Οι οργανώσεις που θα ήθελαν νεκρό τον Ρώσο πρέσβη στην Τουρκία

ΚΟΣΜΟΣ

Με τις πολιτικές δολοφονίες να επανέρχονται στην τουρκική πραγματικότητα ύστερα από τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη, Αντρέι Κάρλοφ, από τον 22χρονο Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς, μια μεγάλη συζήτηση ξεκίνησε αναφορικά με το ποιος είναι αυτός που όπλισε το χέρι του 22χρονου δράστη.

Η άμεση αντίδραση της πλειοψηφίας των τουρκικών μέσω και των Τούρκων πολιτικών ήταν να κατηγορήσουν τον αυτοεξόριστο ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Πρόεδρος Ερντογάν κατηγορεί ως τον ενορχηστρωτή της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία τον περασμένο Ιούλιο, πως βρίσκονταν

πίσω από τον 22χρονο.

Ωστόσο, δεν υπήρχε άμεση πληροφόρηση αναφορικά με την ταυτότητα του δράστη ή τα κίνητρά του και το γεγονός ότι έπεσε νεκρός στο πεδίο της δράσης κάνει ακόμα πιο δύσκολο το να αποκαλυφθεί ποιος βρίσκονταν πίσω από τον 22χρονο.

Ωστόσο, πέρα από την προφανή «επιλογή» του Γκιουλέν, πίσω από τον νεαρό μπορούν να κρύβονται μια σειρά από τρομοκρατικές οργανώσεις.

Στη Συρία και γενικά στον Μουσουλμανικό κόσμο οι άνθρωποι είναι ξεσηκωμένοι με τους ρωσικού βομβαρδισμούς στο Χαλέπι στον εμφύλιο πόλεμο υπέρ του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Η Ρωσία είναι στην λάθος πλευρά από την αρχή του Συριακού Εμφυλίου» δήλωσε ο Στρατηγός του αμερικανικού στρατού Μπάρι ΜακΚάφρει μιλώντας στο CNBC σχολιάζοντας το γεγονός, λέγοντας πως δεδομένου ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού που έχει σκοτωθεί στον εμφύλιο της Συρίας είναι Σονίτες Μουσουλμάνοι, αυτό δημιουργεί πρόβλημα στη Ρωσία και στις συμμαχίες που έχει στην περιοχή από άλλα σονιτικά κράτη.

Όλοι άκουσαν τον 22χρονο δράστη να φωνάζει «Ο θεός είναι μεγάλος» στα αραβικά πριν πέσει κάτω από τα πυρά της ασφάλειας του πρέσβη, ενώ αναφέρθηκε και στο Χαλέπι.

Πολλοί αναλυτές σχολιάζουν πως η αραβική φρασεολογία που χρησιμοποιήθηκε είναι παρεμφερής με εκείνη που χρησιμοποιεί η τρομοκρατική οργάνωση Al Nusra, παρακλάδι της Al Qaeda στην Συρία, η οποία έχει αρχίσει να στοχοποιεί τις δύο χώρες.

Άλλος κοινός εχθρός της Ρωσίας και της Τουρκίας είναι ο ISIS. Οι δύο χώρες έχουν συνεργαστεί στο πεδίο κατά του ISIS, ο οποίος μέσα στο έτος έχει διεξάγει μια πληθώρα τρομοκρατικών επιθέσεων στην Τουρκία.

Παράλληλα, η Τουρκία συνεχίζει να έχει την εσωτερική ένοπλη σύγκρουση με τους κουρδικούς πληθυσμού της, οι οποίο ζουν κυρίως στα ανατολικά της χώρας. Ενδεχομένως, ο θάνατος του Καρίλοφ, ο οποίος εργάστηκε για την αποκατάσταση των σχέσεων της Μόσχας με την Άγκυρα, να μπορούσε να δημιοθυργήσει ένταση μεταξύ των δύο χωρών αναφορικά με την ασφάλεια και να «ντροπιάσει» τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν.

«Αδιαμφισβήτητα η δολοφονία αυτή είναι ένδειξη πως ο Ερντογάν δεν έχει τον απαραίτητο έλεγχο που χρειάζεται για την ασφάλεια μέσα στα σύνορα της χώρας του» δήλωνει ο Ίαν Μπρέμερ, γεωπολιτικός αναλυτής και ιδρυτής του Eurasia Group.

Ταυτόχρονα, σημειώνει πως η εσωτερική ασφάλεια στην Τουρκία είναι πρόβλημα καθότι η χώρα φιλοξενεί περισσότερους από 2 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες καθώς και λόγω του ότι μετά την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος ο Ερντογάν έχει φυλακίσει και άρα αποδυναμώσει μεγάλο μέρος του τουρκικού στρατεύματος και των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας.

Η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη προσθέτει μια δυσκολία στις σχέσεις της Ρωσίας και Τουρκίας, ωστόσο δεν αποκρίνει τις χώρες αυτές, όπως είχε γίνει με την κατάρριψη του Su-24 από την Τουρκία τον Νοέμβριο του 2015. Ηδη μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν πως η δολοφονία του Καρλοφ θα φέρει πιο κοντά τις δύο χώρες.

Με τον Μπρέμερ να υποστηρίζει πως « Οι Ρώσοι θα εκφράσουν τις ανησυχίες τους για το περιστατικό αυτό και ο Ερντογάν θα το χρησιμοποιήσει σαν δικαιολογία για να ξεφορτωθεί όσους περισσότερους μπορεί από τους πολιτικούς του αντιπάλους»

ΤουρκίαΡωσία Ρώσος πρέσβηςδολοφονία πρέσβηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα