώπους που βρίσκονταν σε δυο φουσκωτές βάρκες που έπλεαν η μία κοντά στην άλλη και κατάφεραν να σώσουν 209 άτομα, συμπεριλαμβανομένου και 50 παιδιά.

Παρόλα αυτά, 22 πρόσφυγες βρέθηκαν νεκροί στον πάτο της πρώτης λέμβου, μέσα σε μια λίμνη από

καύσιμα.

«Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο τι συνέβη, αλλά πέθαναν με φρικτό τρόπο. Είναι τραγικό», δήλωσε ο Τζενς Παγκότο, ο επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για επιχειρήσεις αναζήτησης και διάσωσης.

«Από ότι φαίνεται το νερό ανακατεμένο με το καύσιμο και οι αναθυμιάσεις από αυτό μπορεί να ήταν αρκετό για να λιποθυμήσουν», δήλωσε ο Παγκότο.

Οι επιζώντες, οι περισσότεροι των οποίων είναι από την Δυτική Αφρική, από κράτη όπως η Νιγηρία και η Γουινέα, ταξίδευαν προς την Σικελία και σκόπευαν να φτάσουν στο λιμάνι της πόλης Τραπάνι την Παρασκευή.

Οι ιταλικές αρχές αναφέρουν μια ραγδαία αύξηση στον αριθμό των προσφύγων που έφυγαν από την Λιβύη αυτήν την εβδομάδα σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής στην Ευρώπη, την ίδια στιγμή που οι λαθρέμποροι εκμεταλλεύονται τα ήσυχα νερά και το ζεστό κλίμα του καλοκαιριού.

Περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι διασώθηκαν την Τρίτη, αναφέρει η ιταλική ακτοφυλακή. Περίπου 600 άνθρωποι διασώθηκαν την Τετάρτη.

Μέχρι την Δευτέρα, 79.861 πρόσφυγες έφτασαν στην Ιταλία μέσω θάλασσας το 2016, ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι είχαν φτάσει 83.119. Σχεδόν 3.000 είναι οι πρόσφυγες που έχουν πεθάνει ή έχουν χαθεί τα ίχνη τους στην Μεσόγειο στους πρώτους 7 μήνες του έτους, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Ο Παγκότο, δήλωσε πως οι δυο λέμβοι πιθανώς ξεκίνησαν από την Λιβύη τις πρωινές ώρες της Τετάρτης και εντοπίστηκαν περίπου 17 ναυτικά μίλια δυτικά της Τρίπολης.

Η ιταλική ακτοφυλακή έλαβε μια κλήση στις 10 π.μ. και ειδοποίησε το πλοίο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα «MV Aquarius», που έκανε να φτάσει στις λέμβους τρεις ώρες. Ένα ιταλικό ναυτικό πλοίο βοήθησε επίσης στην διάσωση.

«Οι επιζώντες ήταν στην λέμβο με τις σορούς αυτών των γυναικών για ώρες. Πολλοί έχουν υποστεί τόσα πολλά ψυχικά τραύματα από αυτά που έχουν υπομείνει ώστε δεν μπορούν να μιλήσουν για αυτά που έγιναν», δήλωσε ο Παγκότο.

Είπε ότι μια ομάδα ψυχίατρων θα είναι διαθέσιμοι για τους επιζώντες μόλις φτάσουν στην στεριά.

21 σωροίλέμβοςπρόσφυγεςΙταλίαΛιβύηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα