Ο Χατζάκης προσέφυγε στο ΣτΕ για την απόφαση Ξυδάκη

"Π" ARTΘΕΑΤΡΟ

Αυτό κι αν είναι παράδοξο και σίγουρα πρωτοφανές. Την ώρα που ανακοινώνεται ο διορισμός με υπουργική απόφαση του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Στάθη Λιβαθινού, η πρώτη κρατική σκηνή της χώρας τελεί υπό καθεστώς «ομηρίας». Και αυτό διότι το Εθνικό μπήκε τελικά σε μια άνευ προηγουμένου δικαστική περιπέτεια μετά την ανάκληση του διορισμού του Σωτήρη Χατζάκη, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, Νίκου Ξυδάκη, αφού ο Χατζάκης αποφάσισε να κινηθεί δικαστικά κατά του αν. υπουργού και από … «παραιτημένος», να γίνει … διωκόμενος.

Έτσι, το Εθνικό Θέατρο έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή δημοσιότητας για λόγους διοικητικούς, και όχι καλλιτεχνικούς.

Σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση του διορισμού του Στάθη Λιβαθινού, ο δικηγόρος του Σ. Χατζάκη, Αντώνης Βγόντζας (συνήγορος του Εθνικού στα χρόνια του Νίκου Κούρκουλου) ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη στους δημοσιογράφους την «αντεπίθεση», αλλά πλέον δικαστική, του πρώην διευθυντή του Εθνικού. Συγκεκριμένα, ο Σ. Χατζάκης έχει προβεί στα εξής: 1) προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας με αίτημα ακύρωσης της απόφασης ανάκλησης του διορισμού του 2) προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια με αίτημα χρηματικής ικανοποίησης, «επειδή σε δηλώσεις και διαρροές ο αν. υπουργός έχει προσβάλει την τιμή και την υπόληψη του Σ. Χατζάκη». Αν λοιπόν δικαιωθεί ο Χατζάκης, και εάν ο Ξυδάκης δεν καταβάλει το χρηματικό αντίτιμο, τότε είναι αναπόφευκτη η προσωπική κράτηση του αν. υπουργού.

Μέχρι λοιπόν, να βγει η απόφαση ρύθμισης σε προσωρινό επίπεδο, που θα χρειαστεί περίπου 1-2 μήνες, ο νέος διευθυντής δεν έχει την ελευθερία να προβεί σε αλλαγές, για παράδειγμα, που αφορούν στο ρεπερτόριο. Σε περίπου 1-2 χρόνια θα βγει η τελεσίδικη απόφαση. Εάν η προσωρινή απόφαση είναι υπέρ του Χατζάκη, τότε αυτός μπορεί να επιστρέψει στο τιμόνι του Εθνικού Θεάτρου.

Ο δικηγόρος του Χατζάκη κατηγόρησε τον αν. υπουργό ότι «χρησιμοποιεί την εξουσία του για να εξουθενώσει κάποιον που δεν θέλει», μίλησε για «ενορχηστρωμένη και στοχευμένη διαδικασία ηθικής εξόντωσης», μέχρι για «πολιτική δίωξη» .

Ο Αντώνης Βγόντζας αναφέρθηκε και στο ζήτημα που έχει προκύψει όταν ο αναπληρωτής υπουργός ζήτησε από τον Χατζάκη να δημοσιεύσει στην Διαύγεια τις συμβάσεις των καλλιτεχνών, λέγοντας ότι το αίτημα δεν έγινε δεκτό από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων, που ενημέρωσε όμως, «μέσω ανθρώπου της Αρχής» ότι «αναρτάται η περίληψη των συμβάσεων».

Η παρέμβαση του Σωτήρη Χατζάκη ήταν η εξής: «θα ήταν άλλη η εξέλιξη αν μου έλεγε ο Ξυδάκης με καλό τρόπο και κόσμια ότι έχει κάποιο άλλο όραμα για το θέατρο, μια άλλη στρατηγική…Αντ΄ αυτού προπηλακίστηκα».

Ως προς τα οικονομικά του Εθνικού, ο Χατζάκης είπε ότι παρέλαβε από τον προκάτοχο του, Γιάννη Χουβαρδά, 1.800.000 ευρώ και αυτή τη στιγμή στα ταμεία του Θεάτρου βρίσκονται 2.300.000 ευρώ.

Σωτήρης ΧατζάκηςΕθνικό ΘέατροΝίκος ΞυδάκηςΑντώνης ΒγόντζαςΣτΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα