Ο Μεγάλος Αδελφός... κλείνει το μάτι στους Βρετανούς χρήστες του Internet

ΚΟΣΜΟΣ

Ένα βήμα πιο κοντά στη δυστοπία του George Orwell βρίσκεται πλέον το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού η Βουλή των Λόρδων υποχώρησε στο ζήτημα του νομοσχεδίου περί Εξουσίας Έρευνας (Investigatory Powers Bill).

Το εν λόγω σχέδιο νόμου, που είναι γνωστό και ως “Snoopers' Charter” [σ.σ. η χάρτα της αδιακρισίας

σε ελεύθερη μετάφραση], είχε κατατεθεί το 2012 από την αρχηγό του Συντηρητικού Κόμματος, Theressa May, όμως δεν υπερψηφίστηκε, αφού η κυβέρνηση υποχώρησε λόγω των μεγάλων πιέσεων που δέχτηκε από διαδηλωτές, ακτιβιστές και μέλη της αντιπολίτευσης. Μετά από την απόφαση της Βουλής των Λόρδων όμως, πρακτικά το μόνο που μένει για να επικυρωθεί ο νόμος, είναι η υπογραφή της Βασίλισσας, κάτι που θεωρείται στο σημείο αυτό απλώς τυπική διαδικασία.

Ο συγκεκριμένος νόμος υποχρεώνει τους παρόχους Internet να καταγράφουν το ιστορικό περιήγησης κάθε πελάτη τους και να το διατηρούν για ένα χρόνο, προκειμένου να το παραχωρήσουν σε κρατικές υπηρεσίες εφόσον τους ζητηθεί. Επιπλέον, δίνει το δικαίωμα στις αρχές της χώρας να παρακολουθούν την online δραστηριότητα υπόπτων για παρανομίες.

Tο πρόβλημα στην περίπτωση αυτή δεν είναι άλλο, από το τι καθιστά τελικά κάποιον ύποπτο. Δεδομένου του ολοένα αυξανόμενου φόβου της τρομοκρατίας, θεωρητικά οποιοσδήποτε πολίτης του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να βρεθεί για ασήμαντο λόγο στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών.

Παρότι το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μηχανισμού ασφαλείας, που θα αποτρέπει την καταχρηστική εφαρμογή του, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανησυχούν ότι ο Μεγάλος Αδελφός μέρα με τη μέρα γίνεται ισχυρότερος.

Πηγή: pc magazine

μεγαλος αδελφοςΒρετανίαίντερνετπαρακολούθησηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα