Λέσβος: 15χρονος ιστιοπλόος «σήκωσε» πανιά αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες (Photo)

ΕΛΛAΔΑ

Με τα μάτια στραμμένα στη θάλασσα δεκάδες ασυνόδευτα προσφυγόπουλα εφηβικής ηλικίας από τη Μόρια περίμεναν υπομονετικά έναν συνομήλικό τους χθες το μεσημέρι στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Ο 15χρονος Ανδρόνικος Κόρακας-Κοντός, όπως αναφέρει το «Έθνος», πραγματοποιεί από τη Δευτέρα τον δεκαήμερο περίπλου της Λέσβου με μικρό ιστιοπλοϊκό για να στείλει μήνυμα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και εκείνοι ήθελαν να είναι εκεί για να τον δουν από κοντά, αφιερώνοντας τη μία από τις μόλις δύο

φορές την εβδομάδα που τους δίνεται η δυνατότητα να βρεθούν στην πόλη. Ο νεαρός ιστιοπλόος, που είναι γιος του πρώην βουλευτή του ΚΚΕ και σημερινού περιφερειακού συμβούλου, Στρατή Κόρακα, έφτασε στην προκυμαία το μεσημέρι με καθυστέρηση 2 ωρών λόγω καιρού, και είδε έκπληκτος τους έφηβους πρόσφυγες να ανοίγουν μια μεγάλη αγκαλιά για να τον υποδεχτούν.

Του χάρισαν ζωγραφιές και λουλούδια, φωτογραφήθηκαν μαζί του, τον ευχαρίστησαν για τη στήριξη και θέλησαν με κάθε τρόπο να ανταποδώσουν.

Ο Ανδρόνικος μίλησε μαζί τους για το εγχείρημά του και τους αποχαιρέτησε βιαστικά συνεχίζοντας το ταξίδι για να προλάβει τον καιρό, ενώ τους έδωσε ραντεβού σε λίγες μέρες στη Μόρια, όπου θα διανυκτερεύσει μαζί τους. «Τα μηνύματα βρίσκουν καλύτερα τους αποδέκτες τους όταν απευθύνονται μεταξύ συνομηλίκων. Τα παιδιά έχουν τους δικούς τους κώδικες επικοινωνίας», είπε συγκινημένη στο «Εθνος» η μητέρα του νεαρού, Μυρσίνη Κοντού, που ακολουθεί τον γιο της στην αγριεμένη θάλασσα με το φουσκωτό συνοδευτικό σκάφος ασφαλείας του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Μυτιλήνης.

Το εγχείρημα
Το εγχείρημα του περίπλου γίνεται για πρώτη φορά με ένα τόσο μικρό σκάφος (optimist, μήκους 2,30 μ.), με τον 15χρονο ιστιοπλόο να χρησιμοποιεί αποκλειστικά τη δύναμη του ανέμου. Ο Ανδρόνικος, που είναι οικότροφος μαθητής σε σχολείο στη Γερμανία, ευαισθητοποιήθηκε στο προσφυγικό πρόβλημα το καλοκαίρι του 2015, όταν βρέθηκε στη Μυτιλήνη για διακοπές και είδε από κοντά το δράμα που ζουν χιλιάδες πρόσφυγες.

Αποτύπωσε τις εικόνες σε μια ταινία μικρού μήκους που έφτιαξε μόνος του και την παρουσίασε στο σχολείο του, κινητοποιώντας και άλλους συμμαθητές του. Έγινε το νεότερο μέλος της νεανικής ομάδας εθελοντών Jugend Rettet («Η νεολαία σώζει») και βοήθησε ενεργά στη διαμόρφωση μιας μηχανότρατας σε διασωστικό σκάφος, με το όνομα «Juventa».

Αυτό πραγματοποιεί σήμερα επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο, με βάση τη Μάλτα, παρέχοντας βοήθεια σε χιλιάδες πρόσφυγες μεταξύ αφρικανικών ακτών και Ιταλίας. «Θέλω να πω πως πρέπει όλοι να είμαστε αλληλέγγυοι σε αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο. Δεν είμαστε εχθροί με κανέναν», είπε ο Ανδρόνικος, ο οποίος ξεκίνησε τη Δευτέρα από το λιμάνι της Μήθυμνας για μια δεξιόστροφη κυκλική διαδρομή γύρω από το νησί, μήκους άνω των 200 μιλίων (320 χιλιομέτρων) και διάρκειας τουλάχιστον δέκα ημερών.

Ευχές
Το καλό κατευόδιο του ευχήθηκε ο πρώην δήμαρχος Μολύβου και εμβληματική προσωπικότητα της Αριστεράς, Κώστας Δούκας, ενώ στη Σκάλα Συκαμνιάς, όπου ήταν ο πρώτος σταθμός, συναντήθηκε με τον ψαρά Στρατή Βαλαμιό, που ήταν υποψήφιος για Νόμπελ Ειρήνης λόγω των δεκάδων επιχειρήσεων διάσωσης προσφύγων στη θάλασσα.

Στο λιμανάκι της Θερμής άφησε λίγα λουλούδια στο μνημείο που έχει στηθεί για τους πρόσφυγες που χάθηκαν στη θάλασσα, ενώ έριξε ένα κλαδί ελιάς στη μνήμη τους.

«Την πρώτη μέρα έπεσε σε 6 μποφόρ κόντρα άνεμο, που έφτασαν και τα 7, και χρειάστηκε να κάνει πολλά ζιγκ ζαγκ. Τη δεύτερη μέρα λίγο ηρέμησε, αλλά πάλι μαθαίνουμε πως ο καιρός αλλάζει. Ίσως χρειαστεί να διακόψουμε για δύο μέρες», είπε η μητέρα του ιστιοπλόου. Λόγω της δυσμενούς πρόγνωσης ο 15χρονος άλλαξε το πρόγραμμά του και ενώ επρόκειτο να διανυκτερεύσει χθες στη Μυτιλήνη, συνέχισε το ταξίδι με σκοπό να βρεθεί νοτιότερα και να προλάβει τον καιρό.

Πηγή: Ethnos.gr

Λέσβος15χρονοςιστιοπλόοςαλληλεγγύη στους πρόσφυγεςΑνδρόνικος Κόρακας-ΚοντόςπρόσφυγεςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα