Οι Σλοβένοι φοβούνται τους πρόσφυγες και συμφωνούν με το φράχτη

ΚΟΣΜΟΣ

Το αίσθημα ανασφάλειας των Σλοβένων δεν αυξήθηκε σημαντικά λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης στην Ευρώπη, αλλά ως απειλή για την ασφάλειά τους θεωρούν το ποτάμι προσφύγων, το οποίο τον τελευταίο μήνα διέρχεται από τη Σλοβενία με κατεύθυνση στην Αυστρία, γι' αυτό σε ποσοστό περίπου 79% στηρίζουν την τοποθέτηση προστατευτικού φράχτη στα σύνορα με την Κροατία, δείχνουν τα αποτελέσματα ερευνών της κοινής γνώμης.

Συγκεκριμένα, με την απόφαση της σλοβενικής κυβέρνησης να τοποθετήσει φράχτη στα σύνορα

για την αποτροπή εισροής κύματος προσφύγων συμφωνεί το 79% των ερωτηθέντων και το 21% τάσσεται κατά, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα "Ντνέβνικ" της Λιουμπλιάνας.

Η έρευνα που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα, λίγες μέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, δείχνει ότι το 58% των Σλοβένων θεωρεί πως ο βαθμός ασφάλειας στη Σλοβενία δεν έχει μειωθεί λόγω των γεγονότων στη Γαλλία και το 37% πιστεύει το αντίθετο.

Οι υποστηρικτές των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, του Κόμματος Σύγχρονου Κέντρου (SMC) του πρωθυπουργού Μίρο Τσέραρ και του αντιπολιτευόμενου Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) του πρώην πρωθυπουργού Γιάνεζ Γιάνσα είναι περισσότερο πεπεισμένοι για την αναγκαιότητα του φράχτη στα σύνορα, σύμφωνα με την έρευνα.

Στο ερώτημα "πρέπει η Σλοβενία να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στη Γαλλία στην επίθεση εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης "Ισλαμικό Κράτος" (ISIS);" απάντησε θετικά το 40% των ερωτηθέντων σε άλλη έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας "Ντέλο" της Λιουμπλιάνας και αρνητικά απάντησε το 39%.

Στρατιωτική επέμβαση της ΕΕ στη Συρία θα στήριζε το 13% των ερωτηθέντων, με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία δείχνει επίσης ότι η κοινή γνώμη της Σλοβενίας εμφανίζεται διχασμένη όσον αφορά τις επιθέσεις στο "Ισλαμικό Κράτος" ως απάντηση στην τρομοκρατική απειλή.

Το 44% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησε αρνητικά στην ερώτηση, αν στηρίζει τις επιθέσεις εναντίον του ISIS και δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ άλλων τρόπων επίλυσης της κρίσης ασφάλειας και των τρομοκρατικών προκλήσεων και το 40% τάχθηκε υπέρ των επιθέσεων.

Οι άνδρες ψηφοφόροι και υποστηρικτές του αντιπολιτευόμενου Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) και του κυβερνητικού συνασπισμού με επικεφαλής το Κόμμα Σύγχρονου Κέντρου είναι πιο ένθερμοι υποστηρικτές των επιθέσεων. Αντίθετοι εμφανίζονται οι γυναίκες ψηφοφόροι και οι φοιτητές.

Η σλοβενική κυβέρνηση χθες εξέφρασε ετοιμότητα για εντονότερη συνεργασία στην ανταλλαγή πληροφοριών και για αύξηση των αριθμού των Σλοβένων στρατιωτών που συμμετέχουν στην επιχείρηση στο Μαλί υπό γαλλική διοίκηση από τρεις σε 10.

Το 59% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι δεν αισθάνεται πως είναι σε κίνδυνο λόγω της επίθεσης στο Παρίσι και το 19% απάντησε ότι φοβάται περισσότερο για την ασφάλειά του.

Η πλειοψηφία πάντως των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή πολιτική έναντι των προσφύγων τώρα πρέπει να αλλάξει.

Το 12% των Σλοβένων κρίνει ότι πρέπει να διατηρηθεί η πολιτική των "ανοιχτών θυρών" προς τους πρόσφυγες, επειδή και οι ίδιοι φεύγουν από τους τρομοκράτες και το 65% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι πρέπει να γίνει αυστηρότερη η μεταναστευτική πολιτική.

ΣλοβενίαφράχτηςπρόσφυγεςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα