Μεξικό: Νέα δολοφονία δημάρχου η δεύτερη μέσα στον Δεκέμβριο

ΚΟΣΜΟΣ

Ένας δήμαρχος στην Πολιτεία Τσιάπας του Μεξικού, μιας από τις φτωχότερες της χώρας, δολοφονήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας από δύο άνδρες οι οποίοι επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, γνωστοποίησε η τοπική εισαγγελία.

Ο Σέρχιο Αντόνιο Σεντένο Αλμπόρες, δήμαρχος της κοινότητας των ιθαγενών Μπότσιλ (νοτιοανατολικά) και στέλεχος του κυβερνώντος Επαναστατικού Θεσμικού Κόμματος (PRI), εκτελέστηκε με δύο σφαίρες ενώ βρισκόταν μέσα σε ένα αυτοκίνητο στην Τούστλα Γκουτιέρες, την πρωτεύουσα της Πολιτείας Τσιάπας, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Την 8η Δεκεμβρίου ο δήμαρχος μιας κοινότητας στη

γειτονική Πολιτεία Οαχάκα (νοτιοανατολικά) είχε δολοφονηθεί κατά τη διάρκεια μιας βόλτας με αυτοκίνητο με την οικογένειά του.

Τον προηγούμενο μήνα, τον Νοέμβριο, είχαν δολοφονηθεί δύο δήμαρχοι στην Πολιτεία Βερακρούς, όπου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία καταγράφεται αύξηση των ανθρωποκτονιών.

Σύμφωνα με την εθνική Ένωση Δημάρχων του Μεξικού, σχεδόν πενήντα δήμαρχοι έχουν δολοφονηθεί από το 2003.

Οι αυτοδιοικητικοί αξιωματούχοι δέχονται πολύ συχνά απειλές από διακινητές ναρκωτικών, οι οποίοι απαιτούν τη συνεργασία και την προστασία τους, σύμφωνα με πολλές καταγγελίες που έχουν γίνει.

Από το 2006 και την έναρξη της ευρείας κλίμακας επιχείρησης με τη συμμετοχή του στρατού εναντίον των καρτέλ των ναρκωτικών, έχουν δολοφονηθεί τουλάχιστον 196.000 άνθρωποι στο Μεξικό. Oι αρχές δεν δίνουν στη δημοσιότητα στοιχεία για τα θύματα που θεωρούν πως ανήκαν σε συμμορίες, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός αυτός είναι μάλλον υποτιμημένος.

ΜεξικόδολοφονίαδήμαρχοιHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα