Μητσοτάκης: Γενναία ρύθμιση του χρέους με επέκταση περιόδου αποπληρωμής

Η Κρήτη είναι ο τόπος μουΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκλειστική συνέντευξη από το πατρικό του σπίτι στα Χανιά παραχώρησε στην εκπομπή "Αντιθέσεις" της "ΚΡΗΤΗ TV" ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συζήτηση ξεκίνησε με το γεγονός ότι τους τελευταίους δύο μήνες ως πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει έρθει τρεις φορές στην Κρήτη. Ερωτηθείς αν αυτό οφείλεται

στο ότι η επίσκεψή του έχει προεκλογικό χαρακτήρα, με τον ίδιο να ποντάρει στην Κρήτη, απάντησε χαρακτηριστικά: «Η Κρήτη είναι ο τόπος μου. Κάθε φορά επιστρέφω στο σπίτι και στις ρίζες μου. Υπάρχει μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον για την Κρήτη. Άλλωστε, η Κρήτη για μένα αλλά και για τη Νέα Δημοκρατία αποτελεί μια πολιτική πρόκληση, διότι όντας το νησί του μετριοπαθούς κέντρου, πιστεύω ότι πρέπει να βρίσκει ελκυστικό τον πολιτικό λόγο, τον οποίο αρθρώνουμε σήμερα ως Ν.Δ. Πέρα από αυτό όμως, στο νησί έρχομαι όταν θέλω να σκεφτώ, να ηρεμήσω και να κάνω τα πράγματα που αγαπώ.

Κρήτη δεν είναι μόνο τα παράλια, αλλά και η ενδοχώρα με τα βουνά και η φυσική της αγριάδα. Η προστασία αυτού του φυσικού κάλλους αποτελεί για εμάς μια πρόκληση και συνάμα μια μεγάλη ευκαιρία. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε πάντα ένα όνειρο: "Την προστασία του ορεινού όγκου των Λευκών Ορέων και τη δυνατότητα ανάπτυξής του μέσα από μια ήπια τουριστική εκμετάλλευση και μια κτηνοτροφία φιλική προς το περιβάλλον», είπε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας μια εικόνα σχετικά με το τι οραματίζεται για το νησί.

Την πεποίθησή του ότι πρέπει να υπάρχει μια «γενναία ρύθμιση του χρέους», την οποία οι Ευρωπαίοι «έχουν υποσχεθεί από το 2012», εξέφρασε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν μπορούμε να πάμε σε ονομαστική διαγραφή του χρέους», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και συνέχισε: «Πρέπει να πάμε σε μια επέκταση της περιόδου αποπληρωμής του χρέους και μείωση των επιτοκίων. Είναι μια παρέμβαση στο χρέος? Ξέρουμε το πλαίσιο της ρύθμισης του χρέους. Γνωρίζουμε τι μπορεί να γίνει αποδεκτό. Όταν ο κ. Τσίπρας ζητούσε διαγραφή του χρέους, ήξερε ότι ζητούσε κάτι το οποίο δεν μπορούσε να γίνει. Και υπονόμευε την αξιοπιστία της χώρας. Φυσικά, τα έχει καταπιεί όλα αυτά, τα έχει ξεχάσει. Για να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε ρύθμιση, πρέπει να είμαστε εμείς, πρώτα απ' όλα, αξιόπιστοι. Μια κυβέρνηση, η οποία οδήγησε την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού και την Ευρώπη στα όριά της το πρώτο εξάμηνο του 2015, δεν κερδίζει ακριβώς σε βαθμούς αξιοπιστίας».

Αναφερόμενος στις απαιτήσεις των πιστωτών, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «ενέχουν ένα στοιχείο υπερβολής» λέγοντας: «Δεν θα κουραστώ να το λέω. Είναι κυρίως υπερβολικές στην απαίτηση να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5%. Διότι αυτό δημιουργεί το πρόβλημα. Από εκεί προέρχονται οι απαιτήσεις για μέτρα αυτής της τάξης. Τα είπα και στο εξωτερικό. Είπα και στη Γερμανία ότι δεν μπορεί καμία οικονομία να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για πολλά χρόνια και να επιβαρύνεται ένας λαός ήδη ταλαιπωρημένος με πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Και θα δώσουμε αγώνα αυτό να το αλλάξουμε. Και πως θα το αλλάξουμε; Με το να καταθέσουμε στο τραπέζι το δικό μας εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και αλλαγών, το οποίο σήμερα δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει ένα σχέδιο αλλαγών. Δεν υπάρχει καμία κατεύθυνση. Δεν υπάρχει σχέδιο, δεν υπάρχει κατεύθυνση για το πού πρέπει να πάει η χώρα».

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει για μια ακόμη φορά, ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα ψηφίσει το πακέτο των μέτρων της συμφωνίας που θα φέρει η κυβέρνηση. «Ούτε μέτρα, ούτε αντίμετρα. Γιατί δεν το ψηφίζουμε; Διότι είναι το κόστος της ανικανότητας, της ιδεοληψίας και της καθυστέρησης του κ. Τσίπρα. Διότι αν δεν είχαμε καθυστερήσει έτσι όπως καθυστερήσαμε, εάν δεν υπήρχε η αδυναμία της κυβέρνησης να υλοποιήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις, τα μέτρα αυτά δεν θα ήταν απαραίτητα. Άρα, ο κ. Τσίπρας θα τα ψηφίσει μόνος του τα μέτρα αυτά και θα δοκιμαστεί η κυβερνητική πλειοψηφία πάνω στα μέτρα αυτά. Και αν ο κ. Τσίπρας δεν έχει τους 153 βουλευτές, η χώρα θα οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές. Είμαι τελείως ξεκάθαρος σε αυτό. Δεν είναι μόνο δική μου απόφαση, είναι και ομόφωνη απόφαση της κοινοβουλευτικής μας ομάδας. Είναι μια απόφαση η οποία δεσμεύει συνολικά όλο το κόμμα. Δεν υπήρξε και δεν υπάρχει καμία παρέμβαση ξένου παράγοντα. Και θα ήταν και τουλάχιστον παράδοξο, ξέρετε, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δέχεται τέτοιες πιέσεις», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο οικογενειάρχης

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στον άνθρωπο και τον οικογενειάρχη Κυριάκο Μητσοτάκη και στο πώς καταφέρνει να συνδυάζει την πολιτική με την οικογένεια, τόνισε πως προσπαθεί να κρατάει τις ισορροπίες.

«Μιλώντας για τη σύζυγό μου και τα τρία μας παιδιά, θα έλεγα πως δεν είμαστε μια συνηθισμένη οικογένεια. Είμαστε όμως μια κανονική οικογένεια με τα άγχη μας και τις ανησυχίες μας. Τα παιδιά μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον μεγάλης δημόσιας έκθεσης, αλλά όταν βρισκόμαστε οι πέντε και παίρνουμε το πρωινό μας, τα πράγματα που συζητάμε δε διαφέρουν από αυτά κάθε άλλης οικογένειας. Δε θέλω τα παιδιά μου να μεγαλώνουν μέσα σε ένα "αποστειρωμένο" περιβάλλον, αλλά να αντιληφθούν τις προκλήσεις της χώρας. Να κάνουν πράγματα και να επιστρέψουν στη χώρα τη θετική τους ενέργεια».

Ωστόσο, ο ρόλος του "αρχηγού του κόμματος" φαίνεται να αλλάζει μέσα στο σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη, αφού στην ερώτηση αν είναι και στο σπίτι ο "πρόεδρος", χαριτολογώντας απάντησε πως «είμαστε ένα δημοκρατικό σπίτι, στο οποίο σίγουρα δεν αποφασίζει μόνο ο πρόεδρος».

ΜητσοτάκηςαξιολόγησηΚρήτηδιαπραγματεύσειςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα