Μοσκοβισί: Η χώρα ανακάμπτει αργά, αλλά πηγαίνει καλύτερα... επιτέλους

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε νέα συνέντευξή του, αυτήν τη φορά στη Realnews, με τίτλο «Φρένο Μοσκοβισί σε Σόιμπλε και ΔΝΤ» ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί αναφέρεται στην αξιολόγηση και τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα: «Η χώρα ανακάμπτει αργά, αλλά πηγαίνει καλύτερα, επιτέλους. Θα πρέπει να αναγνωριστούν οι προσπάθειές της και δεν πρέπει να παραδοθούμε

στην πρόκληση ορισμένων που ζητούν ολοένα και περισσότερα μέτρα ή επιπλέον σφίξιμο του ζωναριού» και προσθέτει: «Είναι φυσιολογικό να ζητάμε η Ελλάδα να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της, αλλά μόνο τις δεσμεύσεις της. Όχι διαρκώς επιπλέον απαιτήσεις».

Επιπλέον, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρει ότι "είναι φυσιολογικό σήμερα να ζητάμε η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά μόνο τις δεσμεύσεις της. Όχι διαρκώς επιπλέον απαιτήσεις". Παράλληλα δηλώνει ικανοποιημένος για την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα μας στην εφαρμογή δύσκολων μεταρρυθμίσεων, τονίζει την αντίθεσή του απέναντι σε όσους ζητούν την επιβολή περισσότερων μέτρων και υπογραμμίζει πως ένα νέο ψυχόδραμα το 2017, με πρωταγωνίστρια την Ελλάδα, θα ήταν αντιπαραγωγικό. "Γι' αυτό και το 2017 θα συνεχίσω στο όνομα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να έχω τον ρόλο του διαμεσολαβητή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θα πρέπει να κλείσουμε γρήγορα την αξιολόγηση τους επόμενους μήνες, αλλά και να εξετάσουμε τις προϋποθέσεις ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους".

Όσον αφορά τα σημεία που υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών, ο Επίτροπος σημείωσε πως "τα σημεία της διαφωνίας αφορούν την ενεργειακή μεταρρύθμιση και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Υπάρχουν επίσης δημοσιονομικές αποκλίσεις που θα πρέπει να μειωθούν. Οι αποκλίσεις αυτές θα πρέπει να διευκρινιστούν, όπως και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπιστούν".

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για την πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα, απαντά: "Δεν θέλω να παρέμβω στην εσωτερική πολιτική της Ελλάδας. Επιθυμία μας σίγουρα είναι η σταθερότητα και ως προς αυτό δεν ανησυχώ καθόλου".

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος προβλέπει ανάπτυξη 2,7% έως 3% το 2017, δηλώνει πως το ΔΝΤ θα αποφασίσει το ίδιο τι θα πράξει και για τον χρόνο ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης σημειώνει: "Έχουμε σημειώσει πρόοδο, αλλά πιστεύω ότι καμία ημερομηνία δεν μπορεί να προβλεφθεί ή να αποκλειστεί. Το μόνο που έχω να πω είναι... πάμε όσο πιο γρήγορα γίνεται".

Μοσκοβισίελληνικό χρέοςαξιολόγησηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα