Ντομπρόβσκις σε Παπαδημούλη: Η Deutsche Bank υπόκειται στην εποπτεία της ΕΚΤ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απάντηση έδωσε ο Αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα του Ευρώ και του Κοινωνικού Διαλόγου, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε ερώτηση που κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλης, αναφορικά με οικονομικά ιδρύματα όπως η Deutsche Bank, τα οποία «έχουν τη δυνατότητα διατήρησης κακών χαρτοφυλακίων, τη στιγμή που η πραγματική οικονομία

εξαντλείται από τη λιτότητα», και την καθυστέρηση εφαρμογής των κανόνων προς διαβούλευση από την Επιτροπή της Βασιλείας ΙΙΙ που σχετίζονται με την αποτίμηση ρίσκου των τραπεζών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ντομπρόβσκις αναφέρει ότι «η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να σχολιάσει την κατάσταση ή τις προθέσεις επιμέρους τραπεζών» καθώς και ότι «η Deutsche Bank υπόκειται στην εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)». Σπεύδει ωστόσο να σχολιάσει ότι η Deutsche Bank ακολουθεί τους κανόνες που προβλέπονται απο τη συμφωνία «Βασιλεία ΙΙΙ» και ότι έχει συγκεκριμένες ευθύνες σε ό,τι αφορά τiς κεφαλαιακές απαιτήσεις της και τα ρυθμιστικά αποθεματικά.

Η Κομισιόν, δια του Αρμόδιου Επιτρόπου, καταλήγει λέγοντας πως έχουν ξεκινήσει νέες συζητήσεις σχετικά με αλλαγές στο ισχύον σύνολο των κανόνων της Επιτροπής της Βασιλείας για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών και ότι, ως παρατηρητής, υποστηρίζει αυτό το στόχο της μη αύξησης των κεφαλαικών απαιτήσεων, επικαλούμενη τις αρνητικές επιπτώσεις στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή παλαιότερες δηλώσεις του Β. Ντομπρόβσκις, στις οποίες εμφανιζόταν αρνητικός ως προς το Διεθνές Κανονιστικό Πλαίσιο (κείμενο που είχε τεθεί προς διαβούλευση απο την Επιτροπή της Βασιλείας ΙΙΙ), είχε καταθέσει σχετική ερώτηση προς την Κομισιόν, ζητώντας της να αξιολογήσει τη διατήρηση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για μια επικίνδυνη τράπεζα, τη στιγμή που κράτη-μέλη και η πραγματική οικονομία στην ΕΕ υποφέρουν από τη λιτότητα.

ΝτομπρόβσκιςΠαπαδημούληςΕΚΤDeutsche BankHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα