Κυβερνητικές πηγές: «Αυτά που φέραμε από το Πεκίνο δεν τα είχε καν φανταστεί ο κ. Σαμαράς»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για τις πτυχές του ταξιδιού στην Κίνα αλλά και για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας μίλησαν ανώτατες κυβερνητικές πηγές σε δημοσιογράφους κατά την διάρκεια της επιστροφής του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της ελληνικής αποστολής. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές είναι σταθερή η διαπίστωση ότι «η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό έχει αλλάξει τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Οι ξένοι δίνουν πλέον ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΜΕ) οι ίδιες

πηγές ανέφεραν πως η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση αποδίδει πλέον καρπούς, όπως έδειξαν και τα πολύ θετικά αποτελέσματα της επίσκεψης στο Πεκίνο και τη Σαγκάη, αλλά και τα ανοίγματα στη Ρωσία, το Ιράν, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Και πρόσθεταν: «Αυτά που φέραμε από το Πεκίνο δεν τα είχε καν φανταστεί ο κ. Σαμαράς. Και αυτό το πετύχαμε γιατί ακριβώς βελτιώθηκε η κατάσταση της οικονομίας».

Η Cosco θα επενδύσει σχεδόν ένα δισ. ευρώ

Αποτιμώντας τα αποτελέσματα της επίσκεψης στην Κίνα, οι κυβερνητικές πηγές σημείωναν: «Πετύχαμε τρία στα τρία: Σημαντικές συμφωνίες με την Cosco, τον κινεζικό κολοσσό Αlibaba και την εταιρία προηγμένης τεχνολογίας ΖΤΕ. Μόνο η Cosco αναμένεται να επενδύσει συνολικά στην περιοχή του λιμανιού του Πειραιά σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε έργα υποδομής με στόχο την αναβάθμιση του τομέα της κρουαζιέρας, τη δραστική αύξηση του αριθμού των κοντέινερς, την ενίσχυση του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα αλλά και τη δημιουργία ενός τεράστιου χώρου στάθμευσης που θα συμβάλει σημαντικά στην επίλυση του προβλήματος στάθμευσης στον Πειραιά».

Δεν είναι στις προτεραιότητες ο ανασχηματισμός

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού οι κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ότι δεν είναι στις προτεραιότητες του πρωθυπουργού ,αν και, όπως ειπώθηκε, «αλλαγές θα υπάρξουν». Για πιθανά πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να μετάσχουν σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εξεταστεί κατά περίπτωση. Θα μπορούσαμε να βρούμε τέτοια πρόσωπα αλλά θα εξεταστεί κατά περίπτωση.

Περισσότερες τηλεοπτικές άδειες αν αυξηθεί η διαφημιστική πίτα

Σε ερώτηση για τις τηλεοπτικές άδειες, οι κυβερνητικές πηγές υποστήριξαν ότι η λύση των τεσσάρων αδειών έχει προκύψει από τη διαφημιστική πίτα. «Αν στο μέλλον αυξηθεί η διαφημιστική πίτα θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε» διευκρίνιζαν οι ίδιες πηγές, εκτιμώντας ότι ο διαγωνισμός για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες θα φέρει περισσότερα χρήματα στα δημόσια ταμεία.

Σύνταγμα

Αναφορικά με το θέμα των συζητούμενων συνταγματικών αλλαγών, οι κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι - όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις - ο κόσμος βλέπει θετικά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, όπως, επίσης, και την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Θα πρέπει όμως να γίνει συζήτηση για τις αρμοδιότητες του ΠτΔ.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, σχετικά με την επικαιρότητα ανώτατη κυβερνητική πηγή ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή από την Κίνα, τα εξής:

Για τον εκλογικό νόμο:

Δεν έχει αλλάξει κάτι στον σχεδιασμό μας. Όπως έλεγε ο Μάο. Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση.

Βλέπουμε ότι υπάρχει στα κόμματα αναταραχή και διχογνωμία. Να δούμε πού θα καταλήξουν τι στάση θα κρατήσουν τελικά, εμείς πάμε με πολύ καθαρό και έντιμο τρόπο να ανοίξουμε τώρα και όχι πριν τις εκλογές αυτή την συζήτηση και δεν μπορεί κανείς να μας κατηγορήσει. 40 χρόνια η αριστερά για αυτό μιλάει. Θα μπορούσε να μας κατηγορήσει εάν ήμασταν στην διακυβέρνηση και δεν το φέρναμε.

Ο στόχος μας επαναλαμβάνω είναι να κάνουμε αυτή την μεγάλη τομή. Εμείς έχουμε στρατηγικό σχέδιο να προχωρήσουμε σε μεγάλες θεσμικές τομές δημοκρατικές και αλλαγές στον πολιτικό χάρτη στο πολιτικό σύστημα στον εκλογικό νόμο. Και η Συνταγματική αναθεώρηση. Βεβαίως αυτά απαιτούν συναινέσεις. Το σύστημα αν είναι ή αν δεν είναι ώριμο θα φανεί στην πορεία. Εμείς είμαστε στο πλαίσιο των αξιών μας και της στρατηγικής μας στόχευσης. Ευχής έργο ήταν να υπήρχε διάθεση για διαβούλευση, αν υπήρχε αυτό θα μπορούσαμε να προχωρούσαμε σε όλες αυτές τις αλλαγές.

Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης βλέπω μια στάση που δείχνει μια αναξιοπιστία. Βλέπω ας πούμε το ΠΑΣΟΚ και προτείνει απλή αναλογική πριν ένα χρόνο και τώρα ακριβώς την ίδια πρόταση διστάζει να την ψηφίσει και λέει δεν την ψηφίζω προτείνω κάτι άλλο. Αυτή δεν είναι σοβαρή στάση.

Για την συζήτηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Η συζήτηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έγινε για το πώς θα πάμε στην συνταγματική αναθεώρηση. Ο Μητσοτάκης δεν συμφωνεί με δημοψηφίσματα, δεν συμφωνεί με απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά δέχεται να συναινέσει να ανοίξουν και άρθρα που δεν συμφωνεί και να ανοίξουμε και εμείς άρθρα που δεν συμφωνούμε ώστε να έχει δημοψηφισματικό χαρακτήρα η επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Εμείς λέμε ότι αν θέλουν να έχει δημοψηφισματικό χαρακτήρα πρέπει η ψήφος να είναι ισότιμη. Άρα πρέπει να δεχθεί την απλή αναλογική. Λογικό δεν είναι; Αλλιώς τι δημοψηφισματικό χαρακτήρα θα έχει αν αυτός που για μια μονάδα έρχεται πρώτος παίρνει 50 έδρες παραπάνω.

Αυτή είναι μια συζήτηση που έχει ανοίξει. Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού θέλει απλή αναλογική, άρα θέλει δικαιότερο εκλογικό σύστημα θέλει δημοψηφίσματα θέλει απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τώρα ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες του Προέδρου βεβαίως είναι κάτι που πρέπει να το συζητήσουμε πολύ σοβαρά. Αλλά το να ανοίξει η συζήτηση για τον τρόπο εκλογής είναι κάτι που έχει ήδη γίνει.

Για τα εργασιακά

Δεν έχω τόσο μεγάλη ανησυχία ακριβώς γιατί βλέπω ότι αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη υπάρχει φόβος και αβεβαιότητα και το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν ήταν να ανοίξουν ένα νέο γύρο.

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά είναι αρκετά ευέλικτο το σύστημα στην Ελλάδα. Πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες σταθερότητας στους εργαζόμενους όχι περαιτέρω ευελιξία. Επαναφορά συλλογικών συμβάσεων πιστεύω ότι θα την καταφέρουμε. Έχουμε σημαντικούς συμμάχους και ο Γιουνκερ και ο Γκάμπριελ ο οποίος στην κατ’ ιδίαν συνάντηση μου είπε πως αυτό είναι κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα στη Γερμανία, πώς μπορούμε να ζητήσουμε κάτι από την Ελλάδα που υπάρχει στο Σύνταγμά μας.

Τις ομαδικές απολύσεις δεν τις ζητάει κανείς στην Ελλάδα ούτε ο ΣΕΒ ούτε κανένας. Το πολύ πολύ να πάμε σε έναν συμβιβασμό όπου δεν θα έχει το δικαίωμα κανείς αλλά θα είναι σε μια ανεξάρτητη αρχή κοινή συναινέσει ανάμεσα σε συνδικάτα και σε εργαζόμενους.

Μπορεί να υπάρχουν κάποιοι που να θέλουν να βάλουν τρελά πράγματα στην Ελλάδα νομίζω ότι πάμε από ισχυρότερες θέσεις.

Δεύτερη αξιολόγηση:

Θέλουμε να κλείσει το συντομότερο. Όσο πιο γρήγορα τρέξουμε εμείς τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να βγούμε τόσο πιο γρήγορα θα κερδίσουμε αξιοπιστία τόσο πιο γρήγορα θα φέρουμε επενδύσεις τόσο πιο γρήγορα θα αλλάξει το κλίμα. Εμείς θέλουμε τον Οκτώβριο να κλείσει.

Τον Ιούλιο θα έρθει στην Αθήνα ο Μοσκοβισι για να βρούμε ένα τρόπο να υπάρχει καλύτερο micro management. Από τη στιγμή που συμφωνούμε στους στόχους και στις στρατηγικές να μην μπλοκάρουμε στα μικρά ζητήματα.

Για το χρέος

Από τη στιγμή που το ΔΝΤ θα εξετάσει τη θέση του μέχρι το τέλος του χρόνου συνεπάγεται ότι θα γίνει συζήτηση μέχρι το τέλος του χρόνου. Τα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι σημαντικά σε μεσοπροθερσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο, αλλά συγκεκριμένα άμεσα μέτρα δεν έχουν προσδιοριστεί. Το ΔΝΤ το θεωρεί ως προαπαιτούμενο για να συμμετάσχει. Το ΔΝΤ λέει ότι για να βάλω από τη τσέπη μου λεφτά θέλει να υπάρχει σταθερή ανάλυση της αποπληρωμής του χρέους.

Για το πρωτογενές πλεόνασμα

Εμείς εγγυόμαστε ότι θα τα πιάσουμε μια φορά τα πλεονάσματα. Μια φορά όμως. Το 2018. Και τους λέμε ότι να τα έχεις διαρκώς είναι αστείο είναι παραμύθι. Δεσμευόμαστε ότι για πρώτη φορά ως Έλληνες να πετύχουμε κάτι που υποσχόμαστε ότι θα πιάσουμε 3,5% σε κανονικές συνθήκες.

Αλλά ελάτε τώρα να σοβαρευτούμε και να συζητήσουμε και να δούμε την επόμενη δεκαετία τι θα έχουμε για στόχο σοβαρό που θα είναι 1,5 – 2%. Το ίδιο λέει και το ΔΝΤ σε αυτό. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν θέλει να το συζητήσει πριν από τις εκλογές στη Γερμανία. Έλα όμως που ο Γκάμπριελ θέλει να το συζητήσει πριν.

Καθημερινότητα

Δύσκολη η κατάσταση… Ο κόσμος ήταν τρελαμένος τα τελευταία έξι χρόνια. Ο κόσμος νομίζω ότι η μεγάλη του πλειοψηφία καταλαβαίνει ότι εμείς δεν είχαμε άλλη επιλογή και ότι δεν έφερνε κάποιος άλλος κάτι καλύτερο από αυτό που φέραμε εμείς. Ο κόσμος είδε ότι φτάσαμε στον γκρεμό και δεν ήθελε κανένας να πέσουμε. Αυτό που θέλει ο κόσμος είναι μια προοπτική. Αυτό θα αρχίσει να φαίνεται σιγά – σιγά. Σε δυο χρόνια από τώρα η εικόνα της χώρας θα είναι διαφορετική. Δεν μπορείς να κρίνεις τώρα. Βάλαμε επίτηδες μπροστά τα δύσκολα μέτρα.

Κυβέρνησηεπίσκεψη ΚίναCoscoτηλεοπτικές άδειεςανασχηματισμόςεκλογικός νόμοςεργασιακάαξιολόγισηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
σαμαρας, Αντωνης Σαμαρας, πεκινο, πηγες, τσιπρας, ελλαδα, ρωσία, αιγυπτος, ζτε, πειραιας, συριζα, λύση, δημοσκοπηση, εκλογες, ΠΑΣΟΚ, συνταγμα, σεβ, αθηνα, χρεος, ΔΝΤ, σόιμπλε, video, popular, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, ανασχηματισμος, απολυσεις στο δημοσιο, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, αξιολογηση, κομματα, αποτελεσματα, ρωσία, το θεμα, γερμανια, ζτε, θεμα, ιραν, ισραηλ, κινα, πλαισιο, σεβ, αυξηση, αρθρα, γινει, δειχνει, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, εργα, εξι, επενδυσεις, ερχεται, εταιρια, ευρωπη, ιδια, ιδιο, εικονα, κυβερνηση, κλιμα, λεφτα, λύση, μαο, μητσοτακης, μπορεις, παμε, πηγη, σαγκαη, συγκεκριμενα, συζητηση, συζητησουμε, σόιμπλε, σχεδιο, τομη, τρια, τρελα, φοβος, φορα, δικαιωμα, μια φορα, μπροστα, πληροφοριες, popular, θεσεις, θετικα, βεβαιως
Τυχαία Θέματα